Του Λίνου Υφαντή,
Η λήψη δεδομένων καιρού ήταν μια υπόθεση που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 1890., όταν με πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, άρχισε να λειτουργεί το πρώτο Μετεωρολογικό Δίκτυο, το επονομαζόμενο ως Αιγινήτιο και το οποίο αποτελούνταν από επτά Μετεωρολογικούς Σταθμούς Επιφανείας. Το Αγρίνιο εντάχθηκε σε αυτή το 1903.
Στα “Χρονικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών” αναφέρεται ως βροχομετρικός σταθμός Αγρίνιου, ο οποίος ιδρύθηκε μαζί με 9 σε όλη τη χώρα. Αποτελούνταν από ένα “μικρό βροχόμετρο 45 χιλιοστών που είχε εγκατασταθεί στο προαύλιο του παλαιού Γυμνασίου, το οποίο λειτουργούσε στο σημερινό γήπεδο του Παναιτωλικού πλησίον του “Σταϊκειου Κληροδοτήματος και χρηματοδοτούνταν από το Δήμο Αγρινίου και τον δωρητή Ι. Σταϊκο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δυτική Ελλάς ” τις παρατηρήσεις εκτελούσε ο καθηγητής Σπυρίδων Καψάλης, παρατηρήσεις ομοιογενείς, ακριβείς, φέρουσας την σφραγίδα πάσας επιστημονικότητας”.
Ο βροχομετρικός σταθμός Αγρινίου ονομάζονταν “Αστεροσκοπείο Αγρινίου” επειδή υπάγονταν κάτα κάποιο τρόπο στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αργότερα ο βροχομετρικός σταθμός αναβαθμίστηκε σε μετερεολογικό και λειτουργούσε από το 1931 στο νέο αεροδρόμιο Αγρίνιου, το οποίο υπήχθη στη νεοσύστατη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ιδρύθηκε το 1931 στο τότε νεοσύστατο Υπουργείο Αεροπορίας, με κύρια αποστολή τη μετεωρολογική υποστήριξη των φορέων της Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Οικονομίας της χώρας μας. Αργότερα οι Αφοι Παπαστράτου έκαναν δωρεά υπερσύγχρονου εξοπλισμού (1939) και έστησαν παράρτημα του μετερεωλογικού σταθμού στο υδραγωγείο του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου.
Στον εξοπλισμό του αστεροσκοπείου Αγρινίου αναφέρεται διεξοδικά στο συγκεκριμένο άρθρο της 10ης Σεπτεμβρίου 1940 ο Αιτωλοακαρνάνας Αστρονόμος Κωνσταντίνος Χασάπης, ο οποίος εξέλιξε τον σταθμό σε αστρονομικό παρατηρητήριο στο χωριό Πυργί (Βελάουστα) βορείως του Αγρινίου.