Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

και εγκρίθηκαν χρήματα που θα πληρώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη.Είναι χρήματα από το Παρακαταθηκών και θα πέσουν στην τοπική οικονομία.

IMG_2761Σε ειδική συνεδρίαση συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο  ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό για το έτος 2015 με τις αρνητικές ψήφους της παράταξης Τραπεζιώτη (Ανατροπή Τώρα)  και του Ανυπότακτου Αγρινίου και με την Λαϊκή Συσπείρωση να απουσιάζει από τη συνεδρίαση.
Ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε στη σκιά του θέματος της αποδοχής χρηματοδότησης ή χορηγίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και με πολλές διαφωνίες μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων. Κι αυτό γιατί τελικά θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, άμεσα και χωρίς επίτροπο, όπως τελεσίδικες αποφάσεις και άλλες σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα μείνουν για τεχνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για χρήματα ,όπως είπε ο δήμαρχος Αγρινιου  κ. Παπαναστασίου ,που θα μείνουν για το τεχνικό πρόγραμμα ενώ θα πάνε κατευθείαν από το Παρακαταθηκών και Δανείων προς όσους χρωστάει ο δήμος μέχρι αυτό το ποσό. Η διαδικασία γίνεται με επείγουσες ταχύτητες ώστε να προλάβει ο δήμος να πέσουν αυτά τα χρήματα σύντομα στην πόλη του Αγρινίου. «Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου αφού τα χρήματα θα πάνε και σε εργαζόμενους του δήμου εκτός των άλλων.

Ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε η απόφαση να ψηφιστεί ομόφωνα από το συμβούλιο ενώ νωρίτερα είχε εγκαλέσει τον πρώην δήμαρχο  κ. Μοσχολιό που δεν είχε ενεργοποιήσει αυτή την ευεργετική διάταξη που προήλθε από τη Βουλή. Ο κ Μοσχολιός αμφισβήτησε ότι δεν θα παρακρατηθούν αυτά τα χρήματα ενώ νωρίτερα είχε προβλέψει ακόμα πιο άσχημες εποχές για την Αυτοδιοίκηση καθώς στις νέες συμφωνίες με τους δανειστές μπαίνει και πάλι θέμα περικοπών στην Αυτιοδιοίκηση. «Ως επιχορήγηση αναφέρεται», δήλωσε και ο κ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) που δήλωσε ότι με αυτή τη διατύπωση ίσως ζητηθούν τα χρήματα. Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να τα πάρουμε αυτά τα λεφτά έστω κι αν στο μέλλον παρακρατηθούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό.
Ο κ. Μοσχολιός είπε ότι και πάλι δεν θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ενώ ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι έχουν ήδη ενταχθεί και πολλοί δήμοι και πολλές περιφέρειες. Οι δύο άνδρες δεν συμφώνησαν ούτε στο ύψος των χρεών(4 εκατομμύρια ανέφερε ο νυν δήμαρχος-2,5 εκατομμύρια ο πρώην) αλλά ούτε και σε άλλα θέματα όπως στο αν τα χρήματα που υπάρχουν στην ΚΕΠΑ είναι «ταμείο» όπως ανέφερε ο κ. Μοσχολιός ή προκαταβληθέντα χρήματα από το ΕΣΠΑ που έχουν ήδη δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο νυν δήμαρχος. «Στο πρόγραμμα δεν μπήκαν οι πιο πολλοί δήμοι του νομού» είπε ο κ. Μοσχολιός, «γιατί δεν μπήκατε στο πρόγραμμα ούτε το 2013;» απάντησε με ερώτηση ο κ. Παπαναστασίου.
Ο προϋπολογισμός έγινε αντικείμενο διαξιφισμών κυρίως γιατί ειπώθηκε από όλες τις πλευρές ότι πρόκειται για διαδικασία που εκπονήθηκε από τη προηγούμενη αρχή. Ο εισηγητής αντιδήμαρχος κ. Γκούντας μίλησε για προϋπολογισμό καταρτισμένο σε χαλεπούς καιρούς και εστίασε στις ανείσπρακτες οφειλές, τα χρέη προς τρίτους , την μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, την ανυπαρξία υποδομών. Ο κ. Παπαναστασίου επανέλαβε πολλές φορές πως τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 είναι υπό «αναμόρφωση».
Υπήρξε μακρά περίοδος ερωτήσεων από κ. Τραπεζιώτη, για πλήθος τεχνικών θεμάτων ενώ ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ράπτης στην παρέμβασή του έκανε λόγο για «προϋπολογισμό Μοσχολιού», ζητώντας να παρουσιαστεί έστω ένα σημείο που να διαφοροποιείται ο νέος προϋπολογισμός από τον προηγούμενο. Ο κ. Τραπεζιώτης έκανε λόγο για σύμπλευση των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων σε βάρος της Αυτοδιοίκησης καθώς και οι δύο ανέχονται την υποχρεωτική επιτροπεία του Παρατηρητηρίου που επιβλέπει τις μνημονιακές πολιτικές, όπως είπε, για να απαντήσει με έγγραφο ο κ. Ρόκος που ανέφερε ότι χρειάζεται γνώμη από το Παρατηρητήριο αλλά όχι κατ΄ ανάγκη σύμφωνη γνώμη και έγκριση.
Από την πλευρά του ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που απλά διαχειρίζεται την βαρβαρότητα , με πετσοκομμένα προγράμματα και πόρους εκτός των λαϊκών αναγκών.
Ακολούθησε κύκλος παρεμβάσεων από δημοτικούς συμβούλους με τον αντιδήμαρχο κ. Καζαντζή να ασκεί κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή διερωτώμενος γιατί δεν έκανε κινήσεις για να πληρωθούν πολίτες η προηγούμενη αρχή και γιατί κράτησε όπως είπε «άλλους σαν πελάτες και άλλους ως ομήρους». Παράλληλα επέκρινε και τον κ. Τραπεζιώτη για τη δική του θητεία (ως δήμαρχος Θεστιέων) παρουσιάζοντας αγωγή εργαζομένων στους πρώην Θεστιείες για χρωστούμενα από το 2007! Έντονη λογομαχία υπήρξε και μεταξύ των κ.κ. Ράπτη και Γκρίζη με τον δεύτερο να λέει στον πρώτο ότι δεν έχει καταλάβει πως ο κόσμος ψήφισε και αποδοκίμασε το έργο της προηγούμενης αρχής.
Στην παρέμβαση του ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός μίλησε για έναν προϋπολογισμό δεν διαφοροποιείται από αυτόν του 2014 και είναι προσαρμοσμένο στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. «Θα είναι για χρόνια σημείο αναφοράς η διοίκησή μας και εύχομαι η νέα αρχή να μην περάσει κάτω από τον πήχη που εμείς βάλαμε. Πάντως, μια και αναφέρθηκαν τα Παρατηρητήρια να πω ότι αν υπήρχαν παλιότερα τέτοιοι θεσμοί μερικοί θα είχαν μεγάλο πρόβλημα», είπε εννοώντας προφανώς τον κ. Τραπεζιώτη.
Την συζήτηση στο θέμα έκλεισε ο δήμαρχος Αγρινίου που ήρθε σε σφοδρή λογομαχία με τον κ. Μοσχολιό λέγοντας του ότι δεν ήταν καλός δήμαρχος γιατί «διαστρέβλωνε την πραγματικότητα και χρησιμοποιούσε πυροτεχνήματα όπως οι εντάξεις στο ΕΣΠΑ που τελικά δεν γίνονται έργα», αλλά και ότι «απλώς προέδρευε και δεν ήξερε τι γινόταν στη διοίκησή του». Επανέλαβε πολλές φορές ότι ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και αυτό θα σημάνει πραγματικά έργα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.