Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

17 χρόνια στο “τιμόνι” της Φιλαρμονικής

17 χρόνια στο “τιμόνι” της Φιλαρμονικής

Βασίλης Κονήδας: 17 χρόνια στο  τιμόνι της Φιλαρμονικής

O Βασίλης Κονήδας, συμπληρώνει 17 χρόνια στο τιμόνι της Φιλαρμονικής του δήμου Αγρινίου. Μίλησε λοιπόν σε αυτή τη συγκυρία στο «ΓΕΓΟΝΟΣ» για όλες τις πτυχές της Φιλαρμονικής που κάνει περήφανους τους αγρινιώτες και για τη δική του πορεία. Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους συμπολίτες του για τη στήριξή τους στη Φιλαρμονική αλλά και στον ίδιο κατά την περιπέτεια που πέρασε με το τροχαίο ατύχημα.

 Γράφει ο Μάκης Γουβέλης 

 

Που γεννήθηκες και  μεγάλωσες;                                                                                                                         

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο. Το ίδιο και οι γονείς μου. Έτσι είμαι δεμένος με την πόλη μας.

Πως και πότε ήρθες σε επαφή με την μουσική;                                                                                  

 Σε ηλικία έξι ετών με πήγε ο πατέρας μου, σε μία φιλαρμονική εδώ στο Αγρίνιο, που λεγόταν «Αρίων» με αρχιμουσικό τον Αχιλλέα Φαρμάκη. Ήταν η δεύτερη φιλαρμονική της πόλης μας τότε μαζί με τον «Ορφέα», και ο αρχιμουσικός της ήταν πάρα πολύ καλός δάσκαλος. Εκεί έμαθα αρχικά μουσική, αλλά μετά πήγα στον «Ορφέα» γιατί διαλύθηκε ο «Αρίων» και συνέχισα τη μουσική, τελειώνοντας και το σχολείο παράλληλα. Μετά το σχολείο πήγα στην Αθήνα όπου εργαζόμουνα ως μουσικός και σπούδαζα ταυτόχρονα στο Εθνικό Ωδείο όπου έλαβα και τα Διπλώματά μου και ύστερα γύρισα στο Αγρίνιο. .                                                                                        

Τι διπλώματα έλαβες;                                                                                                                                             

Δίπλωμα Κλαρινέτου, Σαξοφώνου και Διεύθυνσης Ορχήστρας.                                                              

Τι έκανες στο Αγρίνιο μετά την επιστροφή σου;                                                                                       

Εργάστηκα ως μουσικός σε διάφορα σχήματα και ορχήστρες και έπαιζα και στον «Ορφέα». Κάποια στιγμή σε ηλικία 25 ετών, μου έγινε η πρόταση από τον Πρόεδρο της Φιλαρμονικής και Αντιδήμαρχο τότε Θανάση Κιτσάκη, επί Δημαρχίας Θύμιου Σώκου, να αναλάβω την τύχη της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου από την θέση του Μαέστρου. Ήδη η Φιλαρμονική είχε περάσει στο Δήμο μας.                            

Ποια προβλήματα βρήκες όταν ανέλαβες την Φιλαρμονική;  

Υπήρχαν πολλά προβλήματα, γιατί είχαν περάσει από την φιλαρμονική πριν από μένα κάποιοι μαέστροι ευκαιριακοί στο τέλος της καριέρα τους και πρώην στρατιωτικοί, που δεν είχαν στόχο να μείνουν εδώ και να φτιάξουν κάτι καλό. Έτσι η Φιλαρμονική ήταν σε πτώση και οργανωτική και μουσική. Ακόμη είχαμε πρόβλήματα με τα όργανα και τις στολές, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι τα μέλη της Φιλαρμονικής ήταν πάρα πολύ λίγα. Βέβαια σιγά σιγά βελτιώθηκε η κατάσταση, αποκλειστικά με την βοήθεια του Δήμου και  ξεπεράστηκαν τα προβλήματα. Έτσι φτάσαμε σήμερα που είναι μια περίοδος από τις πολύ καλές εποχές της Φιλαρμονικής.                                                                                                                           

Δηλαδή σήμερα δεν έχετε κανένα πρόβλημα;                                                                                

 Φυσικά και έχουμε αλλά βοηθάει πάρα πολύ ο Δήμος μας και έτσι υπάρχει συνεχώς βελτίωση. Για παράδειγμα, όταν ήρθαμε εδώ σε αυτόν τον χώρο, ήταν άριστος, σήμερα όμως που έχουμε τρομακτική αύξηση των παιδιών μας, υπάρχει μία δυσκολία στις πρόβες. Όμως όπως μας έχει ενημερώσει ο Δήμος θα μεταφερθούμε σύντομα σε έναν εξαιρετικό χώρο, στο κτίριο του  Οργανισμού Καπνού που καταργήθηκε και το κτήριο πέρασε στο Δήμο.                                                                                           

Ξεχωρίζεις κάποιον από τους Αρχιμουσικούς που πέρασαν πριν από εσένα;                               Άριστος ήταν ο Δημήτρης Κούτνας με καταγωγή από τον Βόλο και άφησε σοβαρό έργο. Πρέπει όμως να πω ότι η Φιλαρμονική μας έχει μια τεράστια ιστορία πάνω από 100 χρόνια. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στην Φιλαρμονικά, έχω ζήσει μοναδικές στιγμές και είμαι από τους πολύ τυχερούς ανθρώπους που κάνω μια δουλειά που την αγαπάω και θα την έκανα έτσι κι αλλιώς. Αυτές τις μέρες κλείνω 17 χρόνια στην Φιλαρμονική. Ως Αρχιμουσικός.                                                                                            

Εκτός τις εμφανίσεις που θα μιλήσουμε αργότερα, η προσφορά της Φιλαρμονική στα νέα παιδιά πια είναι;                                                                                            

Ένα νέο παιδί ερχόμενο κοντά μας, πρώτα πρώτα θα μάθει δωρεάν όποιο όργανο θέλει. Όταν θα είναι έτοιμο το παιδί να παίξει στην Μπάντα, θα του δώσουμε εμείς  όργανο και στολή δωρεάν. Και μπορεί ακόμη και επαγγελματικά να ασχοληθεί ως μουσικός.  Μπορεί δηλαδή, να ψυχαγωγηθεί, να λύσει το πρόβλημα της εκμάθησης της μουσικής, να βοηθηθεί να εμφανιστεί δημοσίως  και ακόμη μπορεί να λύσει την επαγγελματική του αποκατάσταση. Φυσικά να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεγάλα ωδεία στην Αθήνα.                                                                                                                                                       

Εκτός από την μπάντα ποια άλλα τμήματα έχουμε στη Φιλαρμονική μας;

Εκτός από την μεγάλη Μπάντα μας που σήμερα αριθμεί 170 μέλη, υπάρχει η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, η Big Band, η Ορχήστρα Σαξοφώνων, η Ορχήστρα Χάλκινων Πνευστών και τώρα οργανώνουμε την Ορχήστρα των κρουστών μας. Βέβαια η Μπάντα μας με κάνει υπερήφανο τόσο για την μουσική της ποιότητα, όσο και για τον αριθμό των μελών της.                                                                                                

Σε ποιες  εκδηλώσεις λαβαίνει μέρος κάθε Ορχήστρα;                                                                                  

Η Μπάντα είναι ο Πρεσβευτής της πόλης μας, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Παίρνει μέρος σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, σε εκδηλώσεις κάθε είδους και εντός και εκτός της πόλης μας όπου την καλούν. Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής που μπορεί να παίξει σχεδόν τα πάντα, εμφανίζεται σε κάθε είδους μουσικές εκδηλώσεις.  Αποτελείται από 70 άτομα, έχει όλα τα όργανα και τραγουδιστές και τραγουδίστριες.  Οι άλλες Ορχήστρες είναι πιο μικρές και κάνουν εκδηλώσεις ανάλογες με το ύφος της μουσικής που εκπροσωπεί η κάθε μία (Τζαζ, Λάτιν, Κλασική μουσική κτλ). Έχουμε κάνει αμέτρητες μουσικές εκδηλώσεις για το κοινό μας αφιερωμένες στον Κινηματογράφο, στην πανσέληνο (αρχαίο Θέατρο Στράτου), κάποιες επετείους, τις Αποκριές, και άλλους λόγους.                                                     

Τελευταία χρόνια βγήκατε και στο εξωτερικό. Τι ακριβώς κάνατε εκεί;           

Με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, είμαστε η πρώτη Ορχήστρα που μπήκε και έπαιξε μουσική στην Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολή. Πρόεδρος τότε στην Φιλαρμονική ήταν ο Σπύρος Πατσέας.  Πήγαμε στην Ουγγαρία σε Φεστιβάλ για Μπάντες. Παίξαμε δύο φορές στο Μέγαρο Μουσικής .

Διδάσκετε και στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου. Υπάρχει κάποια συνεργασία. Έρχονται παιδιά από εκεί στην Φιλαρμονική;                                                              Συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Τα δικά μας παιδιά μόλις τελειώσουν το Δημοτικό πάνε στο Μουσικό Γυμνάσιο, έχουν ήδη την απαραίτητη μουσική παιδεία που χρειάζεται. Πέρα όμως από αυτό έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο.                                                                                                        

Είσαι παντρεμένος με την Εύη και έχετε ένα αγόρι. Παίζει μουσική;       

Ναι, ο Κωσταντίνος παίζει μουσική και είναι μέλος της Μπάντας. Η γυναίκα μου η Εύη δεν ασχολείται με τη μουσική αλλά αγαπάει τους μουσικούς της οικογένειας.                                                                                                       

Τι θα ήθελες να μας πεις κλείνοντας;                                                                                                                     

Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που συντηρεί την Φιλαρμονική σε δύσκολους καιρούς αυτήν την εποχή, όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τον Κώστα Φραγκάκη που είναι αναντικατάστατος, αλλά και όλα τα παιδιά της Φιλαρμονικής μας για τον αγώνα που κάνουν. Τέλος ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν στέλνοντας τα παιδιά τους στην Φιλαρμονική αλλά και για κάτι ακόμα: για την αγάπη που ένοιωσα μέσα από αυτή την περιπέτεια της υγείας που πέρασα πρόσφατα. Ένοιωσα μια τεράστια ανιδιοτελή αγάπη από τους συμπολίτες μου και αυτό με συγκίνησε πάρα πολύ.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.