Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Τσελέντης: Μέχρι 0,65g η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτήρια της Κεφαλονιάς

A8839D1C16F3BA383C648FA7A1BE5A71Το είπε για να δείξει τις τρομερές καταπονήσεις που δέχθηκαν τα κτήρια – Στο σεισμό της Καλαμάτας η επιτάχυνση ήταν 0,25g – Μετασεισμό τάξεως 5,2 ή 5,4 Ρίχτερ περιμένει ο Άκης Τσελέντης

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Αργοστόλι, όπου δήλωσε για τους μεγάλους σεισμούς της Κεφαλονιάς: «Η επιτάχυνση του σεισμού στην Κεφαλονιά ήταν 0,65 (g), όταν ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν 0,25 (g). Η Κεφαλονιά άντεξε. Η Κεφαλονιά αντέχει 7άρια».

Ο κ. Τσελέντης τόνισε ακόμα πως «τα σπίτια που έπαθαν ζημιές ήταν σπίτια που δεν ήταν καλά σχεδιασμένα. Οι καλές κατασκευές δεν έπαθαν τίποτα. Έπαθαν ζημιές οι εργατικές κατοικίες. Δεν επιτρέπεται δημόσιο κτίριο φτιαγμένο με δημόσια λεφτά να παθαίνει τέτοιες ζημιές. Εδώ κάποιοι τα φάγανε, κάποιοι τα πήρανε».

Η συνέντευξη τύπου του κ. Τσελέντη ήταν ανοιχτή για το κοινό, που γέμισε το χώρο ασφυκτικά και έθεσε ερωτήσεις στον καθηγητή.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν «6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» και παράλληλα τόνισε: «Ρίσκαρα να πω πως ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Ο δεύτερος ήταν μετασεισμός από το ίδιο ρήγμα ή δίδυμος σεισμός. Ό,τι ακούτε για σεισμούς 7άρια είναι ράδιο αρβύλα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη, ένας μετασεισμός μεγέθους 5,2 ή 5,4 Ρίχτερ είναι πιθανός τις επόμενες εβδομάδες: «Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάτι μεγαλύτερο στο ίδιο ρήγμα από 5,2 ή 5,4. Περιμένουμε έναν μετασεισμό σε αυτά τα μεγέθη. Όχι κάτι μεγαλύτερο. Κατά 99% αυτά τα γεγονότα ήταν τα κυρίως γεγονότα και δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγάλο καταστροφικό σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι σίγουρο πως τις επόμενες εβδομάδες θα βιώσουμε ένα σεισμό του 5,2 ή 5,3, αλλά δεν χρειάζεται κανένας πανικός».

Όσον αφορά το ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1953, ο. κ Τσελέντης τόνισε: «Κάποια στιγμή θα «σκάσει» αυτό το ρήγμα. Σίγουρα δεν θα είναι αύριο, ούτε μεθαύριο, ωστόσο κάποια στιγμή  στο μέλλον θα σκάσει. Η Κεφαλονιά είναι στη γειτονιά του Εγκέλαδου, θα βιώσει μεγάλους σεισμούς».

Καταλήγοντας ανέφερε πως δεν πρέπει να παραμελούμε το εσωτερικό του σπιτιού μας «Δεν θα πρέπει να βάζουμε στα ράφια βαριά αντικείμενα, ή σε ψηλά μέρη μέσα στο σπίτι μας».

Ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών δήλωσε ακόμα πως η ομάδα του είχε ενδείξεις για το σεισμό της Κεφαλονιάς: «Από μετρήσεις από δορυφόρο είχαμε παρατηρήσει ότι από το 2008 η Παλική είχε αρχίσει να φουσκώνει. Ξέραμε ότι τα επόμενα χρόνια κάτι θα γίνει και είχαμε υποβάλει έκθεση τον ΟΑΣΠ γι’ αυτό το φαινόμενο» δήλωσε και συνέχισε «Την 1η Γενάρη σε μία συστοιχία ΒΑΝ, είδαμε στον σταθμό του Πύργου μια ακολουθία από σήματα που φωτογράφιζαν την Κεφαλονιά. Τα φλας αυτών των σημάτων δεν μας έδιναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 ρίχτερ και γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την Κεφαλονιά».

Ο κ. Τσελέντης έκανε σφοδρή κριτική στην Κυβερνητική αντιμετώπιση του σεισμού:
«Η διαχείριση του σεισμού ήταν απαράδεκτη. Παρόλο που υπήρχαν περιορισμένες καταστροφές σε σχέση με το τι θα μπορούσε να έχει γίνει σε άλλες περιοχές και πάλι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν απαράδεκτη».

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που έχει ο σεισμός στον τουρισμό «καυτηριάζοντας» την στάση κάποιων καναλιών της τηλεόρασης ότι έδειξαν μία εικόνα σαν να έχει πέσει «βόμβα» στην Κεφαλονιά. «Δεν μας ενδιαφέρει αν έκανε δήλωση συμπαράσταση η Πενέλοπε Κρουζ για την Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά δεν είναι «Περοκέ» θέλει στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε πως οι σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή της Παλικής για ανεύρεση υδρογονανθράκων, δεν μπορούν να επηρεάσουν κάποιο ρήγμα και να δώσουν ένα τόσο μεγάλο σεισμό».

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.