Είναι γνωστό το τι συμβαίνει και πως στη λίμνη Τριχωνίδα εδώ κα πολλά χρόνια. Παρότι έχουν γραφτεί εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις για το θέμα και παρά το ότι στην επίσκεψη που έκανε πρόσφατα ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας τέθηκε ως προτεραιότητα, κάποιοι εξακολουθούν να ψαρεύουν με δυναμίτη και μάλιστα αποκλειστικά. Πώς να γίνει αλλιώς βέβαια όταν ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνει με έγγραφά του τις τοπικές αρχές ότι…τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν τα μέσα για να αστυνομευτεί η λίμνη, πράγμα που πρέπει να έχει γίνει από κάποιον «ειδικό» στο υπουργείο καθώς αποκλείεται η τοπική αστυνομία να έχει ισχυριστεί ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού ούτε καν για να επανδρωθεί αυτό το σκάφος που υποτίθεται ότι υπάρχει για το σκοπό αυτό(χωρίς να είναι ξεκάθαρο, πάντως, αν είναι επιχειρησιακά ικανό).
Στο agrinionews.gr λοιπόν τις τελευταίες μέρες έχει περιέλθει πληθώρα καταγγελιών για κινητικότητα κάθε βράδυ σχεδόν παράνομου ψαρέματος αθερίνας και άλλων ψαριών με τον γνωστό τρόπο της δυναμίτιδας. Πολλοί πολίτες από τη γύρω περιοχή κάνουν λόγο για φαινόμενο που χειροτέρεψε από όταν απαγορεύτηκε το ψάρεμα σε συγκεκριμένη περίοδο ενώ υπάρχει και η εξήγηση γιατί οι νυχτερινοί επιδρομείς δεν γίνονται αντιληπτοί. Πολύ απλά γιατί εδώ και καιρό δεν χρησιμοποιούν τη γνωστή δυναμίτιδα τύπου «πάστας» αλλά έναν εντελώς αθόρυβο υποθαλάσσια τρόπο, το λεγόμενο «καψούλι» που κάνει τη δουλειά και το μόνο που αφήνει είναι μια αδιόρατη λάμψη την ώρα που σκάει κάτω από την επιφάνεια…
Σημειωτέον ότι το θέμα ξαναέφεραν στην επικαιρότητα οι απανωτές οχλήσεις του Συλλόγου των απανταχού Καψοραχιτών – Παλαιοχωριτών Μακρύνειας «Άγιος Νικόλαος», προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά τα αυξανόμενα περιστατικά παράνομης αλιείας στη λίμνη Τριχωνίδα.
Μόνο που από την απάντηση του υπουργείου ο σύλλογος κατάλαβε ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει και τόσο καλά το θέμα και έτσι αναγκάστηκε να ενημερώσει(σ.σ. ο σύλλογος το υπουργείο!) πως ο μοναδικός χειριστής του σκάφους που εννοείται ότι επιβλέπει τη λίμνη ανήκει στην Α.Δ. Αιτωλίας και όχι στην διεύθυνση που θα έπρεπε, δηλαδή στο Αγρίνιο ενώ έχει αποσπαστεί κιόλας εσωτερικά…
Το Μάιο η Α.Δ. Ακαρνανίας είχε προβεί σε συλλήψεις για παρανόμων αλιέων στη Μυρτιά αλλά αυτό δεν απέτρεψε την σημερινή κατάσταση. Επίσης να επισημάνουμε ότι δεν είναι μόνο το καψούλι αλλά και οι μηχανότρατες που είναι κοινό μυστικό ότι ψαρεύουν και τους μήνες Απρίλιο- Μάιο που απαγορεύεται για να αναπαραχθούν τα ψάρια.
Πάντως, πρέπει να θυμάται κανείς πως το σπουδαιότερο που πρέπει να απαντηθεί σε αυτή την ιστορία δεν είναι ποιος μπαίνει και με παράνομο τρόπο πιάνει πέντε δέκα…τσουρούκλες. Αυτό που έχει σημασία είναι το πόσοι είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται σχεδόν αποκλειστικά την αθερίνα και το νανογωβιό της λίμνης ψάρια μοναδικά παγκοσμίως. Είναι τριάντα, δεκαπέντε ή μόλις…δύο; Και πως διατηρείται το άβατο εδώ και περίπου 20 χρόνια;
Γ.Σ.