Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Όταν τα πάει καλά το νοσοκομείο…

Όταν τα πάει καλά το νοσοκομείο…

nos

Μετά τις τρεις τελείες του τίτλου έπρεπε να ακολουθεί το εξής: «…κανείς δεν έχει να πει τίποτε». Παλιά παθογένεια αυτή και μάλιστα δεν αφορά τα νοσοκομεία μας μόνο, δεν αφορά καν το δημόσιο μόνο. Έτσι είμαστε και στις ιδιωτικές μας δουλειές, στις υπηρεσίες και στις σχέσεις μας. Και φταίει ότι το ίδιο το οικονομικό σύστημα που έχουμε(ή μάλλον η στρέβλωση συστήματος που έχουμε)δεν έχει φτιαχτεί για να επιβραβεύει το καλό, την πρόοδο, αλλά για να συντηρεί τον εαυτό του.

Χτες, λοιπόν έγινε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα σε δήμο της περιοχής μας και άνθρωποι κινδύνεψαν να πεθάνουν. Μιλάμε για το περιστατικό στο Λουτρό. Όχι μόνο το ΕΚΑΒ λειτούργησε ταχύτατα, όχι μόνο οι υπηρεσίες που ενεπλάκησαν άφησαν ικανοποίηση και στο κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείο, αλλά είχαμε και σκηνές αληθινής αφοσίωσης στο νοσοκομείο Αγρινίου ( υποθέτουμε και σε κείνο της Άρτας). Ένα πλήθος ατόμων έλαβε άμεσα πρώτες βοήθειες, κρίθηκε ποιος είναι σοβαρά και ποιος όχι, όσοι κινδύνευσαν- και κινδυνεύουν- έφυγαν άμεσα για κέντρα με ειδικούς θαλάμους για εγκαύματα. Ναι, σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα χρειαζόταν κανένας να μεταφερθεί πουθενά, αλλά ακόμα απέχουμε από το ιδεατό.

Αλλά το κυριότερο είναι το σκηνικό που είδαν όσοι ήταν στο νοσοκομείο χτες την ώρα που κατέφθασαν οι τραυματίες από την έκρηξη της φιάλης στο καφενείο στο Λουτρό. Όλοι-κυριολεκτικά-οι γιατροί και όλο το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που εκείνη την ώρα δεν ήταν σε κάποια μεγάλη ανάγκη «έπεσαν πάνω» στα περιστατικά, όπως λέγεται στη γλώσσα των νοσοκομείων. Όσοι ήταν από μια μεριά ως θεατές ένιωσαν ανθρώπινα.

Δεν τα γράψαμε αυτά για να εξάρουμε το αυτονόητο όπως θα πουν κάποιοι. Αλλά δεν είναι δυνατόν μόνο να αυτομαστιγωνόμαστε. Όταν γίνεται κάτι λάθος ή όταν υπάρχουν άλυτα προβλήματα όλοι είναι λαλίστατοι, ο τόπος γεμίζει από ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες, καταγγελίες. Δεν μπορεί όμως να μένουμε μόνο σε αυτά. Ούτε το νοσοκομείο πρέπει να το θυμόμαστε μόνο όταν έχει καμιά διαμαρτυρία απέξω. Αντίστοιχα είναι σημαντικό οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι της δημόσιας Υγείας να ακούν και κανένα καλό λόγο όταν τα πάνε καλά και ειδικά όταν δείχνουν τέτοια αλληλεγγύη όπως χτες.

Δυστυχώς ο καλός λόγος δεν μπορεί να αμβλύνει την αδικία τα ελληνικού «τσουβαλιάσματος» και για την  περίπτωση των νοσοκομείων. Αλλά  η έστω ηθική επιβράβευση κάπου είναι  ένα κίνητρο παραπάνω.  Γιατί αν περιμένουν οι γιατροί και οι υπάλληλοι να επιβραβευτούν από την αντικειμενική αξιολόγηση της δουλειάς τους, φέξε μου και γλίστρησα…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. nikos

  Αληθινα ένα τέτοιο άρθρο είναι συνάμα δυνατο και βαθύτατα ανθρωπινο.Δε θα μείνω στις λεγόμενες μικροτητες (απλήρωτοι γιατροι τριών μηνών εφημερίες,νοσηλευτικό βοηθητικό προσωπικό απλήρωτο τις υπερωρίες ,χωρίς ρεπό ).Αυτα ας τα αφησουμε στην ακρη.Φυσικα και το νοσοκομείο μας έχει προβλήματα ,άλυτα απο την ώρα που ανοιξε.Ομως εντύπωση μου κάνει όχι η αδιαφορια των ιθυνόντων (πολιτικών ,αρχων ,δημου κλπ),αλλα η αδιαφορια της τοπικής κοινωνίας.Επρεπε τα social media να βρίθουν εγκωμιαστικών σχολίων και όχι μόνο.Ηθικη στήριξη στο νοσοκομείο μας και στους εργαζόμενους,ίσως και εθελοντική εργασία.Γιατι όχι;Να σεβόμαστε τους χώρους όταν το επισκεφτομαστε για διάφορους λόγους ,σεβασμό ανάλογο στους εργαζόμενους όταν ζητείτε να μπαίνει σειρά προτεραιότητας,όχι δραστικούς εκβιασμούς και ανήθικες επιθέσεις,καταγγελία υποθέσεων διαφθορας (όπως χρηματισμού γιατρών) απο απλους πολίτες.Προσπαθεια απο συστημικους φορείς να έλθουν και να δουλέψουν διαπρεπεις επιστήμονες ντόπια παιδιά δικα μας που τα τρωει η ξενιτιά (το καλύτερο δυναμικό).Πιο ριζοσπαστικό προσέλκυση ιδιωτών να λειτουργήσουν μέσα σε θεσμικά πλαίσια τομέων κλειστών ,όπως το ενδοσκοπικό και το κέντρο φυσικής αποκατάστασης.Φυσικα πρέπει να ξεπεραστούν και ενδοοικογενειακά (της νοσοκομειακής κοινότητας) παθογένειας (ξεπερασμένες και άκαμπτες νοοτροπίες ,διευθυντικά κατεστημένα ,αναδυση του μεγάλου θέματος της ιατρικής αξιολόγησης).Πιστεψτε με οι νέοι γιατροί του νοσοκομείου μας είναι έτοιμοι για συζήτηση εφ’ολης της ύλης και εν μέρει θα παρασυρθούν και οι παλιοί έμπειροι.Τελος να ευχαριστήσουμε τον αρθρογράφο για τα καλά λόγια και να υπενθυμίσουμε στη διοίκηση ότι υπάρχει και ο θεσμός της ευφημης μνείας ,όπως και απο τον υπουργό υγείας..Ενας εκ των έσω…..

 2. Enzo

  Ανεξαρτησια Δυτικης Ρουμελης απο το κρατος των Αθηνων και των Μιναρων Πατρινων.Αγρινιο, η πολη πισω απο τον ΗΛΙΟ!

 3. ΦΑΛΑΣ...

  Γρηγοροπουλος δημητρογιαννις κατσακιωρης Βλαχος….Ακομη δεν παραιτηθηκαν;

 4. ΦΑΛΑΣ...

  Γιατι δεν ανεβαζεις το σχολιο;Δεν σου αρεσει η αξιοκρατια στην επιλογη διοικητων;Εχουμε χορτασει απο αποτυχιμενους πολιτικους δικηγορους ψυχολογους μηχανικους..Ηυγεια χρειαζετε manager οικονομολογους που να εχουν σχεση με το αντικοιμενο..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.