Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

1950:Οδοιπορικό στην περιοχή Αγρινίου σε γαλλικό βίντεο-ντοκουμέντο

kentrikiprosermitsa

1950:Η Εθνική Οδός Αγρινίου-Μεσολογγίου,η Ερμίτσα,τα Παρακαμπύλια σε γαλλικό βίντεο-ντοκουμέντο.


Μόνο εποχή μπορεί να αφήσει το παρακάτω βίντεο που ανέδειξε ο καθηγητής Αλέξης Κατεφίδης και δημοσίευσε στην ομάδα Αγρίνιο-Γλυκές Μνήμες.  Και αυτό γιατί είναι από τα ελάχιστα φιλμ που αφορούν την περιοχή μας και έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Αποτυπώνουν την αγωνία ενός καθημερινού ανθρώπου να επιβιώσει και να φτάσει στον προορισμό του, όπως τον παραπάνω της κεντρικής εικόνας του άρθρου που τρέχει να προλάβει το καμιόνι στο χαλικόδρομο που δεν είναι άλλος από την σημερινή Εθνική Οδό στο ύψος της Ερμίτσας περίπου.

Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους του του John Fernhout με τίτλο “Επιστροφή στα βουνά” (μτφ. από την γερμανική έκδοση).  Όπως αναφέρει ο κύριος Κατεφίδης στην ομάδα ” αποτυπώνει την επιστροφή “αναταρτόπληκτων, με την βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ, από το Χαλίκι Αιτωλικού στη Δυτ. Φραγκίστα.”  Τριχωνίδα, Σαρακατσάνικεςκαλύβες, Εθνική Οδός Αγρινίου-Μεσολογγίου στο ύψος του Ζευγαρακίου, Εθνική οδός Αγρινίου -Καρπενησίου σε Φραγκόσκαλα και Ποταμούλα , παραποτάμιες περιοχές που σήμερα πνιγμένες περιοχές από τη λίμνη Κρεμαστών φιγουράρουν στο εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ:

trixonida
Χαλίκι Αιτωλικού, λιμνοθάλασσα.
kleisoura2
Κλεισούρα, κονβόι αυτοκινήτων
ethnikiodos
Στο ύψος της διασταύρωσης στο Ζευγαράκι Μακρυνείας

kentrikiprosermitsa

ermitsa4
Έξω από Αγρίνιο: Ο αγώνας ενός καθημερινού ανθρώπου ,ενός δασκάλου, να επιβιβαστεί στο καμιόνι και να πάει σε ορεινό χωριό να διδάξει
Παρακαμπύλια, Φραγκόσκαλα Ποταμούλας
Παρακαμπύλια, Φραγκόσκαλα Ποταμούλας
Φραγκόσκαλα: Οι γυναίκες στον καθημερινό μόχθο δίπλα από τον ποταμό Ζέρβα
Φραγκόσκαλα: Οι γυναίκες στον καθημερινό μόχθο δίπλα από τον ποταμό Ζέρβα
agiosvlasiagiannis
Άγιος Βλάσης στη θέση Αϊ Γιάννης. Εκεί που πριν λίγα χρόνια δίνονταν μάχες με τους Γερμανούς

agiosvlasiskopela

aigiannis2
Μνήμα-φόρος τιμής στους πεσόντες στον Αί Γιάννη Αγίου Βλασίου ( περιοχή Λάπατο)
kremasta2
Διασχίζοντας το ποτάμι. Σήμερα τα πάντα καλύφθηκαν από τη Λίμνη Κρεμαστών
kremasta1
Διασχίζοντας το ποτάμι. Σήμερα τα πάντα καλύφθηκαν από τη Λίμνη Κρεμαστών

Απολαύστε το βίντεο:

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. pol

  Αυτό το βίντεο πρέπει να το δουν οι νεοέλληνες για να καταλάβουν πόσο απλά ζούσε ο Ελληνας με αυτά που του παρείχε η γη και τα λιγοστά ενχόρια προϊόντα που τα καλλιεργούσε στην άγονη αλλά ευλογημένη γη της Πατρίδας μας.
  Όσα δεινά και να κατασκευάσουν οι δυνάστες των λαών ο Ελληνας που έχει πίστη πείσμα και τσαγανό θα επιβιώσει. Ότι και να κάνουνε η Ορθόδοξη Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ανορθωθεί όχι με ξένα κόλλυβα αλλά με το πείσμα και την υπερηφάνεια του Ελληνα που στις δύσκολες καταστάσεις επιβάλετε από το Νόμο της φύσης και της επιβίωσης να είναι μονοιασμένος και αγαπημένος χωρίς μίσος και κακίες που βιώνουμε στις μέρες μας.
  Όλοι ενωμένοι μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα αυτά που ισοπέδωσαν χρόνια τώρα, οι Εθνάρχες για προσωπικό τους όφελος και όχι για το όφελος του Ελληνικού λαού που τον έχουν καταντήσει επαίτη από τον υπέρ-καταναλωτισμό που μας σερβίρουν εσκεμμένα για την δήθεν ανάπτυξη που την ακούμε χρόνια αλλά δεν την βλέπουμε.
  Η Ανάπτυξη αυτή είναι να γεμίζουν οι τσέπες τους αυτών και των πολυεθνικών που συμμετέχουν και να αδειάζει η τσέπη του Έλληνα πολίτη και του Ελληνα εμποράκου και βιοτέχνη, όσοι από αυτούς έχουν απομείνει ή θα απομείνουν. Μην ξεπουλάμε τα ήθη τα έθιμα την ορθόδοξη πίστη μας και τα πρωτοτοκία μας στο βωμό της παγκοσμιοποίησης. Καταστρέφουμε την πατρίδα και θα έλθουν πολλά δεινά αν δεν πράξουμε το σωστό και το φυσιολογικό, αυτό που μας δίδαξαν οι παλαιοί απλοί λιτοί Δάσκαλοι του γένους.
  Ετοιμάζουν γενική έφοδο κατά της χώρας;
  γιατί;
  συλλογιστείτε !
  θέλουν διάλυση της οικογένειας; Μας θέλουν ένα μόρφωμα χωρίς ρίζες; Προσοχή, γιατί η Ε.Ε. βαδίζει προς διάλυση. Δεν θα υπάρχει Ευρώπη στηριζόμενη σε πιέσεις. Να μη γίνουμε οι φτωχοί συγγενείς. Ο κόσμος γύρω μας χάνεται.Το λόμπι των συμφερόντων αυτό θέλει.Το σχέδιο της αποχριστιανοποίησης προχωρά ,Η πίστη είναι η ελπίδα μας.Γυρίστε το βλέμμα στον συνάνθρωπο. Δυστυχώς αυτοί είναι οι πολιτικοί μας. επιτρέπουν στον ξένο παράγοντα να επεμβαίνει θέλει να επιβληθεί στον βωμό του βρώμικου χρήματος. Θα μας κυβερνούν πλούσιοι τραπεζίτες. Το μέλλον του ελληνισμού χάνετε.
  Οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως δεν θέλουν το καλό μας και έγιναν αίτιοι εθνικών συμφορών. Τώρα είμαστε αδελφοί με τους Ευρωπαίους. Και καλά κάναμε. Να τα ξεχάσουμε όλα; Να τα συγχωρήσουμε ναι, να τα ξεχάσουμε όχι. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Τώρα ο κίνδυνος είναι να υποστούμε μια νέα Άλωση.
  ( λόγια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για την Ελλάδα και όχι μόνο ..πιο επίκαιρα από ποτέ!!!) http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/02/blog-post_7330.html

 2. comments

  Εντυπωσιακό βίντεο.Οποιος το τρέξει φτάνει στο τέλος στην Ανατολική Φραγκίστα με τις εμβληματικές της φιγούρες,τον παπα-Κωστόπουλο,το σχολείο στην Ξυνή και άλλους που δεν μπορώ να ξεχωρίσω.Φοβερές μνήμες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.