Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

«Φέσια» 1,3 δισ. του δημοσίου τους 5 τελευταίους μήνες

Τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 4,3 δις. ευρώ από 4,13 δις. ευρώ τον Απρίλιο και τρία δις. ευρώ τον Δεκέμβριο.

fesia-13-dis-tou-dimosiou-tous-5-teleutaious-mines.w_l

Στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονταν τα «φέσια» που έχει «φορέσει» το ελληνικό δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και το τέλος Μαΐου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αν προστεθούν και οι φόροι οι οποίοι δεν έχουν επιστραφεί στους δικαιούχους, ο συνολικός «λογαριασμός» ανεβαίνει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,13 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο και τρία δις. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Δηλαδή, στο πρώτο 5μηνο, το φέσι έχει ήδη φτάσει στα 1,3 δις. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο ποσό δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του δημοσίου που έμειναν απλήρωτες μετά τον Απρίλιο καθώς ληξιπρόθεσμη οφειλή χαρακτηρίζεται μια μη πληρωμή 90 ημέρες από τη στιγμή που θα μείνει απλήρωτη.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, έφτασαν τον Μάιο στα 734 εκατομμύρια ευρώ από 692 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνηση που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εμφανίζουν και μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων. Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων διαμορφώθηκαν στα 13,369 δισεκατομμύρια ευρώ από 15,092 δις. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ οι δαπάνες (κυρίως τα ποσά για τις συντάξεις) διαμορφώθηκαν στα 13,9 δις. ευρώ από 14,84 δις. ευρώ πέρυσι. Έτσι, στο 5μηνο έχει ήδη σχηματιστεί έλλειμμα 531 εκατομμυρίων ευρώ.

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.