Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Υπάλληλοι ετοιμάζονται για προσφυγές κατά των κομμένων μισθών

Υπάλληλοι ετοιμάζονται για προσφυγές κατά των κομμένων μισθών

Απόφαση κόλαφος από Ειρηνοδικείο, όμως η έφεση καραδοκεί…

Πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Αθηνών έβγαλε απόφαση που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, τα δώρα κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Έκρινε ότι τόσο ο νόμος 3833/2010, που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ΔΝΤ(δηλαδή οι δυο φάσεις περικοπών των μισθών) είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της Ευρωπαίκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα, μετά από προσφυγή εργαζομένων στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.), η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στο δημόσιο τομέα. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων, ενώ  παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.

‘Ηδη στο νομό δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζουν προσφυγές κατά του Ελληνικού Κράτους με ομαδικό τρόπο και ήδη δικηγορικά γραφεία έχουν ειδοποιηθεί να αναλάβουν την υπόθεση. Οι υπάλληλοι που ετοιμάζουν τις προσφυγές είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπάλληλοι του δημοσίου, ενώ για παράδειγμα στα δυο νοσοκομεία του νομού οργανώνονται, ανά κλινική, συγκεντρώσεις υπογραφών υπαλλήλων-μαζί με ένα μίνιμουμ ποσό για τα δικηγορικά έξοδα-που επιθυμούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα χρήματα που έχασαν. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρξαν πολλές παρόμοιες νίκες που όμως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μπορεί τελικά να επιδικαστούν ακόμη και 5 χρόνια μετά την πρώτη προσφυγή στη δικαιοσύνη ή και ακόμη περισσότερο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή αντίστοιχη κίνηση από υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, με τους οποίους επικοινώνησε το agrinionews.gr, την απόφαση αυτή της ειρηνοδίκη κ. Κουτρουβίδα δεν υπάρχει περίπτωση να μην την εφεσιβάλλει το Ελληνικό Κράτος και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο Εφετείο η απόφαση μάλλον θα “πέσει”. Κι αυτό παρότι όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι “πρόκειται για εκπληκτική απόφαση, απόλυτα εμπεριστατωμένη που όμως αν ισχύσει θα καταρρεύσει το σύμπαν”. Κοινώς θα “πέσει” όχι για νομικούς αλλά για πολιτικούς λόγους.

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.