Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Όσα σπουδαία είπε ένας σπουδαίος φωτογράφος

Χτες έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της ομάδας art8 από το Αγρίνιο το Παπαστράτειο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι  το τέλος του μήνα και το χτεσινό άνοιγμα έγινε την ώρα που υπήρχε μια ακόμα έκθεση από το Νεώριον Τέχνης στην Ηλία Ηλιού, συναυλία της Φιλαρμονικής στη Δημάδη, καθώς  και την ώρα που γινόταν η γιορτή του Παναιτωλικού για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία! Κι όμως η αίθουσα ήταν κατάμεστη σε σημείο που ο εξαιρετικός φωτογράφος, με την πανελλήνια φήμη, Βασίλης Αρτίκος που ήρθε από το Μεσολόγγι για να παραστεί εξέφρασε έκπληξη και θαυμασμό: “Να το λέγαμε πριν ότι μια τέτοια μέρα, με τόσα γεγονότα μια έκθεση φωτογραφίας θα γέμιζε ένα τέτοιο χώρο δεν θα μας πίστευε κανείς”! ανέφερε.

Ο Βασίλης Αρτίκος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες φωτογράφους σήμερα και είναι ο αποκλειστικός λόγος, χωρίς ίχνος υπερβολής, που φτιάχτηκε η πασίγνωστη πια Φωτογραφική Λέσχη στο Μεσολόγγι. Σήμερα ανοίγει τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας στο Μεσολόγγι που διοργανώνει  η Φωτογραφική Λέσχη της πόλης με τις συμμετοχές του Μουσείου Μπενάκη, του φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσήνη και δέκα φωτογραφικών λεσχών από όλη την Ελλάδα και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα. 

Αρκεί να αναζητήσετε ηλεκτρονικά το αφιέρωμα στον Βασίλη Αρτίκο που έκανε στην τέχνη του η ΕΡΤ3 και θα καταλάβετε όσοι δεν έχετε σαν πάθος τη φωτογραφία. Αυτό δε που ίσως θα αφήσει σαν κληρονομιά είναι ότι αιχμαλώτισε τα ηλιοβασιλέματα και την ατμόσφαιρα της λιμνοθάλασσας κάτι που σε άλλες χώρες γίνεται λόγος τουρισμού καθώς τέτοια μέρη είναι πηγή έμπνευσης και συγχρόνως καμβάς δημιουργίας. Αλλά ταυτόχρονα και ατραξιόν για να ζει και να προστατεύεται ο τόπος.

Ο Βασίλης Αρτίκος είναι από τη Γαβαλού και μιλάει σαν άνθρωπος από τα μέρη μας. Δεν διαλέγει ανάμεσα στην ταυτότητα του Μεσολογγίτη, παρότι επαγγελματικοί λόγοι τον έφεραν εδώ και χρόνια να ζει μόνιμα στο Μεσολόγγι ή του Αγρινιώτη παρότι είχε πολλές επαφές με την πόλη . “Όλοι Αγρινιώτες και όλοι Μεσολογγίτες είμαστε” όπως είπε και προκάλεσε το χειροκρότημα. Άλλωστε θύμισε ότι μέχρι πρότινος εργαζόταν ως καθηγητής Λογιστικής στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και φρόντιζε  τα φορολογικά του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Όπως είπε “τώρα και τα δύο πήγαν στην Πάτρα και έμειναν κάποιοι να τρώγονται ποια από τις  δύο πόλεις είναι πιο ευνοημένη”!

Είπε όμως και κάτι ακόμα σπουδαίο (εκτός από τις παραινέσεις, “σπρώξτε τα παιδιά σας, κάντε πράγματα, ωθήστε τα” ή “καλύτερα να μην έχουμε και υποχρέωση από κρατικές επιδοτήσεις σε αυτό που κάνουμε” που επίσης χειροκροτήθηκαν): “‘Έπρεπε να φτωχύνουμε για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε πράγματα μόνοι μας, να βρισκόμαστε. Έπρεπε να φτωχύνουμε για να μη μας νοιάζει πως θα φύγουμε το τριήμερο μόνο και να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε την ομορφιά του μέρους που ζούμε, να την δείχνουμε”.

 

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.