Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Χ.Καστανίδης:Το Εφετείο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο στο Αγρίνιο

Χ.Καστανίδης:Το Εφετείο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο στο Αγρίνιο

Χάρης Καστανίδης: «Στις 16 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί
το νέο Εφετείο με έδρα το Αγρίνιο»

Κάλεσμα από τον υπουργό Δικαιοσύνης για συστράτευση στην περιοχή που θα έχει μετά από πολλές δεκαετίες τον Β΄ Βαθμό Δικαιοσύνης που δικαιούται.

Σε εξέλιξη είναι η επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη στην Αιτωλοακαρνανία. Η συνάντησή του με τους φορείς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο Διοικητήριο της Περιφέρειας έγινε σε «ψυχρό» κλίμα αντιθέτως δεκτός με θέρμη έγινε στο Αγρίνιο.

Διπλός είναι ο σκοπός της επίσκεψής του στο νομό και το Αγρίνιο, όπως τόνισε στη συνέντευξη Tύπου ο. Χάρης Καστανίδης. Όπως δήλωσε, ήθελε να βεβαιωθεί, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ότι όλα θα γίνουν σωστά στις υποδομές που ήδη υπάρχουν στο Αγρίνιο για να λειτουργήσει από το καινούριο δικαστικό έτος το ιδρυόμενο Εφετείο. Αυτό, όπως τόνισε, θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί θέλει μέσω της ομιλίας του το απόγευμα στο Παπαστράτειο να έρθει σε επαφή με τους πολίτες και να τους εξηγήσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ασκούμενης πολιτικής στην «πολύ κρίσιμη περίοδο που περνάμε», όπως ανέφερε. «Καλώ όλους τους πολίτες του νομού(σ.σ. ανέφερε ονομαστικά και τους πολίτες του Μεσολογγίου) να αγκαλιάσουν την ίδρυση του νέου Εφετείου και τη πρόσβασή τους στην ορθότερη απονομή της δικαιοσύνης. Πρέπει η προσπάθεια να ενώνει όλους καθώς πέρασαν πολλές δεκαετίες με τις προηγούμενες δομές»

Οι απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου
Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν και αφορούσαν στην ευθύνη του πολιτικού συστήματος στη ατιμωρησία που παρατηρείται αλλά και στο ότι δεν έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη οι ευθύνες πρώην υπουργών, απάντησε πως με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης το Μάιο του 2009 έγινε προσπάθεια να παραγραφούν οι ευθύνες που υπήρχαν ως εκείνη την ώρα, αλλά όσοι δεν σεβάστηκαν τον όρκο τους δεν θα πρέπει να νιώθουν και τόσο ασφαλείς. «Αν δεν αποδοθούν τώρα ευθύνες το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει» τόνισε και εξήγησε ότι μπορεί να υπάρχει παραγραφή για θέματα ευθυνών όπου μας οδήγησε η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, «από μια απογραφή σε μια παραγραφή», αλλά αδικήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος ή η αποδοχή προϊόντων εγκλήματος δεν μπορούν να παραγραφούν και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να βιαζόμαστε.
Ο κ. Καστανίδης παρουσιάστηκε θεμιτά αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και για την πιθανότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, ενώ τόνισε ότι στην περιοχή μας δεν προβλέπεται από το χωροταξικό σχεδιασμό η δημιουργία φυλακών. Επίσης σε ερωτήσεις που αφορούσαν το μνημόνιο και τις ευθύνες της κυβέρνησης απάντησε ότι υπάρχει εθνική κυβέρνηση και δεν κυβερνά κανένα μνημόνιο τη χώρα. Πάντως δεν θέλησε να απαντήσει σε θέματα όπως το Πλατυγιάλι και η τύχη του γιατί όπως είπε δεν επιθυμεί «να υποκαταστήσει κανένα αρμόδιο υπουργό»
Σε ερώτηση του agrinionews αν θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα έχει τις ευθύνες τους για το ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται το τοπικό συμφέρον κατά τον τρόπο που διαπίστωσε από τις αποδοκιμασίες που υπήρξαν στο Μεσολόγγι, απάντησε: «Θα ήθελα οι πολίτες να βλέπουν τα πράγματα αυτά πιο δημιουργικά. Το Μεσολόγγι δεν έχει την ανάγκη της επιβεβαίωσης για την αυτονόητη μεγάλη του σημασία σαν πόλη. Είναι βέβαιος ότι οι Μεσολογγίτες αισθάνονται περήφανοι για τη πόλη τους, όπως θεωρώ ότι πρέπει να επιτρέπεται και στους Αγρινιώτες να αισθάνονται περήφανοι για τη δική τους. Θεώρησα ότι είχα δίκιο και πήγα ο ίδιος στο Μεσολόγγι να εκθέσω τις απόψεις της Πολιτείας για το θέμα και δεν πήγα σε συνάντηση στη Πάτρα, όπως μου είχε ζητηθεί. Η Πολιτεία έχει μια συνέχεια και οι πολλές θετικές αποφάσεις των Ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά και η μια αρνητική που υπήρξε μας έδειξαν ότι το υπό ίδρυσιν Εφετείο έπρεπε να έχει έδρα το Αγρίνιο. Η μια αρνητική απόφαση που υπήρχε από το 2000 έλεγε να μην ιδρυθεί Εφετείο ούτε στο Αγρίνιο ούτε στο Μεσολόγγι. Την ίδια χρονιά υπήρχε απόφαση για ίδρυση δυο τμημάτων και στις δυο πόλεις. Όμως από το 1987 η Ολομέλεια είχε κρίνει ότι η πόλη πρέπει να είναι το Αγρίνιο όταν προέκρινε τα 4 νέα Εφετεία. Και, τέλος, το 2004 από τον Ανώτατο Δικαστικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, που έκρινε το που πρέπει να είναι όλα τα δικαστικά ιδρύματα της χώρας, κρίθηκε ότι το Αγρίνιο είναι η πόλη που μπορεί και πρέπει να φιλοξενεί το ιδρυθέν Εφετείο. Νεότερες αποφάσεις του 2008 και του 2010 δεν άφηναν καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να συστηθεί το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Και για να κλείσω ξανατονίζω ότι πρόκειται για επιτυχία δεκαετιών για την περιοχή καθώς η Πολιτεία δεν αυθαιρετεί και δεν αφαιρεί αλλά στηρίζεται στην συνέχειά της»

Στο δημαρχείο Αγρινίου
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του υπουργού στο Αγρίνιο ήταν το δημαρχείο όπου σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, σήμερα στο Δημαρχείο Αγρινίου.Στη συνάντηση των δύο ανδρών κυριάρχησε το θέμα της ίδρυσης του Εφετείου Δυτικής Στερεάς με έδρα το Αγρίνιο μετά και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ικανοποιείται ένα αίτημα τριάντα ετών για την περιοχή.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής:«Με χαρά και ικανοποίηση υποδεχόμαστε σήμερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης στο Αγρίνιο, ο οποίος είχε την πολιτική βούληση και έδωσε λύση σε ένα αίτημα τριάντα ετών με την Ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς με έδρα το Αγρίνιο, δικαιώνοντας έτσι τις πολύχρονες προσπάθειες του Δήμου Αγρινίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Μια κοινωνία που όλα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας απονομής της δικαιοσύνης. Πιστεύω, ότι η άμεση λειτουργία του Εφετείου στο Αγρίνιο θα δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα και στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες αλλά θα συμβάλει και στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αναβαθμίζοντας την ίδια τη λειτουργία της. Στόχος της Δημοτικής Αρχής από εδώ και πέρα είναι να βοηθήσει όσο το δυνατό περισσότερο στην καλύτερη οργάνωση του Εφετείου, αλλά και στη διαμόρφωση του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου αλλά και του περιβάλλοντα χώρου του, όπου θα στεγαστεί ».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης τόνισε: «Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα την Αιτωλ/νία. Είχα προηγουμένως την ευκαιρία να συναντηθώ με τους φορείς της πόλης του Μεσολογγίου και να ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα του Εφετείου στο νομό. Γνωρίζω ότι η ίδρυση Εφετείου στην Αιτωλ/νία είναι αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών εδώ και τρεις δεκαετίες. Όλα αυτά τα χρόνια αλλεπάλληλα θεσμικά όργανα, ομάδες εργασίας και φυσικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησαν θετικά για την ίδρυση Εφετείου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. Δεν είναι, λοιπόν, μια απόφαση που την έλαβε αυθαίρετα ένας Υπουργός, αλλά στηρίχτηκε στις γνωμοδοτήσεις θεσμικών οργάνων. Από εδώ και πέρα θα χρειαστεί πολύ οργάνωση, ώστε από το νέο δικαστικό έτος (16 Σεπτεμβρίου), να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Εφετείο στο Αγρίνιο».

Πανηγυρικό κλίμα στο Δικαστικό Μέγαρο
Eν συνεχεία σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Διακαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου. Πλήθος δικηγόρων αλλά και διοικητικών υπαλλήλων τον υποδέχτηκαν στην είσοδο του κτηρίου, ενώ αμέσως μετά τον συνόδευσαν μέχρι την αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου. Εκεί πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεωνίδας Υφαντής, ο οποίος τόνισε πως ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου αλλά και των πολιτών της περιοχής επιτέλους ικανοποιείται.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Καστανίδης ο οποίος ανέφερε πως η Αιτωλοακαρνανία ζητά εδώ και χρόνια την ίδρυση Εφετείου. «Δεν έκανα τίποτα περισσότερο απ’ όσα όφειλε να κάνει ένας επιμελής υπουργός που πρέπει να σέβεται και να ακολουθεί τις προτάσεις των αρμόδιων οργάνων. Διεκπεραιώνω ένα θέμα που βασίζεται στις θετικές γνωμοδοτήσεις θεσμικών φορέων», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνηυς, ενώ στη συνέχεια έκανε ιστορική αναδρομη εστιάζοντας στα στάδια και τις φάσεις από τα οποία πέρασε η όλη υπόθεση ωσότου καταλήξει να έχει αίσιο τέλος.
Ως προς το χρόνο λειτουργίας ανέφερε χαρακτηριστικά:«Kάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε έτοιμοι, ώστε το Εφετείο να λειτουργήσει με λιγότερα προβλήματα με την έναρξη του δικαστικού έτους το Σεπτέμβριο (16 του μήνα)».
Σχετικά με την αντίδραση εκ μέρους των Μεσολογγιτών τόνισε ότι αντάλλαξε μαζί τους απόψεις πράττοντας ως ένας υπουργός που δεν κρύβεται. Επεσήμανε ακόμη, πως οι κάτοικοι της Ιεράς Πόλεως συντάσσονται με την επιθυμία των Αιτωλοακαρνάνων, ότι δηλαδή χρειάζεται να ιδρυθεί Εφετείο στο νομό, κάτι που είναι προς όφελος και της Λευκάδας.
Τέλος, ο κ. Καστανίδης ζήτησε να ξεναγηθεί στους χώρους του Μεγάρου, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τα όσα με τη θετική του γνωμοδότησή αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος σχετικά με την επάρκεια του χώρου, ενώ νωρίτερα εξέφρασε την έκπληξή του για την Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου λέγοντας πως είναι από τις καλύτερες που έχει επισκεφτεί.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μακεδόνα πολιτικό συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αγρινίου Πάυλος Μοσχολιός, ο Γεν. Γραμματέας Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Υφαντής.
To απόγευμα στις 20:00 ο Χάρης Καστανίδης θα μιλήσει σε εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου με θέμα «Η δικαιοσύνη ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση» στις 8μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Αποδοκιμασίες στο Μεσολόγγι
Πρώτος σταθμός του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν το Μεσολόγγι. Η συνάντησή του με τους Φορείς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο Διοικητήριο της Περιφέρειας έγινε σε «ψυχρό» κλίμα . Η είσοδος του υπουργού στο χώρο έγινε σε τεταμένο κλίμα παρουσία 100 περίπου πολιτών και δικηγόρων κάποιοι εκ των οποίων τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας «αίσχος» και «ντροπή». Παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα ο υπουργός σε γενικές γραμμές υπεραμύνθηκε της επιλογής του για την ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο επισημαίνοντας ότι απλώς υιοθέτησε τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών. Ο δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου Π.Κατσούλης αποχώρησε από τη σύσκεψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την εισήγησή του κάνοντας λόγο για ειλλημμένες αποφάσεις.

Αιχμές του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου
για τη στάση της δημοτικής αρχής του Π.Κατσούλη
Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Όραμα – Δημιουργία», Γιάννης Αναγνωστόπουλος ύστερα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη με φορείς της περιοχής για το ζήτημα του εφετείου και στην οποία συμμετείχε, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Καστανίδης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει, ότι η απόφαση της ίδρυσης Εφετείου στο Αγρίνιο δεν είναι πολιτική αλλά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου του!!!Δεν περίμενα από τον θεματοφύλακα του κορυφαίου θεσμού τέτοια πολιτική συμπεριφορά.»Επίσης ο κ. Αναγνωστόπουλος σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης για το ζήτημα είπε:«Σήμερα χάθηκε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την ανάδειξη των καυτών ζητημάτων του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής.Και γι’ αυτό, είναι υπεύθυνη και υπόλογη, η δημοτική αρχή διότι δεν κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου ο κ. Καστανίδης να ακούσει και να μεταφέρει στην Αθήνα την αγωνία μας για τα ζητήματα αυτά. Ούτε καν το δημοτικό συμβούλιο.Αναφέρομαι στο Νοσοκομείο, το ΤΕΙ και το Αρχαιολογικό Μουσείο.Μόνο ως θεατρινισμός μπορεί να εκθλιφθεί η αποχώρηση από την σύσκεψη του δημάρχου και των συνεργατών του, χωρίς να ακούσουν την ανταπάντηση του κ. Υπουργού όποια κι αν ήταν αυτή. Ίσως γιατί, όπως φάνηκε κατά την συζήτηση, η δημοτική αρχή καμιά παράσταση, δεν είχε κάνει στον κ. Καστανίδη για το ζήτημα.Τέλος, μόνο ως «κροκοδείλια δάκρυα» μπορούν να θεωρηθούν οι τοποθετήσεις, πρώην νομαρχιακών συμβούλων που κατείχαν θέσεις, στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας την τετραετία 2007-2010 και οι οποίοι κατά το διάστημα αυτό σε καμιά δημόσια τοποθέτηση ή παρέμβαση για το θέμα, δεν είχαν προβεί.»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.