Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2020

1940: Ο ιδρυτής της ΓΕΑ Αγρινίου στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

xeimarras

Μια φωτογραφία που διδάσκει

Έστω και λίγο ετεροχρονισμένα αναδημοσιεύουμε μια φωτογραφία που της κυρίας Κικής Αλβανού, που αναρτήθηκε στην δημοφιλή ομάδα Αγρίνιο- Παλιές Μνήμες. Δείχνει εκ δεξιών τον ιδρυτή της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου Κωνσταντίνο Χειμάρρα ως στρατιώτη στην πρώτη γραμμή του  Ελληνοαλβανικού μετώπου  στο Πιτσάρι Αργυροκάστρου σε στιγμές παύσης με τον συνάδελφο του Κανέλλο Γεώργιο από Δελφούς.

Πέρα από τον καθαρά προσωπικό χαρακτήρα της, η συγκεκριμένη εικόνα διδάσκει πολλά: Διδάσκει ότι δραστήριοι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην αθλητική και κοινωνική ζωή μιας πόλης ( στην συγκεκριμένη περίπτωση του Αγρινίου) έδιναν το παρόν και σε περιστάσεις που αποτελούσαν ραντεβού με την ιστορία με κίνδυνο της ζωής τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μετέπειτα ιδρυτής ενός από τους πιο ιστορικούς συλλόγους του Αγρινίου, της ΓΕΑ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του Ελληνοαλβανικού μετώπου πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς.

 Διδάσκει κυρίως την αντίληψη που υπήρχε για τη δημόσια ζωή εκείνη την περίοδο. Και κυρίως διδάσκει ότι η κοινωνία είχε χώρο για τέτοιους ανθρώπους να προσφέρουν τα μέγιστα σε καιρό ειρήνης μετέπειτα.

Σήμερα πόσοι άραγε πρωταγωνιστές του δημόσιου βίου θα ήταν σε μια ανάλογη πρώτη γραμμή; Εικόνες από τη μια πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι και από την άλλη να προβληματίσουν…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.