Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Όταν κεραυνός σκότωσε 38 χρόνια πριν…

Η μηχανή του χρόνου πριν 38 χρόνια – Πως είχε χαθεί ο αδελφός του Κατουνιώτη που βρίσκεται σε δύσκολη θέση σήμερα

gggggggggggggggggggggggg
Όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας εκείνα τα χρόνια ασχολούνταν με τα καπνά αρχές Ιουλίου είναι η ώρα του ποτίσματος. Ο καιρός ήταν μια χαρά αλλά ξαφνικά σύννεφα σκέπασαν τον ουρανό και άρχισαν αστραπές και βροντές ήταν δύο το μεσημέρι.
Το μαύρο μαντάτομεταδόθηκε από στόμα σε στόμα.
Που, πως έγινε αυτό;
Φαινόταν απίστευτο σε όλους.
Ο ένας με τον άλλον έλεγε «το παιδί του Βαγγέλη Κόκκου το χτύπησε κεραυνός και το σκότωσε, δέκα τρίο χρονών ήταν».
Δυστυχώς ήταν αλήθεια. Συνομήλικοι με το Χρήστο από τα διαλεχτά παιδιά πηγαίναμε μαζί σχολείο κάναμε παρέα παίζαμε στην Αγία Παρασκευή στα Κατωμερήσια και πολλές φορές είχα πάει σπίτι του και μας έδωνε η θειά Βαγγέλαινα έτσι λέγαμε την θειά Σταθούλα και τρώγαμε ψωμί λάδι και ζάχαρη.
Την μοιραία εκείνη μέρα ο Χρήστος ήταν στο χωράφι του στην περιοχή της Μποδοβίνιτσας παρέα με τον ξάδελφο του τον Φώτη Λύσσαρη έτοιμοι να ποτίσουν τα καπναχώραφά τους  με το λιγοστό νερό που υπήρχε αφού το αγόραζαν με την ώρα από τον Ντίνο Κελεπούρη που είχε λούτσα και συγκροτήματα δικά του. Περίμεναν να τελειώσει κάποιος άλλος από την Κομποτή που πότιζε για να πάρουν σειρά για να ποτίσουν τον καπνό του Χρήστου.
Πολλοί κάτοικοι της Κατούνας τότε είχαν αγροτικά σπίτια κοντά στα χωράφια τους έτσι και οι οικογένειεςΛύσσαρη και Κόκκου και μεταφέρονταν στην περιοχή της Μποδοβίνιτσας την περίοδο της καπνοκαλιέργειας κυρίως μετά το Πάσχα έως το τέλος του καλοκαιριού που τελείωνε το μάζεμα και η ξήρανση των καπνών διότι δεν διέθεταν μεταφορικά μέσα.
 Τα δύο πρωτοξάδελφα εκείνη τη μέρα ήταν μαζί έφευγαν από σπίτι του Φώτη και πήγαιναν στο σπίτι της οικογένειας του Χρήστου για να φάνε ήταν δίπλα – δίπλα κοντά στα πεντακόσια μέτρα. Όπου έγινε το κακό. Πάνω στη χαρά που θα ποτιζόταν τα καπνά ξεκούραστα και χωρίς έξοδα αλλά και θα ξεδιψούσε το ξερικό χωράφι μιας αφού μια αστραπή έπεσε και προϊδέαζε βροχή χωρίς καν συννεφιά αμέσως όμως οι ουρανοί άνοιξαν αστραπές βροντές χάλαγε ο κόσμος.  Η Τρίτη και η τελευταία ήταν η μοιραία για τον Χρήστο και τον άφησε στον τόπο.
 Έπεσε αμέσως χωρίς να τον κάψει αλλά τον «έσκασε» αμέσως του έκοψε την αναπνοή μύριζε όπως μυρίζει ένα όπλο μετά την εκπυρσοκρότηση διαπέρασε το κορμί του ηλεκτρισμός. Έτρεξαν και οι δύο ο Φώτης είχε ξεφύγει από τύχη μιας και ήταν ελάχιστα βήματα πιο μπροστά ενώ του φώναζε τρέξε μάταια όμως λες και η αστραπή τον κυνηγούσε ο ανάπηρος πατέρας του ο μπάρμπα Βαγγέλης τα είδε όλα όπως έγιναν αφού ήταν στην πόρτα του σπιτιού και τους έβλεπε.
Τι στιγμή γι’ αυτόν να βλέπει τον γιο του να τον διαπερνάει αστραπή να πέφτει και να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Ότι χειρότερο για έναν πατέρα. Το γεγονός έγινε ανάμεσα σε δύο δένδρα αγραπιδιές μεταξύ των χωραφιών Τσούτσουρα και Πετίνη στη περιοχή μποδοβίνιτσα.
Ο Φώτης έτρεξε πάνω του προσπάθησε να τον συνεφέρει μάταια όμως πήγε να τον πήρε στην πλάτη και τον μετέφερε λίγο πιο πέρα και έτρεξε μήπως βρει κάνα αγροτικό αυτοκίνητο να τον μεταφέρουν στον γιατρό στην Κατούνα ή να φέρουν τον γιατρό εκεί ψάχνοντας για αγροτικό αυτοκίνητο στην γύρω περιοχή ξέσπασε μεγάλη καταρρακτώδεις βροχή ασυνήθιστη για την εποχή, τα αγροτικά ήταν σπάνια τότε και μεταφορικό μέσον δεν είχαν.
Μαζεύτηκαν όλοι της περιοχής αφού έμεναν όλοι εκεί. Αλλά τι να κάνουν δεν μπορούσαν τίποτα ο Χρήστος είχε φύγει πήραν το άψυχο κορμί του και πήγαν στον γιατρό τον Σπύρο Κατσίκα στην Κατούνα αλλά απλώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του.
Δεν είναι το μοναδικό γεγονός αλλά κατά καιρούς συνέβαιναν συχνά τα παλιότερα χρόνια που ο κόσμος ζούσε έξω στα χωράφια έχουμε ακούσει πολλές στάνες με πρόβατα ή άλλων ζώων καλύβες αλλά και μέσα στο χωριό μας είχαμε θύματα ανθρώπους. Με την τοποθέτηση όμως αλεξικέραυνων που απορροφούσαν τους κεραυνούς έχουν σωθεί πολλοί άνθρωποι. Μια φορά μάλιστα ένα αλεξικέραυνο τοποθετημένο πάνω στον Άγιο Αθανάσιο είχε ανοίξει σαν τριαντάφυλλο με την απορρόφηση κεραυνού.

 

Το δράμα λοιπόν αυτής της οικογένειας συνεχίζεται και σήμερα με άρρωστο το αδελφό του Χρήστου που έφυγε νωρίς και μας είχε δώσει την φωτογραφία και μερικά στοιχεία πριν μερικά χρόνια για το γεγονός εκείνο και το δημοσιεύσαμε στην εδημερίδα της Κατούνας…

 http://katounanews.blogspot.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.