Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Φράγματα και φωτοβολταϊκά δράμα για τη ΔΕΗ!

Φράγματα και φωτοβολταϊκά δράμα για τη ΔΕΗ!

Νομίζατε ότι οι βροχές φέτος είναι για καλό; Και σας αρέσουν τα χιόνια στα βουνά πιστεύοντας στο ρητό “χιόνια το Γενάρη, σοδειά τον αλωνάρη”; Ε, δεν έχετε ρωτήσει τη ΔΕΗ! Διότι με αρκετά σημερινά(κυριακάτικα) δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι τρία πράγματα δεν αρέσουν καθόλου στους κυρίους ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η πτώση σχεδόν 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργεια, η λειτουργία στο φουλ των υδροηλεκτρικών μας φραγμάτων για να μην υπερχειλίσουν και τα…φωτοβολταϊκά.

Ναι, δεν πρόκειται για αστείο. Στον μπερδεμένο μας κόσμο, που το κουμάντο κάνουν οι οικονομικοί δείκτες, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αλλά και όσοι βγάζουν φυσικό αέριο(Ρώσοι, Άραβες) σκέφτονται, λέει, να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στις ΑΠΕ γιατί ρίχνουν πολύ το κόστος παραγωγής… Και ειδικά σε κρατικά μονοπώλια όπως το ελληνικό της ΔΕΗ κάνουν την παραγωγή να μη βγαίνει!  Πως; Ενώ η συμμετοχή των φραγμάτων μας(κυρίως των τριών φραγμάτων του νομού μας) συνήθως είναι 3, 5%-5% στην παραγωγή τώρα έχει αγγίξει το 30% , με το φυσικό αέριο στο 17,5% και τις λιγνιτικές μονάδες στο 43%, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγκου στην Καθημερινή. Αυτό, λέει, από τη στιγμή που η κατανάλωση άγγιξε το χαμηλό των 7.000 μεγαβάτ ρίχνει για πολλές ώρες την Οριακή Τιμή από τη χονδρεμπορική αγορά προς όφελος των πηγών ενέργειας που έχουν εγγυημένη τιμή! Για 10 ώρες χτες έπεσε σε μηδενική τιμή το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να μη “βγαίνουν” οι λιγνιτικοί σταθμοί και εκείνοι του φυσικού αερίου της ΔΕΗ!

Αυτά είναι πρωτοφανή για την Ελλάδα αλλά έχουν παρατηρηθεί και αλλού που άνοιξε η αγορά της ενέργειας άναρχα, ενώ ήδη έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ευστάθειας του συστήματος. Και καταλαβαίνει κανείς αν το Μάρτιο στα 7000 μεγαβάτ υπάρχει πρόβλημα τι θα γίνει τον Αύγουστο. Όλα αυτά μάλιστα μας παρουσιάζονται -και χωρίς να πέφτουν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να υπάρχει όφελος στον καταναλωτή δηλαδή-ως κάτι κακό. Κοινώς η χρήση των ΑΠΕ για τη ΔΕΗ αποδεικνύεται κάτι μη διαχειρίσιμο ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ταμιευτήρες του νερού θα γεμίσουν περαιτέρω τον Απρίλιο από βροχές αλλά και από το οριστικό λιώσιμο των χιονιών, την ώρα που η ζήτηση θα πέσει κι άλλο. Και μετά θα αρχίσει η ηλιοφάνεια και η μεγαλύτερη προσφορά των αιολικών πάρκων με τους καλοκαιρινούς ελληνικούς αέρηδες. Λιγότερος λιγνίτης και φυσικό αέριο λοιπόν.

Πως καταφέραμε, ή πως κατάφερε η πανίσχυρη ΔΕΗ να είναι πρόβλημα και τα χιόνια ή η εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι απορίας άξιο. Ή μάλλον εξηγείται αν βάλεις μαζί το χρηματιστήριο που αναπτύσσεται γύρω από τη ενέργεια παγκοσμίως μαζί με ένα στρεβλό ενεργειακό μοντέλο μονοπωλίου που πάει να “απελευθερωθεί” χωρίς σωστή εποπτεία.

Γ.Σ.

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.