Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Χρηματοδότηση για άρση επικινδυνότητας δρόμου προς Καστανούλα

Χρηματοδότηση για άρση επικινδυνότητας δρόμου προς Καστανούλα

Τμήμα της 15ης Επαρχιακής οδού από διασταύρωση προς Αρέντα μέχρι το Τοπικό Διαμέρισμα Καστανούλας του δήμου Αγρινίου, μήκους 5χμ. περίπου, εδώ και χρόνια βρίσκεται σε άθλια κατάσταση λόγω κακοτεχνιών (μέχρι και τηλεοπτικά κανάλια το ανέδειξαν παλιότερα), με ένα σημείο μήκους 300μ. να παρουσιάζει έντονο κατολισθητικό φαινόμενο που το καθιστά άκρως επικίνδυνο.
      Με ενέργεια της Κίνησης Πολιτών Καστανούλας (ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2010) μέσω του εκπροσώπου της, αναδείχτηκε το πρόβλημα και ζητήθηκε απ’ τους αρμόδιους της πρώην νομαρχίας και μετέπειτα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με συνεχόμενα κατεπείγοντα έγγραφα, τα οποία κοινοποιούνταν και στον Εισαγγελέα (λόγω επικινδυνότητας) η χρηματοδότηση για κατασκευή έργου, με βάση την υπάρχουσα γεωτεχνική μελέτη.
        Λόγω οικονομικής κρίσης κι έλλειψης χρημάτων, αφού και η περιφέρεια «φορτώθηκε» ένα τεράστιο χρέος απ’ τις πρώην νομαρχίες, το μόνο που έγινε στο μέχρι τώρα διάστημα να μη θρηνήσουμε θύματα, ήταν η συντήρηση και τοποθέτηση πινακίδων επικινδυνότητας, στα σημεία που χρειάζονταν, απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες.
         Προς τα τέλη Οκτωβρίου 2011 επισκέφτηκε το τμήμα αυτό του δρόμου ο ίδιος ο Γενικός Δ/ντής της Δ/νσης Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιώτης Στεφόπουλος με δύο μηχανικούς και μαζί με τον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών Καστανούλας που παρευρίσκονταν, επί δύο ώρες, ενημερώνονταν και με μεγάλη υπομονή και υπευθυνότητα εξέτασε όλα τα επικίνδυνα σημεία του δρόμου αυτού, με αποκορύφωμα εκείνο της κατολίσθησης, ώστε να βρεθεί ο πιο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης.
        Αφού, μ’ αυτήν την επιτόπια αυτοψία, παραδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος και διαπίστωσε τον – ανά πάσα στιγμή – κίνδυνο ατυχήματος που ελοχεύει κι αφού κατάλαβε, απ’ την ενημέρωση που του έγινε, ότι το επικίνδυνο αυτό τμήμα του δρόμου δεν εξυπηρετεί μόνο το Τοπικό Διαμέρισμα Καστανούλας, αλλά συνδέει δύο πρώην δήμους (Παναιτωλικού και Παρακαμπυλίων) και δύο πρώην νομαρχίες (Αιτωλ/νίας και Ευρυτανίας) κι, άρα, τα κάθε είδους τροχοφόρα (και λεωφορεία με επιβάτες) που τον διασχίζουν τακτικότατα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κινδυνεύουν άμεσα, διαβεβαίωσε τον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα, αν και τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
        Πράγματι, χωρίς να περάσει ούτε μια εβδομάδα, ενημέρωσε τηλεφωνικά, ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει απ’ τους ΚΑΠ 250.000 ευρώ, για την πρώην επαρχία Τριχωνίδας γενικότερα, με προτεραιότητα τις εργασίες που απαιτούνται για το τμήμα του δρόμου που αναφερόμαστε εδώ και το οποίο επισκέφτηκε (ως επικίνδυνο) κι ότι θα το ξαναεπισκεφτεί για να δει ο ίδιος τις εργασίες που θα γίνουν. Τα λεγόμενά του έγιναν πράξη και προκηρύχτηκε διαγωνισμός (δημοπρασία) για το ποσό αυτό (250.000 ευρώ) ο οποίος διεξήχθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2012 στο Μεσολόγγι.
       Επειδή, όπως φαίνεται, το πρόβλημα αυτό οδηγείται προς τη λύση του, θα ήταν παράλειψη να μην επαινέσουμε την υπευθυνότητα και το χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου (πάνω απ’ όλα) κι αρμόδιου της Περιφέρειας για την κατανόηση και την ταχύτητα με την οποία το αντιμετώπισε. Αν και Πατρινός που εμείς – κι εγώ προσωπικά – τους θεωρούμε απόμακρους απ’ τα προβλήματα του νομού μας, επισκέφτηκε την Καστανούλα, είδε από κοντά το πρόβλημα κι έδωσε λύση. Εκεί όπου κανείς Αιτωλοακαρνάνας αρμόδιος, ούτε αντιπεριφερειάρχης, ούτε δήμαρχος Αγρινίου – αν και γνώριζαν το πρόβλημα – δεν είχαν τη στοιχειώδη ευαισθησία να επισκεφτούν και να συνδράμουν το έργο της Κίνησης Πολιτών. Εξάλλου στο δήμο Αγρινίου ανήκει και η Καστανούλα και είχε υποχρέωση ο δήμαρχος ή να το λύσει ο ίδιος ή – αν δεν ήταν της αρμοδιότητάς του – να το προωθήσει πιο πέρα. Η σχετική αλληλογραφία κοινοποιούνταν και σ’ αυτόν.
       Για να εμπεδώσουμε – με την ευκαιρία – καλύτερα το τι γίνονταν σ’ αυτό το κράτος που λέγεται Ελλάδα και ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση τις περασμένες δεκαετίες, στην οποία (αυτοδιοίκηση) τα ευρωπαϊκά «πακέτα» διαδέχονταν το ένα το άλλο και το μόνο που παρέδωσαν στην «καλλικρατική» διάδοχό τους είναι χρέη και κακοτεχνίες, για τα οποία κανείς δεν κάνει έλεγχο σήμερα («είδες κανέναν δήμαρχο να πάει φυλακή;», είπε προκλητικότατα κάποιος, κάπου…), κάνουμε γνωστό, – ως Κίνηση Πολιτών – και στους αναγνώστες (γιατί οι αρμόδιοι το γνωρίζουν ήδη) ότι, για το τμήμα αυτό του δρόμου που αναφερόμαστε εδώ, το Μάρτιο του 2006 (νομάρχης ο κ. Σταμάτης κι αντινομάρχης ο κ. Γεροπάντας) διατέθησαν για κατασκευή του, («από διασταύρωση προς Αρέντα μέχρι Καστανούλα…» όπως ακριβώς έγραφε η ανακοίνωση τότε), 400.000 ευρώ (βρήκαμε το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο και το επισυνάψαμε με το τελευταίο μας έγγραφο προς τους αρμόδιους: Περιφέρεια, Π.Ε. Αιτωλ/νίας και δήμαρχο Αγρινίου), τα οποία χρήματα όμως ποτέ δε χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που διατέθησαν απ’ τη νέα νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία διαδέχτηκε την προηγούμενη μετά τις εκλογές του 2006. Το αν έγιναν εργασίες αλλού και ποιες και γιατί όχι στο συγκεκριμένο σημείο (με τόσα χρήματα) είναι κάτι που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διερεύνηση, η οποία και θα συνεχιστεί -όπως και για άλλα έργα του πρώην δήμου Παναιτωλικού στο συγκεκριμένο σημείο κι όχι μόνο- απ’ τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, (Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και Εισαγγελέα), οι οποίοι ενημερώνονται και θα ενημερώνονται συνεχώς με καινούρια στοιχεία.
           Είπαμε ότι, στη νέα Ελλάδα, κάτι τέτοια θα πρέπει να μηδενιστούν τελείως. Αλλιώς δεν έχουμε δικαίωμα να γκρινιάζουμε για τα χάλια μας. Η εποχή της ατιμωρησίας πέρασε και το χρέος ανάδειξης και καταγγελίας τέτοιων συμπεριφορών είναι καταδικό μας. Είναι χρέος των ενεργών πολιτών και σε τέτοιους πρέπει να μετατραπούμε όλοι μας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια και να εξιλεωθούμε για την απραξία μας τόσα χρόνια και την Ελλάδα που τους παραδώσαμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
(με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών Καστανούλας)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.