Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

1789: Τα ακριβά “διόδια” που ζητούσε ο Αλάμπεης για τα γεφύρια του

1789: Τα ακριβά “διόδια” που ζητούσε ο Αλάμπεης για τα γεφύρια του

Του Λίνου Υφαντή,

Το 1789 είναι γνωστό στην Ευρωπαϊκή Ιστορία ως το έτος της Γαλλικής Επανάστασης. Πέρα από αυτή τη διάσταση υπάρχει και μία άλλη στον τόπο μας. Πρόκειται για την πιο παλιά σωζόμενη διαμαρτυρία κατοίκων του “κάμπου του Βραχωρίου”.

Σε αυτή διάφοροι κάτοικοι του Βραχωρίου όπως ο Κώστας Καστάνης, ο Μήτρος Γεωργογιάννης, ο Λευτέρης Παππάς, ο Βασίλης Ψυχογιός, ο Αναγνώστης Στρεβενιώτης, ο Κωνσταντής Χαλκιώτης, ο Παπανικόλας από την Ντούτσαγα,  Μποτίνης, Παπουτσής, Τσιλιμπώκος, Νάκος κ.α. κυκλοφόρησαν επιστολή διαμαρτυρίας. Το θέμα ήταν το “υπερβολικό γήμορο” που ζήταγε ο Αλάμπεης για να περνάνε τα γεφύρια.

Αν και τα έφτιαξε, όπως ομολογούν, από την επιστολή διαφαίνεται ότι στη θέση τους προϋπήρχε κατασκευή, διότι και πριν πλήρωναν 10 τοις εκατό, ποσοστό συνηθισμένο για φορολογία επί Τουρκοκρατίας.  Οι υπογράφοντες την διαμαρτυρία ότι θα “υποφέρωμεν ακόμα και τη φυλακή”, ενώ καταράστηκαν όποιον απαρνηθεί την απόφασή τους  “να είναι προδότης του Ιούδα και απαρνητής του Χριστού μας και προκοπή να μην κάνει ποτέ”.

Η διαμαρτυρία υπογράφεται στο Βραχώρι στις 15 Μαίου 1789. Κανείς δε γνωρίζει για την τύχη της και για το αν τελικά τα τότε “διόδια” της εποχής μειώθηκαν.  Πόσο μάλλον αν τελικά φυλακίστηκαν ή όχι οι παραπάνω Βραχωρίτες  τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία τους.

Με πληροφορίες από:

Θ. Θωμόπουλου, Θέματα Ελληνοθυμικού Δικαίου, Αθήνα: 1988.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.