Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

ΥΠΟΙΚ: Στα 80 λεπτά η τιμή του πετρελαίου με το επίδομα θέρμανσης

ΥΠΟΙΚ: Στα 80 λεπτά η τιμή του πετρελαίου με το επίδομα θέρμανσης
oikΣτα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λτ. θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για κάθε νοικοκυριό που δικαιούται το επίδομα, ενώ η λιανική τιμή πώλησης θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ/λτ. τον Οκτώβριο, από τα 1,259 ευρώ/λτ. που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την προβλεπόμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Το μέτρο που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, απέδειξε ότι υπήρξε «οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο», ενώ «η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη και δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων».
«Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι σε μεγάλη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στα 0,35 ευρώ/λτ.).
Το επίδομα το οποίο χορηγήθηκε ανήλθε περίπου στα 175 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Όπως αναφέρεται, η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλλε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αύξηση αυτής κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013.
Επιπροσθέτως, κατά τη φετινή περίοδο, «θα προχωρήσει στη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ/1.000 λτ. (από 330 ευρώ/1.000 λτ. που ισχύει σήμερα), επιδιώκοντας μια καλή λύση, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δεδομένων των περιορισμών», επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει:
«Με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ/λτ., από τα 1,259 ευρώ/λτ. που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.
Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λτ., τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ/λτ. ή 23,4%, έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ/λτ.), τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμη και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλλει δεν θα υπερβαίνει τα προ της αύξησης επίπεδα του Απριλίου του 2012».
«Εννοείται ότι όσο η κατανάλωση προσεγγίζει τα επιδοτούμενα λίτρα, τόσο κατεβαίνει η μέση δαπάνη ανά λίτρο, με αποτέλεσμα να ωφελείται ο καταναλωτής», συμπληρώνει.
Παράλληλα με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ «ολοκληρώνονται θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εμπορία και διακίνηση καυσίμων, με κορυφαία την εισαγωγή του συστήματος εισροών-εκροών το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».
Επισημαίνεται, ταυτόχρονα, ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τη μείωση του φόρου «θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι».
«Η προσπάθεια αξιολόγησης ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί και ο εξορθολογισμός τους συνεχίζεται», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

arouraios.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.