Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Φουλ υπέρ της Πάτρας το τμήμα ΔΠΦΠ

Δεν θέλει ούτε τον προσδιορισμό “Δυτικής Ελλάδας”. Εναλλακτικά προτείνει την έπιστροφή του στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων.

Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση  της περασμένης Πέμπτης κατέληξε στην πρότασή του για το σχέδιο «Αθηνά». Την πρόταση ανήρτησε σήμερα το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του και σε αυτή καταγράφει τη συμφωνία του με την προτεινόμενη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Συμφωνεί  με την ένταξη του Τμήματός  στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μάλιστα σε πλήρη συμπόρευση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών  Νίκο Παναγιωτάκη (που δεν επιθυμεί τον προσδιορισμό Δυτικής Ελλάδας στην ονομασία του Ιδρύματος) το τμήμα ΔΠΦΠ υποστηρίζει πως «το όνομα «Πανεπιστήμιο Πατρών» είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος τίτλος με 50 χρόνια ιστορίας και δεν συντρέχει κανείς λόγος αλλαγής του».  Θεωρεί επίσης το Τμήμα  ΔΠΦΠ ότι  θα μπορούσε εν δυνάμει, να είχε προταθεί από το Υπουργείο η ένταξη του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΠΦΠ όπως απεστάλη στον Υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στη Γενική του Συνέλευση (Συνεδρία αριθμ. 195/21-2-2013) με θέμα τη διατύπωση γνώμης για το Σχέδιο Αθηνά και τις επερχόμενες μεταβολές που αφορούν στο Τμήμα μας, αφού έλαβε υπόψη την πρόταση του Υπουργείου, τις προτάσεις της έκθεσης εξωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠ και τη διαχρονικά διατυπωμένη άποψη του Τμήματος για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη και βιωσιμότητά του, κατέληξε ομόφωνα στις εξής θέσεις/αποφάσεις:

Συμφωνούμε με την προτεινόμενη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, αφού όπως τονίζεται και στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης της Α.Δ.Ι.Π. κατά  τη μετάβασή μας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα και ελλείψεις, που υπήρχαν, κυρίως λόγω της χωροταξικής μας απομόνωσης, όχι μόνο δεν επιλύθηκαν, αλλά διογκώθηκαν περαιτέρω (Κριτήρια Κ2.1, Κ4.5, Κ4.11).

  1. Συμφωνούμε με την ένταξη του Τμήματός μας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα πλήρως λειτουργικό Πανεπιστήμιο, όπου λειτουργούν συναφή προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και θα υπάρξουν συνέργειες με άλλα Τμήματα στα πεδία της μηχανικής και των θετικών επιστημών, προκειμένου να δυναμώσει και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο (Κριτήρια Κ4.11, Κ6, Κ8).
  2. Πιστεύουμε ότι το όνομα «Πανεπιστήμιο Πατρών» είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος τίτλος με 50 χρόνια ιστορίας και δεν συντρέχει κανείς λόγος αλλαγής του (Κριτήριο Κ7).
  3. Προτείνουμε τη μετεξέλιξη του 5ετούς φοίτησης Τμήματός μας σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και ένταξή του στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως προτείνει και η έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης (Κριτήριο Κ4.11).

Η υλοποίηση των ανωτέρω είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με:

  1. Την αλλαγή του επιστημονικού πεδίου του Τμήματος Δ.Π.Φ.Π. από τη Θεωρητική και Τεχνολογική, στη Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση.
  2. Την άμεση δρομολόγηση βελτίωσης και αναβάθμισης των ακαδημαϊκών δομών του Τμήματος, η οποία συναρτάται με τη χωροταξική μετακίνησή του στην έδρα του Ιδρύματος, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνουμε τέλος ότι το Τμήμα μας, μετά από δέκα χρόνια διοικητικής και ουσιαστικής στήριξης της λειτουργίας του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θεωρεί ότι το εν λόγω Πανεπιστήμιο πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια ενός λειτουργικού Πανεπιστημίου και θα μπορούσε εν δυνάμει, να είχε προταθεί από το Υπουργείο η ένταξη του Τμήματος ΔΠΦΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης της Α.Δ.Ι.Π.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ΔΠΦΠ

Μέλη ΔΕΠ

Βαγενάς Δημήτριος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος

Δεληγιαννάκης Ιωάννης, Καθηγητής

Δημόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής

Ματθόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής

Παπαδάκη Μαρία, Καθηγήτρια

Καλαβρουζιώτης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Κωνσταντίνου Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Παπαδάκης Ευάγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής

Βλαστός Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής

Ζαχαρίας Ιερόθεος, Επίκουρος Καθηγητής

Καλλιμάνης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής

Κατή Βασιλική, Επίκουρη Καθηγήτρια

Κεχαγιάς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής

Κουτελιέρης Φραγκίσκος, Επίκουρος Καθηγητής

Κούτσιας Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής

Πανίτσα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ακράτος Χρήστος, Λέκτορας

Τσιάμης Γεώργιος, Λέκτορας

Φωτιάδη Αγγελική, Λέκτορας

Εκπρόσωπος Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Μιχαηλίδης Μιχαήλ

Εκπρόσωπος Ε.Ε.ΔΙ.Π.

Διονυσοπούλου Ευλαμπία

Εκπρόσωπος ΕΤΕΠ

Δεληγιάννη Παναγιώτα

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.