Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020

Στο ΣτΕ φορείς και Δήμος Αγρινίου για τα σκουπίδια της Ηλείας

Συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο οι εξελίξεις για τα απορρίμματα της Ηλείας και η μήνυση που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελος Καπετάνιος κατά των Δημάρχων Αγρινίου και Ακτίου – Βόνιτσας αλλά και κατά των Προέδρων των αντίστοιχων φο.Δ.Σ.Α των ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαιρού για την άρνησή τους να δεχθούν απόβλητα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

DSCN0557

Με ψήφισμα που πήρε την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ο δήμος Αγρινίου θα πει «όχι κατ΄ αρχήν» στη μεταφορά σκουπιδιών από τον Πύργο και τη αρχαία Ολυμπία, θα ζητήσει να ανακληθούν όλες οι μηνύσεις που υπεβλήθησαν από τον υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση απορριμμάτων προς τους δημάρχους Αγρινίου και Ακτίου-Βόνιτσας όπως και για τους προέδρους των δύο ΦΟΔΣΑ και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «θα εξαντλήσει κάθε διάλογο σχετικά με το θέμα ώστε να φανεί αν υπάρχει περίπτωση να δείξει αλληλεγγύη ο Αγρίνιο προς τις περιοχές που έχουν το πρόβλημα». Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομόφωνη απόφαση υπήρξε αποτέλεσμα πολύωρης διαπραγμάτευσης ώστε να παρουσιαστεί ένα κείμενο στη βάση και της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης της ΚΕΔΕ, ενώ επιτεύχθηκε παρά κάποιες διαφωνίες, όπως για παράδειγμα του κ. Μοσχολιού που δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την οποιαδήποτε συζήτηση για την έλευση σκουπιδιών από την Ηλεία αλλά εγκρίνει το ψήφισμα για να είναι ομόφωνο.
Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι και νομική με προσφυγή στο ΣτΕ για αναστολή των αποφάσεων εντολής προς τους φορείς και τους δημάρχους.
Στο «εντέλλεσθε» του υπουργείου αλλά και του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης στάθηκαν οι ομιλητές όλων των παρατάξεων χαρακτηρίζοντάς το σαν κάτι πρωτοφανές στα αυτοδιοικητικά χρονικά ενώ άπαντες στάθηκαν στους μειωτικούς χαρακτηρισμούς από τα κρατικά όργανα προς τους δημάρχους γενικότερα, αφού ακόμα και αναφορά για «υπαλλήλους» της κεντρικής εξουσίας έγινε!
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ Γ. Παπαναστασίου εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη για το γεγονός ότι η μήνυση ανακοινώθηκε από την εφημερίδα «Αυγή» και χαρακτήρισε πρωτόγνωρες, απαξιωτικές και εξόχως αντισυνταγματικές τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Γ. Γραμματέα του Υπουργείου με τις οποίες οι Δήμαρχοι ουσιαστικά αποκαλούνται υπάλληλοι της Κυβέρνησης. «Βάλλεται η ίδια η Δημοκρατία. Διορισμένος Γ.Γ μηνύει εκλεγμένους με λαϊκή εντολή να προστατέψουν τα συμφέροντα των συμπολιτών τους, κι αυτό δεν έχει προηγούμενο» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αγρινίου, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για το θέμα.
Ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για κάτι πρωτάκουστο ως προς τους χαρακτηρισμούς αλλά κάτι που έχει επιχειρηθεί και επί της δικής του θητείας από περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Πάτρα, η Τρίπολη κ.α. Όπως εξήγησε «ο λόγος είναι απλός, η Πελοπόννησος ουδέποτε θέλησε να λύσει αληθινά τα προβλήματα αυτά γιατί εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να τα φορτώνει κάπου αλλού. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα αλληλεγγύης γιατί δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας και γιατί δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει κανένας προγραμματισμός».
Ο κ. Τραπεζιώτης επίσης στηλίτευσε τα όσα ειπώθηκαν ενάντια στους δημάρχους και τους φορείς ενώ επέμεινε στο ειδικό βάρος που υπάρχει στον θεσμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, εξήγησε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως όλες σχεδόν οι πόλεις της Πελοποννήσου ανέθεταν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες που σήμερα κατηγορούνται επισήμως από το ΣΔΟΕ για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης! Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της δικής του παρέμβασης ενώ ο ίδιος, ο κ. Μοσχολιός και ο κ. Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης επέμειναν ιδιαίτερα να απαλειφθεί μια παράγραφος στο αρχικό κείμενο που ζητούσε εμπλοκή και από άλλους φορείς και ιδιώτες, εκτός Δ.Σ., στην ίδια κίνηση, με δεσμευτικό τρόπο. Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για «τοπική διοίκηση» και όχι αυτοδιοίκηση που υπάρχει κατ’ επιλογή των κυβερνώντων με προπέτασμα καπνού την κόντρα μεταξύ Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Μερμίγκης επίσης δήλωσε ότι δεν του προξενεί καμιά εντύπωση το γεγονός, καθώς τον Απρίλιο η ίδια κυβέρνηση είχε δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, ενώ τόνισε ότι το θέμα είναι «βαθιά ταξικό με διαχρονικές ευθύνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ομιλίες των κ. Κ.Ρόκου, Κ.Καλαντζή και Σπ. Αδάμη, ενώ ο κ. Ν.Καζαντζής επεσήμανε ότι κατά την άποψή του μεγάλο ρόλο παίζει η μορφή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφήνει την περιοχή μας φτωχό συγγενή. Πάντως στο θέμα ο δήμαρχος Αγρινίου στη δευτερολογία του περιέγραψε την αντίθεση του Περιφερειάρχη αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας στις πρακτικές του δημάρχου Πύργου αλλά και γενικότερα για την διαχείριση στην περιοχή.

Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει:

Στην απόφαση, που έγινε αποδεκτή μετά από διαβούλευση από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τονίζεται ότι:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια:
• Υποβάθμισης υποδομών, που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν υπέρ των δημοτών μας .

• Υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με την ανεξέλεγκτη μεταφορά απορριμμάτων σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, χωρίς τήρηση περιβαλλοντικών όρων και ελεγκτικών διαδικασιών, συνθηκών δηλαδή, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

• Υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ρόλο «υπαλλήλου» της κεντρικής εξουσίας, βάλλοντας ευθέως κατά του Αυτοδιοίκητου, της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και κυρίως της ίδιας της Δημοκρατίας.

• Μετακύλησης ευθυνών, από αυτούς στους οποίους αναλογούν νομικά και ουσιαστικά, στους δημότες του Αγρινίου.
• Ποινικοποίησης της προάσπισης των συμφερόντων των δημοτών, αλλά και κάθε συμπεριφοράς, που γνώμονα έχει την προστασία του περιβάλλοντος του Δήμου και την υγεία των Δημοτών.

Λαμβάνοντας υπόψη, τα συμφέροντα των δημοτών, τις νομικές και ουσιαστικές πλημμέλειες των αποφάσεων του Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης, κυρίως δε και προεχόντως, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας του Α΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφασίζουμε τη νόμιμη και εμπρόθεσμη προσφυγή στη δικαιοσύνη, κατά των αποφάσεων αυτών με την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως και αναστολής, ενώπιον του Σ.Τ.Ε, μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε, ρητά και κατηγορηματικά, συναισθανόμενοι το βάρος της εκπροσώπησης των πολιτών, του Δήμου Αγρινίου και την ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντί τους, ότι είμαστε αντίθετοι με την μεταφορά απορριμμάτων, από τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, έτσι όπως επιδιώκεται σήμερα και δεν συναινούμε με την υλοποίηση των εν λόγων αποφάσεων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, στους Δημότες του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας
1. στην αναζήτηση ουσιαστικής, μόνιμης και άμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων τους.
2. στην αναζήτηση ευθυνών από τους πραγματικά υπεύθυνους.

Λέμε καταρχήν όχι στην μεταφορά των σκουπιδιών από την Ηλεία, και ταυτόχρονα ζητάμε την απόσυρση των μηνύσεων και την εξάντληση κάθε δυνατότητας διαλόγου και συνεννόησης, στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

Τέλος, με την παρούσα απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική και άμεσα εκτελεστή, εξουσιοδοτούμε κάθε εκπρόσωπο του Δήμου, κάθε κατά νόμο αρμόδιο όργανο ή πρόσωπο, όπως προβεί, σε αντίστοιχες αποφάσεις ή ενέργειες, με γνώμονα όλα τα ανωτέρω και τελικό σκοπό, την υλοποίηση της παρούσας απόφασης.

DSCN0546 DSCN0547 DSCN0549 DSCN0553 DSCN0554 DSCN0555 DSCN0556 DSCN0557 DSCN0559 DSCN0562 DSCN0566 DSCN0567 DSCN0568

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.