Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

18 Μαΐου, ξυπνούν μνήμες: Όταν το μαχητικό της ΠΑ με αγρινιώτη κυβερνήτη έπεσε σε σπίτι-Νεκροί δυο πιλότοι και δύο κοπέλες

18 Μαΐου, ξυπνούν μνήμες: Όταν το μαχητικό της ΠΑ με αγρινιώτη κυβερνήτη έπεσε σε σπίτι-Νεκροί δυο πιλότοι και δύο κοπέλες

22 χρόνια μετά τη μοιραία πτήση του Phantom!

Δυστυχώς τα ατυχήματα με μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι λίγα στην Ελλάδα. Όσο χρόνια και να περάσουν η χώρα μας θρηνεί νεκρούς ήρωες. Νεκρά μικρά παιδιά και σπίτια που “κλείνουν”! Το Athensmagazine.gr θυμίζει την απίστευτη τραγωδία που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο στις 18 Μαΐου του 2000!

Τότε που ένα αντίστοιχο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου Phantom, θα συντριβεί σε σπίτι στο χωριό Αντίκυρα Βοιωτίας! Από τα συντρίμμια του πολεμικού αεροσκάφους ανασύρθηκαν νεκροί ο  31χρονος κυβερνήτης Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης (από τη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου) και ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης 29 ετών (καταγόμενος από Ναυπακτία).

Το αεροσκάφος κατέπεσε πάνω σε σπίτι, στο οποίο προκλήθηκε πυρκαγιά! Εκεί βρέθηκαν απανθρακωμένα δύο κορίτσια, η Ειρήνη Κόλλια 19 ετών και η Ηρώ Παπαχαραλάμπους, 16 ετών!

Το ατύχημα συνέβη περίπου 200 μέτρα από τις ΝΑΤΟϊκες δεξαμενές καυσίμων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος κατέπεσε πάνω σε σπίτι και εξερράγη αμέσως. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά που έσβησαν λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας άρχισε να προσανατολίζει τις έρευνές του στο ενδεχόμενο να παρουσιάστηκε βλάβη στο πολεμικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, τόσο η γωνία πρόσκρουσης όσο και οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν ότι οι πιλότοι προσπάθησαν να αποφύγουν την πτώση σε κατοικημένη περιοχή!

Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτό, το μοιραίο Phantom αφού πέρασε ένα ύψωμα πριν από την Αντίκυρα προσπάθησε να κάνει έναν ελιγμό δίπλα στο δεύτερο αεροσκάφος που συμμετείχε στην άσκηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί απώλεια στήριξης.

O κυβερνήτης, που έβλεπε το αεροσκάφος να χάνει ύψος, προσπάθησε να αποτρέψει την πτώση του Phantom μέσα στην αγορά και τα σπίτια του χωριού, με απρόβλεπτο αριθμό θυμάτων… Όταν είδε πως προσέγγιζε τα τελευταία σπίτια, επιτάχυνε επιχειρώντας να κερδίσει ύψος.

Όμως ήταν ήδη αργά, καθώς το χαμηλό ύψος στο οποίο πετούσε το αεροσκάφος, η ταχύτητα και η γωνία βύθισης δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον κυβερνήτη να επαναφέρει το αεροπλάνο στην κανονική του τροχιά…

Τα 4 θύματα!

Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης

Γεννήθηκε στην Μεγάλη Χώρα Αιτωλοακαρνανίας το 1969. Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1989 (65η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με το βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού. Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 338 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1990 (66η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1994 με το βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.

Τοποθετήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα τον Ιούλιο του 1994, ως πιλότος Phantom και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού ως εκπαιδευτής στο ΣΜΕΤ.

Στις αρχές του 2000 αρραβωνιάστηκε μια εξαιρετική κοπέλα και είχαν ορίσει τον γάμο τους για τις 15 Αυγούστου 2000. Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 338 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Ειρήνη Κόλλια / Ηρώ Παπαχαραλάμπους

Athensmagazine.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.