Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Φωτιές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Φωτιές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα


Μετά τις τελευταίες φωτιές σε Θέρμο και Ποταμούλα και την γρήγορη ευτυχώς επέμβαση της Πυροσβεστικής ο διοικητής του Σώματος στο Αγρίνιο κ. Π. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τώρα δηλαδή είναι η περίοδος που πρέπει οι πολίτες να προσέξουν για δύο λόγους. Πρώτον ότι είναι πλέον μεγάλη η περίοδος ξηρασίας(έχει να βρέξει από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου) και οι συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς και δεύτερον, ιστορικά, όλες οι μεγάλες καταστροφές από φωτιά έχουν γίνει μετά το 15αύγουστο όταν βοηθούν οι άνεμοι αλλά και όταν έχει ατονήσει λόγω γιορτών ο κρατικός μηχανισμός. Πάντως φέτος υπήρξε εγρήγορση και παρά την κόπωση των πυροσβεστών ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι δεν είχαμε μεγάλα συμβάντα. Αυτό το απέδωσε στο ότι πλέον δεν επιχειρεί μόνη της η πυροσβεστική αλλά υπάρχει συντονισμός με την Πολιτική Προστασία και της Περιφέρειας αλλά και των δήμων. «Μεγάλη αλλαγή έχουμε στη νοοτροπία του απλού κόσμου» εξήγησε «καθώς φαίνεται ότι οι πολίτες μαζικά προστρέχουν σε βοήθεια των αρχών πλέον και κινητοποιούνται όταν έχουμε φωτιά.

Δυστυχώς, βέβαια, υπάρχουν και οι ασυνείδητοι ή οι κοινωνικά απροσάρμοστοι που επιμένουν να καίνε τα χόρτα τους το απόγευμα μετά από 37 βαθμούς, να καίνε λάστιχα ή καλώδια όποτε κρίνουν σωστό ή να βάζουν καλοκαιρινές φωτιές το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς σε υπαίθριο χώρο και το κάψιμο των χόρτων. Επίσης καλό είναι να θυμίσουμε ότι οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών έφθασε τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου,

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.