Από το χτεσινό θέμα προέκυψαν και άλλες αναφορές ανθρώπων που ξέρουν πως είναι οι εντατικές καλλιέργειες και τι σημαίνει εργάτης γης στην Ελλάδα. Αναγνώστης μας που έχει ίδια αντίληψη του τι συμβαίνει παντού στις καλλιέργειες μας ανέφερε: “Όποιος νομίζει ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στη φράουλα ή μόνο στην Ηλεία κοροϊδεύει τον εαυτό του. Όλοι ξέρουν ότι οι εργάτες γης κινούνται κατά δεκάδες και εκατοντάδες καθοδηγούμενοι από κάποιον ¨αρχηγό” που κάνει όλους τους διακανονισμούς. Μέσα στη πλήρη παρανομία που υπάρχει-και τη θέλουν όλοι ανεξαιρέτως-ο ιδιοκτήτης ή ο έμπορος έρχεται σε συμφωνία με κάποιους που δανείζουν τους υπόλοιπους και περιμένουν να πληρωθούν με τόκο. Αυτοί συνήθως είναι αδίστακτοι με τους δικούς τους ανθρώπους. Τους Έλληνες δεν τους νοιάζει αρκεί να γίνεται η δουλειά τους. Απλά όταν δεν έχουν να πληρώσουν γιατί τα έφαγαν ή έπεσαν έξω ή δεν θέλουν να πληρώσουν το παίζουν σκληροί. Εκεί αρχίζει η παράσταση με τα μεροκάματα και ξυπνάει το κράτος που μέχρι εκείνη την ώρα κάνει το κορόιδο και αρχίζουν οι συζητήσεις για τον ρατσισμό ενώ όλοι ξέρουν ότι ο κτηματίας δεν τον νοιάζει ποιος μαζεύει τα σπαράγγια, τις φράουλες ή τα εσπεριδοειδή αρκεί να είναι φτηνός. Στο μεταξύ όλοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν μηνιάτικο ή μεροκάματο, αλλά όλοι ξέρουν ότι τα λεφτά τα παίρνουν στις πιο πολλές περιπτώσεις όλα μαζί όταν πουλήσει ο…παραγωγός”.
Όπως μας έχει αναφέρει ο αναγνώστης ξέρει περιπτώσεις που καθυστέρησε πληρωμή σε Ασιάτες στην περιοχή μας και εκείνοι τρέμοντας πήγαιναν κάθε μέρα παρακαλώντας για τα λεφτά τους γιατί οι δικοί τους ¨”προαγωγοί” τους απειλούσαν για τα λεφτά τους. “Ο εκφοβισμός είναι συχνός από αυτούς που κάνουν κουμάντο στα χωράφια και έχουν υπάρξει μαρτυρίες για πολλά και διάφορα”, αναφέρει. Απλά οι άνθρωποι αυτοί σήμερα είναι εδώ, αύριο πάνε αλλού και είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν άκρη.
Επιστήμονας της περιοχής μας επεσήμανε και μια άλλη παράμετρο, επίσης: Ότι πολλές καλλιέργειες έχουν πιστοποιήσεις από οργανισμούς που θεωρούνται κορυφαίοι. Κανείς όμως δεν ελέγχει αν τηρούνται οι όροι. Για να πάρεις αυτές τις πιστοποιήσεις, σαν αυτή που είχε ο….παραγωγός στη Μανωλάδα, πρέπει να έχεις ακόμα και χημικές τουαλέτες για τους εργάτες σου. Στην Ισπανία υπάρχουν χώροι ειδικοί για να μένουν οι εποχικοί εργάτες. Εδώ κάνουν όλοι τα στραβά μάτια γιατί τις πιστοποιήσεις τις δίνουν οργανισμοί( ή πρώην οργανώσεις;)που οι πιο φωνακλάδες στην Ελλάδα δεν θέλουν να τους ακουμπήσουν, για κάποιο λόγο, ίσως γιατί εκεί δεν υπάρχει θέμα ρατσισμού/αντιρατσισμού. “Ασχολούνται τώρα ευκαιριακά με τις συνθήκες εργασίας αλλά ποιος ασχολείται με τα 9 ραντίσματα που δέχεται η φράουλα στον σύντομο κύκλο παραγωγής της; Δεν ξέρουν ότι αυτό είναι σκέτο δηλητήριο; Είναι δυνατόν σε κάτι που παράγεται έτσι να υπάρχει τίποτε το νόμιμο;”, αναρωτιέται ο συμπολίτης που ξέρει τα κατατόπια.
Γ.Σ.