Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Όλα στον άσσο!

Όλα στον άσσο!

Οι τερματοφύλακες και τα ρεκόρ της δεκαετίας

Του Χρήστου Στούμπου- Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο σημερινός προπονητής τερματοφυλάκων , Κώστας Νικολαΐδης, έχει και τη μεγαλύτερη χρονική παρουσία στον Παναιτωλικό

Ο Γιάννης Τακίδης και ο Μανόλης Στεφανάκος θα είναι για φέτος οι “φύλακες-άγγελοι” της εστίας του Παναιτωλικού, με τον μικρό Δημήτρη Τσάπαλο να συμπληρώνει την τριάδα των πορτιέρο των κυανοκίτρινων. Ο Τακίδης, ως έχων τις περισσότερες εμπειρίες, έχει το προβάδισμα. Ο μικρότερος σε ηλικία Στεφανάκος έχει πάρει κάποια παιχνίδια στις προηγούμενες ομάδες του (Αιγάλεω, Αστέρας Τρίπολης), δουλεύει και περιμένει την ευκαιρία καθιέρωσης στην ενδεκάδα. Ο προερχόμενος από την ομάδα Νέων Τσάπαλος, αναζητεί το ντεμπούτο του σε αγώνα επαγγελματικής κατηγορίας.

Στην τελευταία δεκαετία ο Παναιτωλικός έχει αγωνιστεί σε όλες τις εθνικές κατηγορίες. Από τη Δ’ το 2002 έως την Α’ το 2012. Στο διάστημα αυτό έχουν υπερασπιστεί την εστία του 12 διαφορετικοί τερματοφύλακες. Αριθμός σχετικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς την πληθώρα των ποδοσφαιριστών που έχουν παρελάσει το ίδιο διάστημα από τον Παναιτωλικό, αλλά και τους τερματοφύλακες που συνήθως χρησιμοποιούν άλλες ομάδες.

Παρουσιάζει μία σταθερότητα σε επιλογές και συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κάποιος που έχει προτεραιότητα. Στις έξι από τις δέκα σεζόν ένας τερματοφύλακας έπαιξε όλα ή σχεδόν όλα τα παιχνίδια, έχοντας από 28 έως 34 παρουσίες.

Ο Κώστας Νικολαΐδης τα κατάφερε σε τρεις περιπτώσεις! Και μάλιστα σε διαδοχικές περιόδους. Το 2003-2004 όταν έπαιξε σε όλα τα ματς της Δ’ Εθνικής και αντικαταστάθηκε σε ένα ματς στο τελευταίο λεπτό από τον Σακκά. Το 2004-2005 στη Γ’ που τρεις φορές έδωσε τη θέση του (λόγω τραυματισμού) στον Καλογήρου και το 2005-2006, που πήρε τέσσερες ευκαιρίες και ο μικρότερος Καραγκούνης.

Ο σημερινός προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας, έχει και τη μεγαλύτερη χρονική παρουσία στον Παναιτωλικό, καθώς τα δύο επόμενα χρόνια, αν και έγινε βασικός ο Λιούρδης, ο ίδιος είχε συμμετοχές, πριν «κρεμάσει» οριστικά τα γάντια του.

Απ’ όσους ξένους πέρασαν αυτή τη δεκαετία από την ομάδα, μόνο ο Εμπολί (7 αγώνες) και πέρσι ο Μπλαζιτς (12 αγώνες) έπαιξαν σε επίσημα παιχνίδια.

Στη δεκαετία αυτή δύο τερματοφύλακες δεν έχασαν ούτε λεπτό σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Στη Δ’ Εθνική την περίοδο 2002-2003 ο Βασίλης Κλιάφας έπαιξε και στα 28 παιχνίδια εκείνης της σεζόν. Το επανέλαβε έξι χρόνια αργότερα, την περίοδο 2008-2009 ο Νίκος Μπαμπανιώτης, που έπαιξε 31 ματς σε όλο το πρωτάθλημα και επιπλέον το «ιστορικό» μπαράζ της Ν. Σμύρνης με τη Ρόδο που έδωσε την άνοδο στον Παναιτωλικό.

Ο Μπαμπανιώτης έπαιξε και τα μισά ματς της επόμενης σεζόν και έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι μέχρι το φετινό καλοκαίρι που έμεινε ελεύθερος και πήγε στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Μόνο σε τρεις περιόδους ο Παναιτωλικός χρησιμοποίησε τρεις τερματοφύλακες, ενώ κάποιοι πέρασαν απ’ την ομάδα χωρίς να αγωνιστούν ούτε μια φορά. Ο Στογιάννης που, πριν έρθει, είχε πολυετή παρουσία ακόμα και στην Α’ Εθνική, ήταν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν έπαιξαν καθόλου ο Σουηδός Μπίλουντ που είχε ένα σύντομο πέρασμα από το Αγρίνιο και ο Ισπανός Αγκιλάρ, ο οποίος έμεινε ενάμιση χρόνο στην ομάδα.

Ο Παναιτωλικός εμπιστεύεται κυρίως έλληνες τερματοφύλακες. Απ’ όσους πέρασαν αυτή τη δεκαετία από την ομάδα, μόνο ο Εμπολί (7 αγώνες) και πέρσι ο Μπλαζιτς (12 αγώνες) έπαιξαν σε επίσημα παιχνίδια. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν έλληνες. Με τρεις έλληνες αρχίζει και τη φετινή του προσπάθεια…

 

ΟΙ ΠΟΡΤΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

2002-2003 Δ’ Εθνική

Βασίλης Κλιάφας             28

2003-2004 Δ’ Εθνική

Κώστας Νικολαΐδης        29

Θανάσης Σακκάς             1

2004-2005 Γ’ Εθνική

Κώστας Νικολαΐδης        29

Απόστολος Καλογήρου 3

2005-2006 Γ’ Εθνική

Κώστας Νικολαΐδης        28

Γιώργος Καραγκούνης  4

Απόστολος Καλογήρου –

Γιόνας Μπίλουντ             –

 

2006-2007 Γ’ Εθνική

Γιάννης Λιούρδης            19

Κώστας Νικολαΐδης        9

Ράις Εμπολί                        7

Γιώργος Καραγκούνης  –

2007-2008 Γ’ Εθνική

Γιάννης Λιούρδης            24

Νίκος Μπαμπανιώτης   8

Κώστας Νικολαΐδης        2

 

2008-2009 Γ’ Εθνική

Νίκος Μπαμπανιώτης   31

Ηλίας Στογιάννης            –

Γιώργος Πονηρός             –

 

2009-2010 Β’ Εθνική

Νίκος Μπαμπανιώτης   17

Κώστας Μανιάτης           10

Γιώργος Πονηρός             7

Κέβιν Αγκιλάρ                   –

 

2010-2011 Β’ Εθνική

Λουΐτζι Τσεννάμο            34

Νίκος Μπαμπανιώτης   –

Κέβιν Αγκιλάρ                   –

 

2011-2012 Α’ Εθνική

Λουΐτζι Τσεννάμο            18

Σέρτζιαν Μπλάζιτς          12

Νίκος Μπαμπανιώτης   –

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.