Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Ψηφοφορία για τις προσωπικότητες της Αιτωλίας& Ακαρνανίας

Ψηφοφορία για τις προσωπικότητες της Αιτωλίας& Ακαρνανίας

Με συντριπτική διαφορά ο Κοσμάς ο Αιτωλός επιλέχθηκε από τους αναγνώστες μας στη διαδικτυακή μας ψηφοφορία που έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα ως τη πιο σημαντική προσωπικότητα που ανέδειξε η περιοχή της Αιτωλίας & της Ακαρνανίας.
Στις 348 ψήφους λοιπόν τον Κοσμά Αιτωλό επέλεξαν 148, 77 τον XαρίλαοΤρικούπη, 36 τον Ευάγγελο Παπαστράτο και 23 τον Κωστή Παλαμά. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Μεγιστίας ο Ακαρνάν
8 (2%)
Φίλιππος ο Ακαρνάν
5 (1%)
Κοσμάς ο Αιτωλός
148 (42%)
Xρήστος Καψάλης
5 (1%)
Χαρίλαος Τρικούπης
77 (22%)
Γιάννης Βλαχογιάννης
3 (0%)

Κωστής Παλαμάς
23 (6%)
Κώστας Χατζόπουλος
11 (3%)
Ευάγγελος Παπαστράτος
36 (10%)
Μαρία Δημάδη
15 (4%)
Χρήστος Καπράλος
10 (2%)
Δημήτριος Παπαχαραλάμπους
4

Κοσμάς ο Αιτωλός
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 – 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστεύεται από χριστιανούς ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες.[1]
Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας πλάι σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο περίπου χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Στα 1759, εγκατέλειψε το μοναστήρι και ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, παρακινώντας με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία. Μέσα σε 16 χρόνια, ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία. Στις Διδαχές του, απέτρεπε τη χρήση της Αρωμανικής και Αλβανικής γλώσσας και παρότρυνε τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».
Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο των Ορλωφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου του 1779 στο χωριό Κολικόντασι, κοντά στην πόλη του Βερατίου στην Αλβανία.
Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.Από σήμερα ξεκινάμε ως agrinionews μια διαδικτυακή ψηφοφορία που ως ερώτημα έχει: “Ποια προσωπικότητα θεωρείτε ως την πιο σημαντική που ανέδειξε η περιοχή της Αιτωλίας & της Ακαρνανίας;”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.