Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Όλη η πρόταση Μοσχολιού στην ΠΕΔ

Όλη η πρόταση Μοσχολιού στην ΠΕΔ

Με  συντριπτική πλειοψηφία έγινε δεκτή  από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Δυτικής Ελλάδας, η πρόταση του προέδρου της Π.Ε.Δ Δυτ. Ελλάδας Δυτικής Ελλάδας και Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού για κινητοποιήσεις των Δήμων στη Δυτική Ελλάδας.

Στο επίκεντρο της έκτακτης Γενικής  Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 21 Αυγούστου στην Πάτρα, με την παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη, βρέθηκε η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, μετά από την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29%, που έρχεται ως συνέχεια των μειώσεων κατά 60% που ήδη έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση την τελευταία τριετία.

      Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ Δυτ. Ελλάδας στην τοποθέτησή του τόνισε επανειλημμένα και με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο αγώνας δίνεται για τους πολίτες και όχι για τους δημάρχους:

      « δυστυχώς σήμερα η  αυτοδιοίκηση δεν  αντιμετωπίζεται  ανάλογα με το έργο που επιτελεί. Η κυβέρνηση αντί να κάνει ειλικρινή διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει δημιουργικό ρόλο για τους δήμους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης, εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της χώρας, θέτει την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο. Αρνείται τη διαβούλευση και αποφασίζει ερήμην της. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι σε μια χώρα που βρίσκεται το χείλος του γκρεμού, η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής».

      Σε  άλλο σημείο της ομιλίας του ο  κ. Μοσχολιός είπε πως είναι φανερό πλέον πως η κυβέρνηση δεν  θέλει για συνομιλητή της την  αυτοδιοίκηση και πως, αντίθετα, επιδιώκει  να « βυθίσει» το θεσμό σε εποχές που οι δήμοι δεν είχαν ρόλο και αρμοδιότητες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου στον ουσιαστικό ρόλο που σήμερα έχει η αυτοδιοίκηση, εστιάζοντας κυρίως στις κοινωνικές της δράσεις, οι οποίες και τόνισε πρέπει να ενδυναμωθούν.« Ο πολίτης έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους ισχυρούς δήμους», τόνισε μη παραλείποντας να αναφερθεί σε μια σειρά από αποφάσεις της κυβέρνησης που αποδυναμώνουν και απαξιώνουν τους δήμους.

      Εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη, ενδεικτικό  είναι το παράδειγμα των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, που το 2009 ήταν 215 εκατ. το μήνα για όλους τους δήμους, το 2011 μειώθηκαν σε 168 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα ήταν μόλις 135 εκατ. και τον τρέχοντα βυθίστηκαν στα 96 εκατ. ευρώ για το σύνολο των δήμων της χώρας.

      Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, στο χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση τόνισε ότι με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι αδύνατη η ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά της παρουσίασε στη συνέλευση στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος των περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι της χώρας.

      Μετά  την εισήγηση του προέδρου της  Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας και τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Μανώλη Αγγελάκα, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης όπου υπογραμμίσθηκε η ζοφερή κατάσταση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης καθώς και η επικείμενη επιδείνωσή της επισημαίνοντας ότι οι περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγούν σε κατάρρευση τους δήμους, ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου και στάση πληρωμών και υποχρεώσεων προς τρίτους.

      Έπειτα  από αναλυτική συζήτηση κατά την  οποία αναπτύχθηκαν διεξοδικά όλα τα οικονομικά προβλήματα των δήμων η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας αποφάσισε, οι δήμοι να παραμείνουν κλειστοί και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, την ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Πέμπτη 30 Αυγούστου).

      Να  πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις τύπου στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στις έδρες των τριών Νομών της Περιφέρειας, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων.

      Επίσης  η Π.Ε.Δ Δυτ. Ελλάδας προτείνει  ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της  ΚΕΔΕ τα εξής:

  • Οι δήμοι να παραμείνουν κλειστοί και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας δύο ημέρες αμέσως μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ
  • Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή
  • Να αποσταλεί προς όλους τους Ευρωβουλευτές επιστολή με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος.
  • Οι αιρετοί της Τ. Α. που συμμετέχουν στην επιτροπή περιφερειών να θέσουν εκεί το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη απόφασης συμπαράστασης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Να αποσταλεί ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
  • Να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στους δήμους εάν η Κυβέρνηση εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.