Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια στο πακέτο παροχών Τσίπρα

13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια στο πακέτο παροχών Τσίπρα

«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε σαφή πορεία ανάκαμψης. Η οικονομία έχει επιστρέψει για τρίτη συνεχή χρονιά σε ρυθμούς ανάπτυξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου ανακοινώνει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το νέο πακέτο παροχών, που θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια σκληρής προσαρμογής, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την εξασφάλιση της φτηνότερης πρόσβασης στις αγορές χρήματος από ποτέ, όπως είπε, και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την υπέρβαση, όχι μόνο την επίτευξη, των ετήσιων στόχων.

«Ωστόσο», είπε, «υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας στην καθημερινότητα του». Για να υπογραμμίσει ότι: «τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια» και «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της παρένθεσης», για να τονίσει πως «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας».

Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.

Τα μέτρα για το 2019:

 • Η επαναφορά της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και συγκεκριμένα από το 24% στο 13%.
 • ΦΠΑ 13% σε όλα τα τρόφιμα
 • Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στον υπερ-εκπτωτικό συντελεστή του 6%
 • Κατανομή της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα, ένα συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα για το 2020:

 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ
 • Αύξηση συντελεστή απόσβεσης επί πρόσθετα 50%

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για οικονομική ασφυξία και παρένθεση

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι “είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης'”. Είπε πως εκείνο “όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία”.

Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι’ ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Διαβεβαίωσε ότι «αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ’ τους τόκους

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».

«Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση»

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου «θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022». «Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%». Αλλά, τόνισε, «την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».

«Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς».

Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022».

«Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά», πρόσθεσε.

Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, «διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια». Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.

Πηγή: cnn.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

11 Σχόλια

 1. Και όμως γίνεται...

  Όταν κάποιοι ανακοίνωναν το 2010 το κόψιμο μισθών,δώρων και συντάξεων(που οι ίδιοι μετά από 40 χρόνια μας πτώχευσαν…)δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι κάποιος μέσα σε 4 χρόνια θα έκανε όσα οι άλλοι δεν μπόρεσαν σε 40….ξεπάγωσε τα μισθολογικά κλιμάκια,αύξησε των κατώτατο μισθό,έδωσε επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχος και τώρα ανακοινώνει τα νέα, μόνιμο τύπου, μέτρα που θα ελαφρύνουν την μεσαία τάξη(ο Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν μπορεί να δώσει την 13 σύνταξη)….αυτοί που φωνάζανε για την αύξηση στο σουβλάκι τώρα σιωπή…αποδείχτηκε ότι εάν κόψεις τα θαλασσοδάνεια από τα ΜΜΕ μπορείς να καταφέρεις πολλά…οι μόνοι λόγοι για να κάνουν αντιπολίτευση είναι οι διακοπές του Τσίπρα(όταν αυτοί κάνανε βόλτες με ελικόπτερα..),εάν φαίνονται οι κάλτσες του και το πως μιλάει ο Πολάκης…και βέβαια να μην ξεχάσουμε την Βενεζουέλα..

 2. ΑΠΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ!

  Όσα και να “υπόσχεται” , άπατος θα πάει ο Σύριζα!
  Ο Τσίπρας απογοήτευσε, Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε!
  Φούσκα ήταν που έσκασε και από μέσα βγήκε κοπριά…

 3. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ Πασόκ

  Ο απατεώνας Τσίπρας ΄έπρεπε ήδη να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις για τις διακοπές με το κότερο και τα πούρα!Ντροπή! Ο λαός υποφέρει και αυτός γλεντάει αγκαλιά με τους βιομηχάνους…

 4. Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...

  Ο Τσίπρας θα φάει μαύρο στις εκλογές ! ‘Όσο πιο πολλά τάζει , τόσο πιο μαύρο στις κάλπες θα πάρει! Απλώς με αυτά τα γελοία τερτίπια μας εξοργίζει ακόμη περισσότερο!

 5. ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ο κοτεράκιας;

  Να σας πω εγώ πού βρήκε τα λεφτά ο Τσιπρας: Ο «Πρόεδρας» ήταν αραχτός στο ξύλινο ντεκ του κότερου με το πούρο. Ξαφνικά αφήνει το πούρο, βουτάει και βρίσκει στο βυθό της θάλασσας το σεντούκι με τις λίρες. Βγάζει το σεντούκι, το δίνει στον Ευκλείδη και δίνει τα λεφτά στον ελληνικό λαό. Υπάρχουν λεφτά, δεν το είχατε καταλάβει, τα έφερε από το βυθό της θάλασσας μπροστά στο κότερο και τα δίνει στον ελληνικό λαό».

  Απάντηση

 6. Ανώνυμος

  ΒΓΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΕΒΑΝ-ΡΗΜΑΖΑΝ-ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΙ ?????? ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΡΑΚΙΑΣ-Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ !!!!!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ-ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΙΤΕΣ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ -ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ-ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ-ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ) ΘΥΜΩΣΑΝ ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ !!!!!!!! ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΜΑΧOΝΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !!!!!!!!! ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟ !!!!!!! ΕΝΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ !!!!!!!!!! Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ !!!!!! CHRISTOS

 7. G.Soros -6

  Με χορηγό ΕΕ ΝΑΤΟ Τζορτζ Σορος ο Τσιπρας και οι Συριζαιοι θα κανουν την Ελλάδα καλυτερη. Ζητω η μνημονιακη νατοικη αριστερά.

 8. Κουτάλα

  Αυτοί που τώρα κράζουν τον Τσίπρα είναι αυτοί που το 2010 φωνάζανε για το κόψιμο μισθών και συντάξεων… ο Μητσοτάκης έχει δείξει και έχει πει ξεκάθαρα πιο είναι το πρόγραμμα του..ιδιωτική ασφάλιση,ιδιωτική παιδεία και υγεία…όποιος έχει λεφτά θα ανταποκρίνεται… ήταν κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού και όχι στην χορήγηση της 13 σύνταξης…κάποιοι θέλανε να γίνουν Ελβετία στα 4 χρόνια όταν επι 40 χρόνια γινότανε πάρτι…εάν δούμε ποιοι φωνάζουνε(μεγαλοκαναλάρχες,μεγαλοδημοσιογράφοι κτλ)είναι αυτοί που τόσα χρόνια ζούσανε με δάνεια και χρήματα των άλλων(θαλασσοδάνεια)…και εκεί θα επιστρέψουμε αν βγει…γιοατί για 4 χρόνια χάσανε την κουτάλα…

 9. Αναρχοκαπιτάλας

  @Κουτάλα, η πλάκα είναι ότι δεν φωνάζουν γιατί όλοι τους πήγαν πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι του ΠΑΣΟΚ που έκαναν το πάρτι επί 40 χρόνια.

 10. Ανώνυμος

  ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ??????? ΝΟΟR1-ΝΟΟR1-ΝΟΟR1 !!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΟ ΒΑΠΟΡΙ ΑΠ΄ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ ΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΙ΄ΟΛΟ ΚΛΑΙΓΑΝΕ Τ΄ΑΛΑΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΧΑΡΜΑΝΙΑ !!!! ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΚΟΙ !!!! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.