Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου


Κινηματογραφική Λέσχη Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας

Μεσολογγίου www.scea.gr

www.cinemes.gr

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 11-03-2010

Μια υπέροχη βραδιά πλημμυρισμένη από αγάπη και γεμάτη συγκίνηση μας προσέφεραν οι γιατροί και τα μέλη του ¨ Συλλόγου Βοήθειας Παιδιών της Αιθιοπίας ¨ οι οποίοι σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο 6 Μαρτίου, μια σεμνή εκδήλωση στο Μεσολόγγι , όπου παρουσιάστηκε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που προσφέρουν εδώ και πολλά χρόνια ανιδιοτελώς, στα ορφανά και τα άπορα παιδιά της Αιθιοπίας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, σε θέματα όπως η συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, η οικονομική και υλική υποστήριξη, όπως η αγορά μιας κάρτας ή μιας φωτογραφίας, ενώ με 1 ευρώ την ημέρα μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας και να υιοθετήσει ένα παιδί από την Αιθιοπία.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, Γιώργος Πανταζόπουλος, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δραστηριότητες και την κοινωνική προσφορά των εθελοντών γιατρών ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι « …σήμερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η προβολή τέτοιων δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων με έναν υπέρτατο ουμανιστικό χαρακτήρα για την πολύπαθη χώρα της Αιθιοπίας ».

Ο Δήμαρχος της Ι.Π. του Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος χαιρέτισε την παρουσία των γιατρών στην πόλη μας και ανέφερε ότι, τέτοιες προσπάθειες που έχουν να κάνουν με τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, πρέπει να αναδεικνύονται και να υποστηρίζονται από όλους μας.

Οι ομιλητές γιατροί μοιράστηκαν τις συγκλονιστικές εμπειρίες του από τις αποστολές τους και το κοινωνικό έργο που έχουν προσφέρει, μαζί με το πολυπληθές ακροατήριο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ.Νίκος Βουτσίνος, η συνολική αυτή προσπάθεια βασίζεται στον εθελοντισμό. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά προσπαθούμε να πετύχουμε το στόχο του Συλλόγου, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ορφανών παιδιών της Αιθιοπίας. Με 1€ τη μέρα ένα παιδί μπορεί να γλιτώσει από την εξαθλίωση του δρόμου, την εγκατάλειψη, την πείνα, τις αρρώστιες, την σκληρή ορφάνια, ίσως και το θάνατο και να βρει στέγη, τροφή, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και μία ζεστή αγκαλιά…να του δοθεί η ευκαιρία να ζήσει!

Σήμερα, 935 παιδιά (τα περισσότερα ορφανά) φιλοξενούνται στα 6 κέντρα που υποστηρίζει ο σύλλογος, στην Αιθιοπία και χάρις στην αγάπη και την ευαισθησία πολλών συνανθρώπων μας ο αριθμός αυτός συνεχώς μεγαλώνει.

Ο συμπατριώτης μας, κ. Πετρολιάς Πάϊκος, ο οποίος εκτός απο εθελοντής γιατρός είναι και ανάδοχος γονέας τριών παιδιών για τα οποία δηλώνει υπερήφανος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιήθηκε στο σύλλογο: «… Εδώ και χρόνια με απασχολούσε το θέμα της φιλανθρωπίας και το πώς θα μπορούσα να συνεισφέρω. Το επάγγελμά του γιατρού μου έδινε τη δυνατότητα να προσφέρω και προσωπικά εργασία πέραν της οικονομικής ενίσχυσης. Διάβαζα, ενημερωνόμουν, έψαχνα και μιλούσα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε τέτοια θέματα, ποτέ όμως δεν είχα βρει ένα σύλλογο που να καλύπτει αυτά που ήθελα να προσφέρω, έχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα της προσωπικής επαφής. Από γνωστούς έμαθα για το Σύλλογο Βοηθείας Παιδιών Αιθιοπίας. Με το πρώτο τηλεφώνημα στα γραφεία του Συλλόγου ένιωσα αυτή την οικειότητα. Τα μέλη που δραστηριοποιούνται εθελοντικά μιλούσαν για τα παιδιά με τα μικρά τους ονόματα, γνώριζαν του καθενός την ιστορία. Από τη συζήτηση αισθάνθηκα ότι σε αυτό το Σύλλογο θα δώσω τα χρήματά μου και θα ξέρω ακριβώς «που πήγαν».

Συγκινημένος ο Πετρολιάς Πάϊκος, αναφέρθηκε και στην ¨κόρη¨ του Sisaynesh η οποία αποφοίτησε δεύτερη σε όλο το σχολείο της και βραβεύτηκε. Είναι πρώτη μαθήτρια στα αγγλικά και εξαιρετικό ταλέντο στο πιάνο, στο οποίο κάνει ιδιαίτερα…”

Η Αντιπρόεδρος κ. Ευδοκία Κανέτη παρουσίασε τους τρόπους που κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να γίνει ανάδοχος γονέας αναλαμβάνοντας το κόστος διαβίωσης ενός ορφανού παιδιού σε ένα από τα κέντρα. Όπως είπε, το κόστος είναι 1€ τη μέρα, δηλαδή 365 € το χρόνο. Οι ανάδοχοι γονείς παραλαμβάνουν πιστοποιητικό ένταξης του παιδιού στο κέντρο με όλα τα προσωπικά του στοιχεία, φωτογραφία και ιστορικό. Ο ανάδοχος, αν το θελήσει, μπορεί να έχει και προσωπική επαφή με το παιδί, είτε ταχυδρομικά, τηλεφωνικά ή και με προσωπική επίσκεψη στο κέντρο!

Επίσης η κ. Κανέτη ανέφερε ότι δίνοντας ένα χρηματικό ποσό σαν Φίλος του Συλλόγου ή κάνοντας μια δωρεά, υποστηρίζετε ουσιαστικά η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στα κέντρα διαμονής τους!

Η κ. Μαρία Κουκούτση που κατάγεται από την αφρικανική αυτή χώρα είπε ότι, οι εικόνες, τα έντονα συναισθήματα και οι δραματικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά τα 5 εκατομμύρια ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά στην Αιθιοπία δεν αποτυπώνονται και δεν περιγράφονται με λόγια.

Η κ. Χρυσάνθη Κορνηλίου αναφέρθηκε στις μικρές καθημερινές στιγμές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, « …από τις πιο δυνατές εικόνες που βλέπουμε κάθε φορά στις επισκέψεις μας στα κέντρα μας στην Αιθιοπία, είναι η πολύ τρυφερή σχέση που έχουν μεταξύ τους τα παιδιά, που αντικατοπτρίζει την ευγένεια ψυχής που έχουν οι Αιθίοπες και την απίστευτη αξιοπρέπεια μέσα στην μεγάλη τους φτώχεια. Τα παιδιά μοιράζονται πάντοτε τα δώρα που τους πηγαίνουμε. Έχουμε δει σκηνές όπου κάποιο παιδί που δέχθηκε “πλούσια” δώρα από τον ανάδοχο γονιό του, τα έχει απλώσει στο κρεβατάκι του και μαζί με μια μεγάλη παρέα άλλων παιδιών τα χαζεύουν και στην συνέχεια τα μοιράζονται…».

Η έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του Τρικούπειου εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους και αποτέλεσε την έκπληξη της εκδήλωσης αφού οι όμορφες εικόνες των παιδιών, τα πρόσωπα με το ήρεμο και προσιτό βλέμμα καθώς επίσης και οι δυνατές στιγμές από την καθημερινότητα στην Αιθιοπία, που αποθανάτισε με το φακό του ο φωτογράφος Μάκης Σιδεράκης, κατάφεραν να δημιουργήσουν αισθήματα χαράς, τρυφερότητας και συγκίνησης.

Τέλος αρκετά ικανοποιητικά λειτούργησε η μικρή αγορά, με αντικείμενα και παραδοσιακά αιθιοπικά χειροτεχνήματα, αφού με μεγάλη προθυμία το κοινό βοήθησε στην ενίσχυση των προσπαθειών του συλλόγου.

Πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας:

ü Στα τηλ.: 210 3227478, 6937-345488 (καθημερινές 9:00 με 13:00)

6938-021429 (κυρία Ευδοκία Κανέτη)

ü Στο fax: 213 0230415

ü Στο email: scea@hol.gr

Τα γραφεία του Συλλόγου Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας είναι στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Δημαρχείο :

Κλεισθένους 15 ΤΚ 10552, στον 4ο όροφο

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.