Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

1966: Ο αποκαλυπτικός χάρτης με τους 740 σεισμούς στην περιοχή της Λίμνης Κρεμαστών

1966: Ο αποκαλυπτικός χάρτης με τους 740 σεισμούς στην περιοχή της Λίμνης Κρεμαστών
kremastafragma
Πηγή: Πυθαρούλη Στυλιανής (2007, Πανεπιστήμιο Πατρών) “Μελέτη της μακροχρόνιας παραμόρφωσης του φράγματος Κρεμαστών με βάση ανάλυση γεωδαιτικών δεδομένων και μεταβολών στάθμης ταμιευτήρα”.

Του Λίνου Υφαντή,

Η λίμνη Κρεμαστών δημιουργήθηκε το 1965 λόγω της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος. Πολλοί παλιοί θυμούνται έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Πολλοί ερευνητές όπως ο Κομνηνάκης, Gupta, Rastogi και Stein συσχέτισαν την σεισμική δραστηριότητα με την δημιουργία του φράγματος. Οι αριθμοί που παραθέτουν είναι αποκαλυπτικοί: Από το 1953 έως το 1965 έγιναν 49 σεισμοί μικρότεροι  από 5,3 ρίχτερ και 28 σεισμοί μικρότεροι  από 7,1 σε μια πολύ μεγάλη περιοχή 87.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αρκετά μακριά δηλαδή από τα Κρεμαστά. Ποτέ όμως δεν έγινε σεισμός πάνω από 6 ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Αντίθετα μέσα μόνο σε ένα χρόνο, από το 1965 έως το 1966 έγιναν 740 μέσα σε μια πιο μικρή περιοχή (100 χμ Χ 100  χμ) με αποκορύφωμα τον φονικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ  τον Φεβρουάριο του 1966. Ως απολογισμό είχε έναν νεκρό, 60 τραυματίες και ζημιές σε 1500 σπίτια!

Δηλαδή οι 78 σεισμοί μέσα σε 12 χρόνια σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή έγιναν 740 σε έναν μόλις χρόνο δηλαδή δεκαπλασιάστηκαν!

Ο παραπάνω χάρτης είναι αποκαλυπτικός. Σίγουρα η γλώσσα των αριθμών λέει πολλά. Σημειωτέον ότι η σεισμική δραστηριότητα περιήλθε σε ύφεση τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες   από την διδακτορική διατριβή της  κας Πυθαρούλης Στυλιανής (2007, Πανεπιστήμιο Πατρών) “Μελέτη της μακροχρόνιας παραμόρφωσης του φράγματος Κρεμαστών με βάση ανάλυση γεωδαιτικών δεδομένων και μεταβολών στάθμης ταμιευτήρα”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Εύη

    Είδες η ΔΕΗ; Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, για όσους μπορούν να τους διαβάσουν . Η τρομερή αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας μέσα σε ένα χρόνο από τη δημιουργία του φράγματος, είναι λογικό να υποθέσουμε, ότι οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση. Όταν μάλιστα αυτή η παρέμβαση έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και το θάνατο ανθρώπων, δεν μπορεί να μείνει χωρίς διερεύνηση. Συγχαρητήρια στην επιστήμονα για την έρευνα της και τα δεδομένα που προσκομίζει! Θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο μελέτης και από άλλους ειδικούς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Όταν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ζητούν αντισταθμιστικά οφέλη από τη ΔΕΗ ,εκείνη θεωρεί ότι δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει. Μήπως τώρα, μετά από μία τέτοια έρευνα αλλάζουν τα δεδομένα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.