Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Ψήφισμα του τοπικού ΤΕΕ για το Πανεπιστήμιο

Ψήφισμα του τοπικού ΤΕΕ για το Πανεπιστήμιο

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της μεταφοράς τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία εδρεύουν στο Αγρίνιο, στην πόλη της Πάτρας,   η Αντιπροσωπεία  του ΤΕΕ – Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας ενέκρινε Ψήφισμα σχετικό με το ζήτημα.  Το Ψήφισμα που κοινοποιήθηκε στους αρμοδίους έχει ως εξής : 

κατάληψη-πανεπιστήμιο2                                                                                        

ΨΗΦΙΣΜΑ

της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλ/νίας του ΤΕΕ

Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας διατρανώνει την απόλυτη αντίθεσή της στη μεταφορά των τριών τμημάτων του καταργηθέντος με το σχέδιο Αθηνά Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στην πόλη της Πάτρας. Η μεταφορά «μεθοδεύεται» το τελευταίο διάστημα, με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργώντας τις «κατάλληλες» συνθήκες ώστε αυτή να καταστεί αναπόφευκτη, καθώς δημιουργείται ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, υποβαθμίζονται οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών και τελικά απαξιώνεται η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία.

Καλούμε τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προσωπικά να διαβεβαιώσει με δημόσια δήλωσή του ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς των τμημάτων, άμεσα ή με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και την κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά το θέμα επανιδρύοντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο στα πλαίσια ενός νέου σχεδιασμού για την ανώτατη εκπαίδευση, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα αυτόνομη πορεία, συνδεδεμένη με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και ταυτόχρονα με την ιστορία και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Επίσης καλούμε όλους τους εμπλεκομένους φορείς να εργαστούν για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των τριών τμημάτων στην πόλη του Αγρινίου. Διαβεβαιώνουμε τους φοιτητές, τους Καθηγητές και τους εργαζόμενους των τμημάτων ότι το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών που θα τη διασφαλίσουν.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ήδη έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας με θέμα «Υλοποίηση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στο γήπεδο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου στο παλαιό αεροδρόμιο Αγρινίου για τη δημιουργία υποδομών του Πανεπιστημίου» με σκοπό αυτή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να περαιωθεί η διαδικασία  έγκρισης του φακέλου του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εν λόγω παραχωρηθείσα έκταση.

Πέραν όμως της λειτουργίας εντός του ισχύοντος πλαισίου, ζητάμε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, θεσμικό πλαίσιο, κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων) ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία ενός αυτόνομου πανεπιστημιακού ιδρύματος ενάντια στη λογική εξαρτήσεων και κηδεμονιών κάθε είδους.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ada

    “Παρασυρόμενος” θέλωνα πιστεύω ο κ. Κατσανιώτης και “ΟΧΙ” σκεφτόμενος τοπικιστικά αναμετάδωσε τα λεγόμενα της Πρυτάνεως ότι τα πανεπιστήμια είναι πάνω από τη βουλή και το Υπουργείο λόγω του αυτοδιοίκητου.

    Αλλιώς να το πούμε και στιςπρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών για παράδειγμα μήπως και αποφασίσουν και αυτοί τη μεταφορά για το “ΚΑΛΟ” του Πανεπιστημίου στην Κόρινθο ας πούμε που έχει και θάλασσα.

    Η αλλιώς τη μετφορά όλων των Τμημάτων του Δημοκρίτειου στην Ξάνθη επειδή εκεί βολεύει τα μέλη ΔΕΠ.
    Η αλλιώς τη μεταφορά όλων των Τμημάτων του Παν. Αγαίου στην Μυτηλήνη γιατί …….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.