Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Φάκελος άρδευση: η «λεηλασία» του κάμπου

Φάκελος άρδευση: η «λεηλασία» του κάμπου

Το αρδευτικό σύστημα του νομού εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και στην ασύστολη κλοπή του

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΕΡΜΗΤΣΑΣ

Αρκετές φορές στα χρόνια της κρίσης θα έχετε ακούσει όλοι σας τις φράσεις: «Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να υπάρξει ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα». «Πρέπει να μπει μπροστά η αγροτική μηχανή της χώρας». «Πρέπει…», ένα σωρό πρέπει, που δίνουν την ευκαιρία σε επίδοξους σωτήρες ,να απλώσουν τη θεωρία τους, έτσι ώστε όσοι τους ακούν, να καμαρώνουν, που έχουν τέτοιους φίλους και συντρόφους.

Μια απλή βόλτα όμως δίπλα στις διώρυγες και μια επίσκεψη στα αντλιοστάσια του κάμπου θα δώσει σε όλους αυτούς τους γραφειοκράτες να καταλάβουν. ότι «αν τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξια… οπίσθια», τα έρημα χωράφια το μόνο που δεν θέλουν, είναι μεγάλες κουβέντες και κόλπα των «οπισθίων».

 Κείμενο Ρεπορτάζ: Λευτερης Τηλιγαδας

Η υποδομή που βλέπεται στις φωτογραφίες του ρεπορτάζ, είναι ότι έχει απομείνει από ένα σύγχρονο αντλιοστάσιο, το οποίο στοίχισε περίπου διακόσια πενήντα εκατομμύρια (250.000.000) δραχμές, και το οποίο δεν δούλεψε ούτε μια μέρα από την κατασκευή του μέχρι και σήμερα. Μια υποδομή που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της πόλης του Αγρινίου, δίπλα στη διώρυγα που περνάει από το Δοκίμι και πηγαίνει προς τη Γιαννούζι, και η οποία παραμένει για πολλά χρόνια τώρα λεηλατημένη, σκουριασμένη, με σπασμένα τζάμια (σίγουρα αυτό είναι το λιγότερο), με τις αντλίες ακόμα στην θέση τους, εξ όσων μπορούμε να συμπεράνουμε, αλλά με τους αγωγούς σκουριασμένους και χωρίς τους ηλεκτρικούς πίνακες παροχής ενέργειας έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να δουλέψουν.

Μιλώντας με ένα στέλεχος του ΓΟΕΒ Αχελώου, μάθαμε ότι η συγκεκριμένη εικόνα δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Όλος ο κάμπος του Αγρινίου με την τεράστια έκταση σε γη υψηλής παραγωγικότητας και με ένα σύστημα άρδευσης που πριν από τριάντα χρόνια ήταν ίσως από τα πιο παραγωγικά, έφτασε σήμερα στο σημείο, να χάσκει ανενεργό και διάτρητο, με τρύπια και σπασμένα αυλάκια και με αντλιοστάσια στο χάλι που καταδεικνύουν οι φωτογραφίες.

Την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του συστήματος άρδευσης την έχουν τα ΤΟΕΒ, μία δομή η οποία στη ρίζα της είναι αρκετά συνεργατική και δημοκρατική, αφού δίνει την διαχείριση και την διοίκηση στους ίδιους τους αγρότες. Τα προβλήματα όμως, όπως η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει, και στη διαχείριση των συστημάτων άρδευσης και στην συντήρηση τους, εξ’ αιτίας κυρίως των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των οφειλομένων ποσών (σε αρκετές περιπτώσεις είναι τόσο υψηλά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν), καθώς και η κακοδιαχείριση σε αρκετές περιπτώσεις, επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την σημερινή λειτουργία τους.

Παλιότερα, όπως μάθαμε, είχε γίνει μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η αποπληρωμή των οφειλών αυτών μέσω των ΟΣΔΕ, πρωτοβουλία όμως που δεν τελεσφόρησε μετά κυρίως από την παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού μια τέτοια προοπτική θα επιβάρυνε σημαντικά τα δικαιώματα των μεγάλων αγροτών.

Πέρα όμως από το «πλιάτσικο» στα αντλιοστάσια, ένα μεγάλο εξ’ ίσου ζήτημα είναι η τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται και οι κεντρικές διώρυγες, αλλά και τα μικρότερα συστήματα μεταφοράς νερού (καναλέτα). Τα αρδευτικά αυτά έργα, έχουν εξαντλήσει ήδη το χρονικό όριο της αξιόπιστης λειτουργίας τους, αφού το σύνολο τους σχεδόν  έχουν ξεπεράσει, με κακή μάλιστα συντήρηση, τα πενήντα χρόνια ζωής και χρειάζονται ήδη μια πολύ μεγάλη φροντίδα. Όπως μας έλεγε το Σάββατο ένα στέλεχος της αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα, σε αρκετά σημεία το αρδευτικό σύστημα όλου του νομού αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τόσο πολύ, που τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για την αξιόπιστη πια λειτουργία του, είναι πολλαπλάσια ίσως της κατασκευής του.

Το ίδιο στέλεχος μας είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, τα χρήματα τα οποία έχουν εισρεύσει στη χώρα μας μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να μην μας έδιναν την δυνατότητα για μεγάλα έργα στον πρωτογενή τομέα, αλλά ίσως με την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων να μπορούσαν να εκταμιευτούν κάποια χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μέσα σε ένα άρθρο, όση μεγάλη έκταση και αν έχει αυτό, ότι μπορεί να εξαντλήσει αυτό το μεγάλο θέμα που ανοίξαμε σήμερα με αφετηρία αυτή την λεηλασία, που οι φωτογραφίες αναδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιάψευστο τρόπο.

Γι’ αυτό στο συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθουμε, ανοίγοντας ουσιαστικά με την σημερινή καταγραφή έναν φάκελο, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν όλοι οι παράμετροι που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός όλων των αρδευτικών συστημάτων του νομού αποτελεί τον μοναδικό και απόλυτο στόχο για την ανάπτυξη της. Μια ανάπτυξη που πρέπει να ξανακάνει αυτή την υψηλής παραγωγικότητας γη να καρπίσει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ΣΚΟΥΡΙΑ Ο,ΤΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΟΛΗ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΛΕΗΛΑΤΗΘΕΙ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ… ΥΠΗΡΧΑΝ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.