Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ψήφισμα για μη απόδοση στοιχείων από το δήμο Αγρινίου

Ψήφισμα για μη απόδοση στοιχείων από το δήμο Αγρινίου

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να εκδώσει ψήφισμα αντίθεσης στη διαθεσιμότητα και να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο  να μην αποστείλει κανένα στοιχείο. Πρόταση για ομαδική παραίτηση από το Δημήτρη Σταμάτη!

Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν έκτακτο και είχε μόνο ένα θέμα: Να παρθεί απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει ο δήμος Αγρινίου ως ένα σώμα τον τρόπο στήριξης-η οποία  είναι δεδομένη-προς τους 23 υπαλλήλους με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου που θίγονται από τις αποφάσεις που πάρθηκαν μετά το πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο και λένε ότι πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και αν δεν καλύψουν άλλες ανάγκες στο δημόσιο μετά από περίοδο ενός χρόνου με το 25% του μισθού τους θα απολυθούν. Υπήρξε και μια πρόταση του κ. Σταμάτη για να παραιτηθούν μαζικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος που όμως δεν συζητήθηκε, ενώ προκάλεσε και την αντίδραση του αντιδημάρχου κ. Σφυρή που ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο.

Στην ομιλία που άνοιξε τη συζήτηση ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο άδικο που ευνοεί τελικά τους δήμους που έκαναν κακοδιαχείριση, μια και περικόπτει θέσεις εργασίας οριζόντια, αλλά και ένα νομοσχέδιο “στο γόνατο” γιατί έχει πρόβλεψη για “10 υπαλλήλους και πάνω”, όριο που σημαίνει ότι όποιος δήμος έχει πάνω από τόσους φεύγουν όλοι και όποιος έχει μέχρι εννιά, μένουν όλοι! Επίσης έκανε λόγο για αποφάσεις που γενικότερα θίγουν την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης. Κάλεσε να μην το δεχτεί ο δήμος και ανέφερε πως σε άλλη περίπτωση θα ανοίξει η πόρτα και για άλλες απολύσεις. Ζήτησε παράλληλα με ένα ψήφισμα καταγγελίας του Μεσοπρόθεσμου να του δοθεί και η εξουσιοδότηση να μην αποστείλει στοιχεία στο υπουργείο.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο νομικός τους εκπρόσωπος κ.κ. Κουζέλης και Καραμπούλιας, αντίστοιχα. Ο πρώτος έκανε λόγο για μια προσπάθεια εξαθλίωσης των εργαζομένων και για επιχείρηση να θιχτεί ευθέως η αξία της εργασίας στη χώρα καλώντας σε πλήρη στήριξη από το δήμο. Ο εργατολόγος κ. Καραμπούλιας, από την άλλη, ζήτησε να πάνε τα στοιχεία των εργαζομένων στο δήμαρχο, εκείνος να αρνηθεί να τα αποστείλει και να μη συντάξει καμιά διαπιστωτική πράξη που θα σημάνει διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα να εξηγηθεί στο υπουργείο ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει αναγνωρίσει τις ανάγκες που καλύπτουν οι εργαζόμενοι στο δήμο. Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα οποιαδήποτε απόφαση να προσβληθεί σε διοικητικά Εφετεία. Υπενθύμισε ότι έτσι στο 2ο μεσοπρόθεσμο αντί για 4.500 υπάλληλοι τελικά έφυγαν μόνο 700.

Το λόγο πήρε ο κ. Καζαντζής που εξέφρασε την απορία του για το δημοτικό συμβούλιο καθώς, όπως είπε, ο δήμαρχος έπρεπε να κάνει το καθήκον του χωρίς να ζητά επικύρωση από τις μειοψηφίες(έμμεση βολή για παλιότερη δήλωση του δημάρχου  ότι στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία), ενώ επέμεινε ότι έπρεπε να γνωρίζουν όλοι ποιοι είναι οι άνθρωποι που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πάντως εξέφρασε την πλήρη στήριξη της παράταξής του και την επιθυμία να μην απολυθεί κανείς, ενώ αναρωτήθηκε και τι πρέπει να πει το σώμα για τους πάνω από 1 εκατομμύριο απολυμένους του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Νικάκης από την Λαϊκή Συσπείρωση περιέγραψε όλο το πρόγραμμα των απολύσεων για τα έτη μέχρι το 2016 στους ΟΤΑ, ενώ είπε ότι το 2013 προβλέπονται 30.000 απολύσεις σε όλο το δημόσιο. Παράλληλα εξέφρασε παράπονα προς τα τοπικά ΜΜΕ, γραπτά και ηλεκτρονικά, για τη μη προβολή του ρόλου του Γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη(που σήμερα προπηλακίστηκε στη ΔΕΘ) και ο οποίος μαζί με Γερμανούς επενδυτές έχει περιοδεύσει σε περιοχές της Ελλάδας βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που, όπως είπε, έχει την έγκριση της ΚΕΔΕ για ιδιώτες σε δίκτυα ύδρευσης, ΧΥΤΑ, ενεργειακά δίκτυα, τεχνολογίες και άλλα.

Όπως προαναφέραμε υπήρξε στη συνέχεια η πρόταση Σταμάτη για ομαδική παραίτηση, που θα τάραζε τους κρατούντες μια και ο ίδιος ανέφερε ότι πλέον “σκέφτεται πιο ακτιβιστικά”. Προηγουμένως ο κ. Σταμάτης είχε κάνει λόγο για “εποχή που θα λέμε στα παιδιά μας ότι είχαμε καλοριφέρ” και για πλήρη κατανόηση στους υπαλλήλους που όπως είπε διαχωρίζονται από την κυβέρνηση ώστε να υπάρχει τριβή μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και υπό απόλυση ή όχι. Να σημειωθεί πως αφού δεν συζητήθηκε η πρότασή του αποχώρησε λέγοντας ότι “τα ψηφίσματα δεν έχουν καμιά σημασία”.

Ακολούθησαν δευτερολογίες και όπως αναφέρθηκε το ψήφισμα και η εξουσιοδότηση προς το δήμαρχο να μην αποδώσει στοιχεία στο υπουργείο ήταν κατά πλειοψηφία καθώς η παράταξη Πανδημοτική Πρωτοβουλία διαφώνησε ως προς την τελευταία παράγραφο, που έκανε λόγο για “εξουσιοδότηση δημάρχου ώστε να μην σταλούν στοιχεία”. Ο κ. Καζαντζής δήλωσε ότι αν δεν μπει στο ψήφισμα “εξουσιοδότηση για κάθε νόμιμη ενέργεια” δεν θα το ψηφίσει η παράταξή του, όπως και έγινε τελικά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.