Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

1922:Ένας Αγρινιώτης πρώην Δήμαρχος έφιππος στο μέτωπο της Μικράς Ασίας

1922:Ένας Αγρινιώτης πρώην Δήμαρχος έφιππος στο μέτωπο της Μικράς Ασίας
Ο Γεώργιος Παπαϊωάννου έφιππος στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας το 1922. Πηγή εικόνας: Βασίλης Λαμνάτος, τρεις ιστορικές οικογένειες της Ρούμελης ( Σκαλτσοδήμου, Στάϊκου και Παπαϊωάννου). Αθήνα, 1994.

Του Λίνου Υφαντή,

Το 1922 ήταν η μοιραία χρονιά για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Ο ελληνικός στρατός είχε φτάσει σχεδόν κοντά στην Άγκυρα και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις αντεπιθέσεις των Τούρκων του Κεμάλ. Αυτό σήμανε τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, με ότι αυτό συνεπάγονταν.

Πολλοί Αιτωλοακαρνάνες και Αγρινιώτες συμμετείχαν στην προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία. Απλοί άνθρωποι και από επιφανείς οικογένειες πολέμησαν στο μέτωπο. Ένας από αυτούς ήταν ο ιατρός Γεώργιος Νικόλαου Παπαϊωάννου. Λόγω της ειδικότητας του υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίατρος στο 2ο Τάγμα του 44ου Συντάγματος της 9ης Μεραρχίας. Στην παραπάνω φωτογραφία εμφανίζεται έφιππος στο μακρινό Ντουγέρ Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας το 1922, λίγο πριν τη κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου.

Ο Γεώργιος Παπαϊωάννου συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση με το πλευρό του Ε.Δ.Ε.Σ. και διετέλεσε βουλευτής αλλά και  Δήμαρχος Αγρινίου από το 1959-1964. Προσέφερε σημαντικό έργο στην πόλη και διακρίνονταν από τη μετριοπάθεια του. Απεβίωσε το 1986.

Με πληροφορίες από:

Βασίλη Λαμνάτου, τρεις ιστορικές οικογένειες της Ρούμελης ( Σκαλτσοδήμου, Στάϊκου και Παπαϊωάννου). Αθήνα, 1994.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.