Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Υπόγειος πόλεμος στο εσωτερικό Ν.Δ.

nd1-thumb-large

Στην τελική ευθεία μιας εκλογικής αναμέτρησης με ανοιχτό αποτέλεσμα εισέρχεται από σήμερα το κόμμα της Ν.Δ., μετά τη χθεσινή τυπική ανακήρυξη των τεσσάρων υποψηφίων (αλφαβητικά, οι Αδ. Γεωργιάδης, Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας) που θα διεκδικήσουν την ηγεσία. Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου η κεντρική εφορευτική επιτροπή, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων (Θ. Αμπατζόγλου – Μεϊμαράκη, Τ. Γαϊτάνης – Μητσοτάκη, Στ. Σταμούλης – Γεωργιάδη, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει ορίσει ακόμη τον δικό του), προκειμένου να αποφασιστεί ο χρόνος των εκλογών, ο αριθμός των σημείων – εκλογικών κέντρων που θα αναπτυχθούν στην επικράτεια, αλλά και η διαδικασία και το κόστος συμμετοχής των πολιτών. Η πλευρά Μεϊμαράκη, πάντως, εμφανίζεται να υπαναχωρεί από την αρχική στρατηγική μιας ταχείας εκλογικής αναμέτρησης, εκτιμώντας ότι η βαριά κοινοβουλευτική ατζέντα των επόμενων εβδομάδων αποτελεί προνομιακό πεδίο.

Καθώς η υπόγεια σύγκρουση ομάδων επιρροής στο κόμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι διεκδικητές του «γαλάζιου θρόνου» προχωρούν και στις πρώτες τακτικές τους κινήσεις αποδόμησης των αντιπάλων. Χθες, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που επενδύει στην παρουσία του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, βρέθηκε με τους δύο συνδιεκδικητές της ηγεσίας, Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για το προσεχές κοινοβουλευτικό διάστημα. Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αλλά και τον κ. Απ. Τζιτζικώστα να μετάσχουν στην αντιπροσωπεία της Ν.Δ. για το συνέδριο του ΕΛΚ και προχώρησε σε ακόμη μία κίνηση: με επιχείρημα την ανάγκη ενότητας αλλά και με ουσιαστική πρόθεση να αναδείξει την εξωκοινοβουλευτική ιδιότητα του κ. Τζιτζικώστα και να τον βάλει στο κάδρο των δύσκολων αποφάσεων, ο κ. Μεϊμαράκης, μετά τη συμφωνία των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, απηύθυνε δημοσίως την πρόσκληση στον κ. Τζιτζικώστα να παρευρεθεί και να μιλήσει στην Κ.Ο.

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον περιφερειάρχη, μέσω τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον κ. Μεϊμαράκη: «Βαγγέλη, πολύ καλή η πρότασή σου για να συζητήσουμε όλοι μαζί στην Κ.Ο. Είναι πράγματι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί τις συνέπειες του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι στη διάθεσή σου ακόμα και σήμερα (χθες) ή όποτε μου πεις για την Κοινοβουλευτική Ομάδα», φέρεται να είπε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως «κλείσαμε στόματα σε όσους αμφισβητούν την ενότητα της Ν.Δ.». Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των διεκδικητών αποτελεί και η διεξαγωγή debate, όπως επιθυμούν οι κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης. Ο κ. Μεϊμαράκης προκρίνει την πραγματοποίηση δύο συνδιασκέψεων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι, ο δε κ. Τζιτζικώστας απάντησε προτείνοντας να αυξηθεί ο αριθμός των συνδιασκέψεων σε πέντε, με συγκεκριμένες θεματικές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως «στόχος μου είναι να ξανακάνουμε τη Ν.Δ. τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη κι όχι ένα κόμμα που να απηχεί ένα μέρος της Κεντροδεξιάς· κανείς Νεοδημοκράτης δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος με αυτό το 28%», προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. πρέπει να ξαναφέρει πίσω ανθρώπους που την εμπιστεύθηκαν στο παρελθόν και τώρα τη βλέπουν με καχυποψία», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει «με δραστική ανανέωση στελεχών, ιδεών και δομών και με δημοκρατικές διαδικασίες». Σε ό,τι αφορά τον κ. Γεωργιάδη, ο ίδιος βγήκε επικοινωνιακά ενισχυμένος από την «περιπέτεια» με την αποδοχή της υποψηφιότητάς του και χθες δήλωσε (9,89) αισιόδοξος για την εκλογή του καθώς, όπως είπε, «από τους 4, εγώ το θέλω πιο πολύ».

http://www.kathimerini.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.