Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

1913: Το Αγρίνιο ως κέντρο υποδοχής Τούρκων αιχμαλώτων. Η εντύπωσή τους για τα Χαλκούνια

1913: Το Αγρίνιο ως κέντρο υποδοχής Τούρκων αιχμαλώτων. Η εντύπωσή τους για τα Χαλκούνια
Αιχμάλωτοι Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρουν τραυματίες τους, Βαλκανικοί Πόλεμοι. http://eliaserver.elia.org.gr:8080/lselia/rec.aspx?id=504773

Του Λίνου Υφαντή,
Η νίκη των Ελλήνων και η παράδοση των Ιωαννίνων από τους τούρκους στις στις 21 Φεβρουαρίου 1913 είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 30.000 ανδρών του Τουρκικού Στρατού ως αιχμαλώτων.  Άμεση προτεραιότητα ήταν η απομάκρυνση τους στη  Νότια Ελλάδα όπου ήδη βρίσκονταν οι αιχμάλωτοι Τούρκοι στρατιώτες από την Θεσσαλονίκη. Η μεταφορά και αυτών των αιχμαλώτων έγινε με πλοία.  Εκτός από πλοία που πήγαιναν στον Πειραιά, στις  23 Φεβρουαρίου επίσης άρχισε η μεταφορά των αιχμαλώτων Τούρκων στρατιωτών στη Πρέβεζα με αυτοκίνητα και από εκεί με ατμόπλοια μεταφέρθηκαν σε διάφορους προορισμούς.

Ένας από αυτούς ήταν και η Αιτωλοακαρνανία. Στρατόπεδα υποδοχής δημιουργήθηκαν στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και τον Αστακό. Μάλιστα στο Μεσολόγγι και τον Αστακό λειτούργησαν και θεραπευτήρια.

Οι Τούρκοι αιχμάλωτοι διέμειναν στο Αγρίνιο το μεγαλύτερο διάστημα του 1913. Μάλιστα την άνοιξη του ίδιου χρόνοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό έθιμο των Χαλκουνιών. Όπως αναφέρει ο Ε. Παπαστράτος στο βιβλίο ” Η δουλειά και ο κόπος της” οι τούρκοι αιχμάλωτοι εντυπωσιάστηκαν. Μάλιστα φέρεται να είπαν “Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί οι Έλληνες στρατιώτες έδειξαν τόση ορμή στη μάχη με εμάς!”

Οι Τούρκοι αιχμάλωτοι στο Αγρίνιο ήταν ιδίως αξιωματικοί. Προέρχονταν κυρίως από τα βιλαέτια της Μικράς Ασίας και της Ανατολίας, ενώ ένα ποσοστό ήταν τούρκοι που έμεναν στα Βιλαέτια του Κοσσόβου και των Βαλκανίων.

Με πληροφορίες από:

Ε. Παπαστράτος. Η δουλειά και ο κόπος της

Γ. Ζαχαρόπουλος, Τούρκοι αιχμάλωτου στην Ελλάδα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου

Ψηφιοποιημένες Συλλογές ΕΛΙΑ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.