Δευτέρα, Οκτώβριος 14, 2019

Φωνές σιωπής

Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας

Οι μεγάλοι  θησαυροί του πολιτισμού μας… τυλιγμένοι στον ιστό της αράχνης των αρμοδίων. Στράτος, Οινιάδες, Πλευρώνα, Καλυδώνα και Μακύνεια περιμένουν την αναγέννησή τους

Πέντε αρχαία θέατρα υπάρχουν στην Αιτ/νία και με εξαίρεση ίσως την μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Οινιαδών για την ανάδειξη του θεάτρου, οι ίδιοι οι Αιτ/νες δεν τα γνωρίζουμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θέατρα όπως αυτό της Στράτου θα είχαν εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, θα ήταν αναπόσπαστα τμήματα της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης και πύλες σύνδεσης με το παρελθόν… και το μέλλον. Ωστόσο τα αρχαία θέατρα της Αιτ/νίας δεν έχουν καν συνδεθεί μεταξύ τους, σε μια διαδρομή γνώσης και πολιτισμού. Η πρόσβαση σ’ αυτά είναι δύσκολη και καμιά απολύτως προσπάθεια δεν έχει γίνει ούτε απ’ το κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε απ’ τους φορείς του νομού μας για να αναδειχθούν και να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στα λαμπρά μνημεία του αρχαίου μας πολιτισμού. Ενδεικτικό είναι πως δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από κάποιες «άψυχες» πληροφοριακές πινακίδες, που κι αυτές σχετικά πρόσφατα τοποθετήθηκαν. Δεν είναι έτσι τυχαίο που οι Αγρινιώτες λ.χ., δύο μόλις βήματα απ’ το αρχαίο θέατρο Στράτου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν το έχουν ποτέ επισκεφθεί. Δεν έχουν ούτε το κίνητρο, ούτε τη δυνατότητα. Κι όμως τα αρχαία θέατρα της Αιτ/νίας θα μπορούσαν να είναι η βαριά βιομηχανία του νομού μας. Αυτά που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και τα πολλά περισσότερα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, παραμένουν όμως «θαμμένα» στην πολιτισμική μας λήθη.

Επισημαίνουμε τέλος ότι οι πρόγονοί μας είχαν  αυτά τα μεγάλα θέατρα. Οι σημερινοί Αιτ/νες έχουμε το ΔΗΠΕΘΕ… και τους περιοδεύοντες θιάσους!

 

Φώτης Μπερίκος

Εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.