Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Όχι στην ίδρυση Κέντρου Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών στον Άγριλο

Όχι στην ίδρυση Κέντρου Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών στον Άγριλο

Προς: Δήμους ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ , ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Κοινοποίηση : Κ Υπουργούς – Βουλευτές Αιτωλνίας. Περιφέρεια Δ. Ελλάδος
Πρόεδρους ΤΚ Φυτειών και Παπαδάτου, ΟΠΣΥΞ, Πολιτιστικούς συλλόγους Ξηρομέ-ρου.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανέρχεται «δριμύτερο» (και λόγω εκλο-γών), με τη πρόθεση για τη δημιουργία 14 τουλάχιστον χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και υποδοχής λαθρομεταναστών-μεταναστών σε όλη τη χώρα. Έτσι , ο υπουργός κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, σήμερα 26 Μαρ 2012, σε μια προσπάθειά του να βρει περισσότερα μέρη, στη δε σημερινή συνάντηση με τους εκπρόσωπους της Αυ-τοδιοίκησης θα ζητηθεί η συνδρομή τους ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις κατοί-κων!!!!. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, από την πλευρά του υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρξει διαβεβαίωση προς τους περιφερειάρχες πως δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας καθώς οι εγκαταστάσεις θα φυλάσσονται διαρκώς από αστυνομικούς. Ήδη όμως σήμερα το πρωί, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγου-ρός, δήλωσε ότι «Όλοι οι λαθρομετανάστες, πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, σε συνεργασία με τα προξενεία». ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
Για την Αιτωλοακαρνανία, προβλέπονταν, όπως σχεδιάστηκε και πριν ένα χρόνο πε-ρίπου, Κέντρο Κράτησης στο πρώην Στρατόπεδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ (679 ΠΑΠ), στη ΒΑ ακτή της λίμνης Αμβρακίας, στη θέση Άγριλος Στάνου του Δ. Αμφιλοχίας. Το στρατό-πεδο έχει κλείσει και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αμφιλοχίας. (Ήδη η τεράστια περί-φραξη έχει αποσυναρμολογηθεί και υλικά των εκεί εγκαταστάσεων έχουν εκπορισθεί και περισυλλεχθεί από τον στρατό.)
Η καταγάλανη και πεντακάθαρη λίμνη Αμβρακία, ανήκει σε 3 Δήμους και στα ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ και Μεδεώνος –Αμφιλοχίας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υ-πουργείου, όλα τα κέντρα θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων,(έχουμε σίγουρα πεισθεί!!!), ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενί-σχυση της τοπικής οικονομίας. Επίσης πρόκειται να δοθούν κίνητρα για έργα υποδο-μής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περι-βάλλοντος, είτε από το Πράσινο Ταμείο. (Αυτό στη σημερινή κρίση μοιάζει με ανέκδο-το)
Πέρυσι ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), είχε επισημάνει σε έκθεσή του τις «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών σε ήδη λειτουργούντα κέντρα κράτησης στον Έβρο και υπογράμμιζε παράλληλα, την ανε-παρκή αντιμετώπιση του…προβλήματος από τις Ελληνικές Αρχές, «παρά την ύπαρ-ξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, α-νέφερε τη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων. Η έκθεση βασίζονταν σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ια-νουάριο 2011.
Επίσης μία γλαφυρή και θλιβερή ταυτόχρονα εικόνα της πραγματικότητας που βιώ-νουν οι μετανάστες που κρατούνται στον Έβρο, είχε δώσει με άρθρο του στο blog της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Συντονιστής της Οργά-νωσης στον Έβρο, Θανάσης Σπυράτος.
Οι λαθρομετανάστες προστατεύονται από διατάξεις του Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαι-ωμάτων. Αλλά η φτωχή χώρα μας και η περιοχή μας αντέχει την τεράστια πλημμυρί-δα, που ήρθε σαν τσουνάμι από Αφρική, Ασία και γειτονικές χώρες; Όχι.
Στην αναπτυγμένη Αυστραλία, διαβάζουμε ότι κρατούνται από πέρυσι σε κελιά υψί-στης ασφαλείας στη φυλακή, αλλά χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους, οι θεωρούμενοι ως πρωτεργάτες της εξέγερσης που σημειώθηκε στο εκεί κέντρο κρά-τησης λαθρομεταναστών Βίλαγουντ έξω από το Σίδνεϊ. Οι λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά σε κτίριο του κέντρου κράτησης του Βίλαγουντ και ζητούσαν άσυλο και νομι-μοποίηση. Στη συνέχεια ανέβηκαν στις στέγες των εγκαταστάσεων για να αποφύγουν την επέμβαση των Αρχών.
Την ίδια στιγμή τρεις αιτούντες άσυλο συνέχιζαν, για πολλές ημέρες την διαμαρτυρία τους πάνω στην οροφή του κτιρίου, ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν αργότερα και στο κέντρο κράτησης Κέρτιν της Δυτικής Αυστραλίας, όπου αιτούντες άσυλο έκαναν α-περγία πείνας και η κατάσταση χαρακτηρίζονταν και ήταν «εκρηκτική» .
Ταυτόχρονα και άλλες βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτη-σης μεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι α-πόπειρες αυτοκτονίας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες δια-βίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους.
Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και στον Άγριλο Αμβρακίας, με εξεγέρσεις, αυτοκτονίες, δια-δηλώσεις και εγκληματικές ή απεγνωσμένες απ έξω και μέσα ενέργειες, που θα δη-λητηριάζουν την ήσυχη μέχρι τώρα περιοχή μας και τους Δημότες μας. (Κλοπές, διά-πραξη εγκλημάτων, αναταραχή, δουλεμπόριο, παράνομη διακίνηση λαθρο-μεταναστών, ναρκωτικών και διάπραξη άλλων μη έννομων πράξεων). Γνωρίζουμε όλοι ότι το θέμα είναι τεράστιο και έχει χαρακτηριστεί από τον τύπο ως βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας.
Μετά από όλα τα παραπάνω, καταγγέλλω την σημερινή επιχειρούμενη διαβούλευση του κ Υπουργού με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας για το επίμαχο θέμα. Ήδη γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκε από κατοίκους της Νεάπολης Κοζάνης, η κατά-ληψη του στρατοπέδου «Μιλτιάδη Πόρτη», όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα από τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου κατά την έ-κτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στη Νεάπολη. Οι δε δημότες της Νεάπολης κατέλαβαν το στρατόπεδο και παρέταξαν μπροστά από τις εγκαταστάσεις τα μηχανήματά τους.
Για το παραπάνω θέμα συνεδρίασαν εκτάκτως στην Κοζάνη, οι Ενώσεις Αστυνομι-κών Υπαλλήλων Δυτικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή τους, κάλεσαν την πολιτική η-γεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να αναστείλει την απόφασή του για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου στην περιοχή της Νεάπολης, ζητώντας να ε-φαρμοσθούν οι εθνικές και διεθνείς διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων κέντρων.
Εμείς, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας, θα αφή-σουμε να δούμε μαζί με τα παιδιά μας καταστάσεις όπως περιέγραψα πιο πάνω για την Αυστραλία; (Γιατί πιστεύω ότι θα δούμε χειρότερες.)
— Η περιοχή της λίμνης Αμβρακίας, ανήκει στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000 με κωδικό GR 2310007. Ο πραγματιστικός και αειφόρος χαρακτήρας του δικτύου NATURA, αν και δεν απαγορεύει την χρήση απ’ τον άνθρωπο των πόρων, καθορίζει με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ μέτρα για τη προστασία της βιολογικής ποικιλότητας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών που εφαρμόζεται η συνθήκη.
– Είναι δυνατόν να μη ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές κοινωνικές και οικονομι-κές ιδιαιτερότητες της περιοχής και οι διεθνείς δεσμεύσεις και περιορισμοί του δικτύ-ου προστασίας NATURA 2000; Δεν θα επηρεαστεί η πανίδα και η χλωρίδα του τό-που μας από την αυξημένη πλέον αστικοποίηση της περιοχής;
Η ίδρυση του Κέντρου, επαναλαμβάνω, θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη απαξίωση για όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία, θα αυξήσει την εγκληματικότητα με τη σίγουρη μόνιμη προσέγγιση στο χώρο εγκληματικών στοιχείων και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις. Πέρυσι είχαμε κινητοποι-ηθεί και αποτρέψαμε με τον αγώνα μας κάθε σκέψη για τέτοιο επιχείρημα. Το ίδιο επιβάλλεται να κάνουμε και σήμερα.
Είναι επιτακτική ανάγκη έγκαιρα και με κατάλληλο σχεδιασμό να κινηθούμε για τα παρακάτω:
α . Άμεση συνάντηση των τριών δημάρχων, συντονισμό – συνεργασία και έκτακτη σύγκλιση των ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ μας, λήψη απόφασης και έκδοση ανά-λογων ψηφισμάτων προς στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στη Περιφέρεια και σε όλους τους Υπουργούς βουλευτές φορείς και οργανώσεις – κινήσεις Αιτωλνίας, για ματαίωση κάθε σκέψης δημιουργίας Κέντρου Κράτησης λαθρομεταναστών στο πρώην Στρδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ. Να ενεργήσουμε για την κατάθεση ολοκληρωμένου υπομνήματος, για τα στοιχεία δημογραφικού, πολιτιστικού, οικονομικού εθνικού και θρησκευτικού επηρεασμού της κοινωνίας των συνδημοτών μας αλλά και της ευρύτε-ρης Περιοχής Δυτικής Ελλάδος.
β. Εκδήλωση ενεργειών, στην περίπτωση που επιλεγεί ξανά το πρώην στρατόπεδο Άγριλου, για μαζικές κινητοποιήσεις μαζί με όλους τους κατοίκους της περιοχής, τους φορείς, συλλόγους κλπ, για να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εγκληματικές αυτές επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον των Δη-μοτών των Δήμων μας.(Για τον δήμο μας γνωρίζουμε ότι πλήττεται ιδιαίτερα στο ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ (Τ.Κ ΦΥΤΕΙΩΝ ΚΑΙ Τ.Κ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ –ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΙΒΙΟΥ).
Στην απόφαση της Κυβέρνησης για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της προστατευόμε-νης περιοχής της Λίμνης Αμβρακίας, εμείς να απαντήσουμε ξανά και δυναμικά, όχι μόνο με καθολική και εμπεριστατωμένη με στοιχεία άρνηση, αλλά και προτάσεις για διατήρηση και ενδυνάμωση της υφιστάμενης φυσιογνωμίας. Δεν μας τις ζήτησαν πο-τέ. Γιατί να είμαστε η τελευταία επαρχία σε ανάπτυξη στην Ελλάδα και τώρα να πάμε στον απόπατο; Τι θα πούμε στους χιλιάδες άνεργους νέους, αγρότες, και κτηνοτρό-φους μας; Θα τους πούμε ότι μας στέρησαν τόσα χρόνια με υγιείς επενδύσεις για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας και μας δίνουν τώρα τέτοιες θέσεις εργασίας;
Πρέπει να κινηθούμε με σχέδιο και στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς, δηλαδή με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Πρέπει να αναλύσουμε και οι τρείς επηρεαζόμενοι Δήμοι, με σύνεση και αποφασιστικότητα όλες τις παραπάνω πτυχές του θέματος και είμαι σίγουρη ότι θα δρομολογηθούν οι κατάλ-ληλες ενέργειες, μέσα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου κοινού σχεδίου δράσης ό-πως περιέγραψα πιο πάνω. Η Κοζάνη ήδη δείχνει το δρόμο.
Να κινηθούμε αποφασιστικά με ακλόνητα στοιχεία. Υπάρχουν περισσότερα προβλή-ματα να επιλύσει πρώτα το κράτος στα Νησιά στον Έβρο και Ηγουμενίτσα – Πάτρα που βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και μερικά υποτυπώδη Κέντρα Κράτησης. Να καταθέσουμε τις θετικές για μας θέσεις, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, για τις κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις διεθνείς δεσμεύσεις και περιορισμούς του δικτύου προστασίας NATURA 2000, που περιγράφονται σε νό-μους και διατάξεις προστασίας της Αμβρακίας.
Να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση και υπόμνημα από την Αστυνομική διεύθυνση Ακαρνανίας για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
Αντίστοιχα να ζητήσουμε στοιχεία από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) για-τροί χωρίς σύνορα, η οποία έχει μεγάλη πείρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τέ-τοια ζητήματα και παρέχει ψυχοκοινωνική φροντίδα στους μετανάστες κλπ.
Στο υπόμνημα, πέραν των παραπάνω, να θέσουμε τις δικές μας εμπεριστατωμένες θέσεις, καθώς και άλλων Πολιτειακών παραγόντων, της Ιεράς Μητροπόλεως, καθη-γητών Πανεπιστημίου, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων αγροτών, κτηνοτρό-φων, εμπόρων, ελευθέρων επαγγελματιών, βιοτεχνών κλπ. Μόνο έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες θετικού αποτελέσματος στον δύσκολο αγώνα για την μη λήψη από-φασης που καταστρέφει και διαλύει όλες τις δομές της κοινωνίας μας.
Εξάλλου όπως καταλαβαίνουμε, ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Το έργο στον Άγρι-λο, δεν θα γίνει κιόλας αύριο, διότι όπως είναι γνωστό: «λεφτά δεν υπάρχουν».
α. Το έργο στον Άγριλο θα απαιτήσει σχεδιασμό, υλικοτεχνικές υποδομές και πο-λύ χρόνο, έτσι ώστε να μετατραπεί από πρώην Στρατόπεδο Πυρομαχικών, σε στρα-τόπεδο… συγκέντρωσης ψυχών.
β. Υπάρχουν 25-30 αποθήκες τύπου igloo ( τσιμεντένιες ημιυπόγειες, χωρίς πα-ράθυρα), που λογικά θα μετατραπούν σε κοιτώνες αφού ανοιχθούν παράθυρα (εάν είναι δυνατόν!!!). Θα πρέπει να προστατευθεί κατάλληλα ο χώρος της εκκλησίας και το ιστορικό κειμήλιο της εικόνας της Παναγίας που βρίσκεται εκεί.
γ. Θα απαιτηθούν τουαλέτες, ντούς, μεγάλα εστιατόρια, κατάλληλα μαγειρεία, α-ποθήκες, χώροι αθλήσεως και εκτόνωσης μεταναστών. Θα απαιτηθούν ξεχωριστοί χώροι για γυναίκες και παιδιά, για οικογένειες για ανύπαντρους, ιατρεία, γιατροί, ( ενώ δεν έχουν τα χωριά μας), ψυχολόγοι.
δ. Θα απαιτηθούν νέες περιφράξεις, υπερυψωμένα φυλάκια, προβολείς πολλά ε-κατομμύρια ευρώ για όλες τις παραπάνω κατασκευές – παρεμβάσεις κλπ.
ε. Θα απαιτηθούν (ίσως) και περιπολικά πλοιάρια λιμενικού τύπου, για έλεγχο παραλίμνιων ακτών, λίμνης και πρώην στρατοπέδου.
στ. Θα απαιτηθούν κάμερες ασφαλείας, ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας, και ξεχω-ριστοί χώροι σίτισης και διαμονής για το προσωπικό φύλαξης κλπ.
ζ. Θα δημιουργηθούν βέβαια και νέες θέσεις εργασίας αλλά να μας λείπουν γιαυτό
η. Οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου δεν παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέ-σεις για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των μεταναστών. Να ζητήσουμε από τον αρμόδιο υπουργό και τον Περιφερειάρχη να επισκεφθεί την περιοχή για να διαπι-στώσει την κατάσταση από κοντά.
Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε δημοκρατικά αλλά δυναμικά, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια αυτά. Πρέπει να κινηθούμε με σοβαρότητα με ψυχραι-μία και σθεναρή αποφασιστικότητα για την επίτευξη και αυτού του αντικειμενικού στρατηγικού μας σκοπού. Είναι σίγουρο ότι ένα τέτοιες ολοκληρωμένες κινήσεις, θα αποτρέψουμε αυτούς που θα βάλουν την τελική υπογραφή, για τη καταδίκη της περι-οχής μας, διότι θα γνωρίζουν ότι θα είναι υπόλογοι στο λαό, για τη διαφαινόμενη κα-ταστροφή που σίγουρα θα έρθει.

26 Μαρτίου 2012
Ευθυμία Κολοβού Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.