Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Όταν ο πολιτικός λόγος γίνεται με όρους σκανδάλων…

Όταν ο πολιτικός λόγος γίνεται με όρους σκανδάλων…

Η παραίτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρίστου Βερελή ήταν αναπάντεχη και ομολογουμένως θα συζητηθεί, τόσο για το χρόνο όσο και για τον τρόπο που έγινε.

Έγινε σε καιρούς όπου η πολιτική αντιπαράθεση ιδίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν γίνεται με λόγο και αντίλογο προγραμμάτων, αλλά με επιμέρους σκανδαλολογία. Ο ένας προσπαθεί να βγάλει στη φόρα “τα άπλυτα” του άλλου, αποκόβοντας την επικαιρότητα από τα καίρια ζητήματα που την απασχολούν ( ανεργεία, οικονομική στενότητα). Ο φακός της κοινωνικής κάθαρσης εστιάζει μυωπικά σε ένα κομμάτι του συστήματος και συγκεκριμένα του πολιτικού, την ώρα που μερικοί που κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου της χώρας ( άρα έχουν και τη πραγματική δύναμη) κάνουν ανενόχλητα τις δουλειές τους και ξεπλένουν που και που κανένα “εκατομμυριάκι ευρώ”. Αυτό όμως δεν αθωώνει την ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά των εκπροσώπων που εκλέγονται από το λαό υποτίθεται για να τον προστατεύουν. Και δυστυχώς οι ένοχοι δεν τιμωρούνται.
Αυτά είναι τα βρώμικα νερά των σκανδάλων. Αντί ομως να ακολουθήσουν το δικό τους αυλάκι της ποινικής κάθαρσης ανακατεύονται με τα υπόλοιπα αυλάκια του πολιτικού λόγου. Και έτσι η πολιτική αντιπαράθεση αποκτά χροιά των “χρυσών” εποχών “κάθαρσης” του παρελθόντος…
Στην εν λόγω περίπτωση η μπάλα τους παίρνει όλους, ένοχους και αθώους. Άρα πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή όποιος ανακατεύεται με την πολιτική να αποδείξει ότι είναι ή ότι δεν είναι ελέφαντας.

Τέτοιες στιγμές αναμένονταν έτσι κι αλλιώς να ζήσουμε αυτούς τους μήνες. Συνηθίζεται άλλωστε περιόδους με άρωμα προεκλογικό και αν ανατρέξετε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η σκανδαλολογία φούντωνε μερικούς μήνες πριν και ανά τακτά διαστήματα τους υπόλοιπους (τυχαία;).

Το παραπάνω γενικότερο πλαίσιο είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στη παραίτηση του κ. Βερελή, η οποία αν μη τι άλλο ήταν αιφνιδιαστική. Τώρα αν πολιτικά χαρακτηρίζεται ορθή η όχι αυτό δεν μπορεί να φανεί άμεσα, αλλά από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.