Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

1899: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο τρένο του Αγρινίου που στοίχησε το πόδι λαθρεπιβάτη

1899: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο τρένο του Αγρινίου που στοίχησε το πόδι λαθρεπιβάτη
Αγγλική γελοιογραφία του 19ου αιώνα για τα ατυχήματα στα τρένα. Οι επιβάτες συνηθίζαν να καβαλάνε τα βαγόνια. Κάτι παρόμοιο έγινε και στο Αγρίνιο. Η Αγγλική λεζάντα αναρωτιέται: “How to insure against railway accidents. Tie a couple of directors a la mazeppa to every engine that starts with a train.”

Το σύνηθες κρέμασμα από τα βαγόνια που έφερε τον ακρωτηριασμό

Γενάρης 1899: Το τρένο στο Αγρίνιο είχε ήδη έλθει. Ο κόσμος το θαύμαζε και περηφανεύονταν για αυτό. Ήταν το καμάρι της πόλης. Ο σιδηρόδρομος ήταν εφάμιλλο έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Πολύ αντιμετώπιζαν άτσαλα το νέο αυτό μεταφορικό μέσο. Συνηθισμένοι από όνους  και άλογα πηδούσαν στα βαγόνια του τρένου ή γαντζώνονταν από αυτά για να ταξιδέψουν.

Ένας 17χρονος που δούλευε γκαρσόνι μάλιστα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ανέβηκε στο βαγόνι, έχασε την ισορροπία του και οι τροχοί του τρένου “απέκοψαν εντελώς τον δεξιό του πόδα”, όπως γράφει σε δημοσίευμα της εποχής η εφημερίδα “Ηχώ του Αγρινίου”. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι τα γκαρσόνια των ξενοδοχείων το έκαναν συστηματικά αυτό, προφανώς για να πάνε στο σπίτι τους γρήγορα να ξεκουραστούν.

Τον άτυχο νέο τον έστειλαν πάλι με τρένο βέβαια στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, μιας που στο Αγρίνιο τότε δεν υπήρχε.

Δυστυχώς τότε η ασφάλεια στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ήταν ανεπαρκής. Δεν υπήρχε αστυνομία και τα ατυχήματα τέτοιου είδους ήταν ένα συχνό φαινόμενο.

Το περιστατικό με τον 17χρονο ήταν χαρακτηριστικό των σιδηροδρομικών ατυχημάτων που συνέβαιναν εκείνη την εποχή και σε άλλα σημεία της σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο πρώην Σταθμός των τρένων Αγρινίου όπως είναι σήμερα
Ο πρώην Σταθμός των τρένων Αγρινίου όπως είναι σήμερα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.