Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Χιόνι στα όρια του Αγρινίου, δυστυχώς

Χιόνι στα όρια του Αγρινίου, δυστυχώς

…ποια πρόβλεψη επικράτησε

Δεν μας έκανε τελικά τη χάρη το χιόνι να μείνει μέσα στο Αγρίνιο και μάλλον επιβεβαιώθηκαν ο προβλέψεις όσων έλεγαν ότι δύσκολα θα χιονίσει για πολλή ώρα στο κέντρο. Πάντως όσοι ξύπνησαν στα Ρουσέικα σήμερα είδαν ελάχιστον χιόνι να έχει στρωθεί που όμως στην πορεία της μέρας λιώνει από τη βροχή και το νότιο άνεμο, ενώ και στο λόφο με τις κεραίες στον Άγιο Κωνσταντίνο, πίσω από τον Άγιο Γρηγόριο(φωτο) αλλά και στην πίσω πλευρά του Αγίου Χριστοφόρου(φωτο 2) το πρωινό θέαμα ήταν άσπρο και διατηρείται ακόμα.
Νιφάδες έπεσαν το μεσημέρι και μέσα στο Αγρίνιο ενώ το βράδυ επικράτησαν θυελλώδεις άνεμοι που μάλλον απομάκρυναν τη χιονόπτωση ρίχνοντας έντονο χιονόνερο. Χιονισμένος είναι και ο Αράκυνθος, επίσης.
Πάντως χτες για το αν θα χιονίσει ή όχι μέσα στο Αγρίνιο διαμείφθηκε μια κανονική μάχη ανάμεσα στα κυριότερα μετεωρολογικά site που δίνουν πληροφορίες για τον καιρό. Τα πιο γνωστά freemeteo.gr και meteo.gr είχαν σαφή ένδειξη για χιονόπτωση μετά από χιονόνερο το μεν πρώτο για τις 5 το πρωί, το, δε, δεύτερο για το διάστημα από 2 έως τις 6 το βράδυ. Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα δύο είχαν πρόβλεψη για ανέμους μάλλον ήπιους, το πολύ 17km/h αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Ανάλογη πρόβλεψη για πολύ έντονη χιονόπτωση και μέσα στην πόλη είχε το απεικονιστικό σύστημα Poseidon(εδρεύει στην Ανάβυσσο, είναι διεθνές και έχει χάρτη με περιοχικές προβλέψεις ανέμων, βροχής, χιονιού και πάγου)που έδειχνε ότι στις 12 και στις 3 το πρωί η περιοχή από το Θέρμο μέχρι τις Οινάδες θα είχαν την εντονότερη χιονόπτωση στη χώρα!
Πάντως πιο κοντά έπεσε το αμερικάνικο accuweather.com, το οποίο παίρνει πληροφορίες από τον μετεωρολογικό σταθμό στο παλιό αεροδρόμιο(πίσω από το Κοραλι) και που παρότι τις προηγούμενες μέρες είχε σαφή πρόβλεψη για χιόνι 3,9 cm(!) για χτες βράδυ, τελικά το μεσημέρι έδειξε ότι απλώς θα υπάρξει βροχή και αέρας… Προσοχή, στο συγκεκριμένο site ο αναγνώστης χρειάζεται λίγο διάστημα προσαρμογής για να καταλαβαίνει τι δείχνει καθώς σε διάρκεια τριών ημερών μπορεί να δείχνει συνολική πρόβλεψη για 49 mm βροχής που είναι πολύ, όχι όμως για τέτοιο διάστημα, παρόλα ταύτα το site βγάζει ένα σήμα «!» που δηλώνει «προσοχή». Το ίδιο και με τους ανέμους που έχει π.χ. άνεμο έντασης 13χλμ/ω, αλλά δίπλα μπορεί να έχει την ένδειξη “gusts”, δηλαδή «ριπές» με σήμανση για 63χλμ/ω κάτι που δε σημαίνει ότι θα είναι τόσος ο αέρας όλη τη μέρα, αλλά μόνο κάποιες στιγμές. Για όσους ενδιαφέρονται να ενημερώνονται από αυτό το διεθνές site πληκτρολογείτε τη παραπάνω διεύθυνση και εισάγετε στην περιοχή “world” στα αγγλικά το όνομα της πόλης ή του χωριού σας, μετά ένα κόμμα και μετά τη χώρα δηλ. Greece. Στο Αγρίνιο π.χ υπάρχουν ξεχωριστές προβλέψεις για τα Κοκκινοπύλια ή για τα Καλύβια αν κάποιος το επιθυμεί!

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.