Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Προαιρετικά ανοιχτά μαγαζιά την επόμενη Κυριακή

Κάθετα αντίθετη η Ομοσπονδία και ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά υπάρχουν και έμποροι που θέλουν να ανοίξουν. Προαιρετικά “όποιος θέλει ανοίγει με τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας” λέει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με το επιχείρημα ότι “δεν λείπουν οι μέρες για ψώνια αλλά τα χρήματα από την αγορά” η ΟΕΣΒΔΕΝ που εκπροσωπεί εμπορικούς συλλόγους πόλεων της ΒΔ Ελλάδας επιτέθηκε πρόσφατα στην ΕΣΕΕ(τη Γενική Συνομοσπονδία των Εμπόρων)αναφέροντας ότι αυτή και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι που θέλουν το άνοιγμα τις Κυριακές. Έκανε λόγο για τέχνασμα με τις 52 Κυριακές που τελικά έγιναν 4, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, μόνο και μόνο να φανεί ότι γίνεται διάλογος, όπως λέει η ΟΕΣΒΔΕΝ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει εκδώσει ανακοίνωση καλώντας  τα μέλη του να “μην τσιμπήσουν” και να μην ανοίξουν τη Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, ζητώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Πάντως υπάρχουν και καταστηματάρχες που διαφωνούν και σκέφτονται να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να είναι ανοιχτοί την επόμενο Κυριακή. Να σημειωθεί ότι όπως κατατέθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γίνεται λόγος για “προαιρετική βάση” που σημαίνει ότι όποιος θέλει συμμετέχει, αλλά και ότι οι σύλλογοι δεν μπορούν να επιβάλουν σε κανένα αν θα είναι ανοιχτός ή όχι. Συγκεκριμένα το  ΦΕΚ 246Α (18-12-2012) αναφέρει πως «επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, δηλαδή στις 23 και 30 Δεκεμβρίου, σε προαιρετική βάση και με τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Η ρύθμιση γίνεται με στόχο την τόνωση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο και τη διευκόλυνση των καταναλωτών».

Ένα παράδειγμα που δείχνει τι γίνεται αλλού είναι  ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), ο οποίος  είχε δηλώσει την αντίθεσή του στη λειτουργία των καταστημάτων τη συγκεκριμένη ημέρα, εκτός και αν εγκρινόταν σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πλέον προτείνει στους εμπόρους της πόλης να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους και στις 30 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Κάτι ανάλογο έκαναν και άλλες πόλεις ενώ πρέπει να τονισθεί ότι στην Πάτρα τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά σύμφωνα με κάλεσμα του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου για “την Κυριακή αυτή και μόνο”, όπως αναφέρει, ενώ η θέση του μένει η ίδια για την κυριακάτικη αργία γενικότερα…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.