Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

2ο πλωτό Φεστιβάλ Hulda με σταθμό στην Αμφιλοχία

2ο πλωτό Φεστιβάλ Hulda με σταθμό στην Αμφιλοχία


Το πλωτό πολιτιστικό κέντρο HULDA επιστρέφει στην Ελλάδα!
Το 2ο Φεστιβάλ Hulda θα επισκεφθεί 8 προορισμούς σε όλη τη Μεσόγειο,
με πρώτο σταθμό την Αμφιλοχία.
15-20 Αυγούστου 2012, Λιμάνι Αμφιλοχίας & Πινακοθήκη Μάργαρη
Με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας

Το Φεστιβάλ HULDA έχει σαν στόχο τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης και καθημερινότητας. Κέντρο του και γοητευτικό σκηνικό του είναι το πλοίο M/S Hulda, μια δικάταρτη σκούνα που κατασκευάστηκε ως εμπορικό φορτηγό πλοίο το 1905 στο ναυπηγείο Sjötorp στη Σουηδία, ενώ πριν από λίγα χρόνια μετατράπηκε σε πλωτό πολιτιστικό κέντρο και ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Το 1ο Φεστιβάλ HULDA ταξίδεψε σε 10 πόλεις στη διαδρομή από τη Στοκχόλμη στην Κωνσταντινούπολη –με προτελευταίο σταθμό της διαδρομής την Θεσσαλονίκη, από τον Μάρτιο του 2009 ως τον Δεκέμβριο του 2010. Σε λίγες ημέρες, το Φεστιβάλ επανέρχεται στη χώρα μας, αυτή τη φορά στην όμορφη πόλη του Αμβρακικού κόλπου, Αμφιλοχία, απ’ όπου μάλιστα ξεκινά το ταξίδι του προς 8 προορισμούς σε όλη τη Μεσόγειο. Το Φεστιβάλ HULDA διοργανώνεται από το Ίδρυμα İlhan Koman για τον Πολιτισμό & την Τέχνη (Κωνσταντινούπολη) και το Komans Konstförening (Στοκχόλμη), με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Στην Ελλάδα το Φεστιβάλ πραματοποιείται σε συνεργασία με την ArtBOX.gr (Θεσσαλονίκη) και το Ίδρυμα Μάργαρη (Αμφιλοχία-Θεσσαλονίκη), με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τρεις δημιουργοί – η εικαστικός Ράνια Εμμανουηλίδου, ο designer Απόστολος Ρίζος και ο εικαστικός Aziz Tavil, καθώς και ο φιλόσοφος και ποητής Oruç Aruoba, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για το κοινό. Στόχος των εργαστηρίων ειναι η παρατήρηση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της πόλης της Αμφιλοχίας, η συλλογή ερεθισμάτων, υλικών, εικόνων και ήχων, που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικών έργων. Επιπλέον, θα γίνουν συζητήσεις με στόχο τη διερεύνηση του τι περιμένουν οι κάτοικοι μιας πόλης της περιφέρειας από τους πολιτιστικούς φορείς και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν. Σε μια εποχή συνεχών αλλαγών και εξελίξεων, το project προτρέπει τους συμμετέχοντες να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα του περιβάλλοντός τους και να αξιοποιήσουν την προσωπική τους εμπειρία για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής τους, όχι μονο ως φυσικού, αλλά και ως βιωματικού χώρου, δημιουργώντας νέες δυναμικές.
Τα εργαστήρια αποτελούν το δεύτερο μέρος του project ‘epoc’ που υλοποίησε το Ίδρυμα Μάργαρη στην Αμφιλοχία στις αρχές Ιουλίου.
Επιπλέον, επάνω στο Hulda θα φιλοξενείται έκθεση έργων του İlhan Koman και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, Ράνιας Εμμανουηλίδου, Απόστολου Ρίζου και Aziz Tavil.

Το Φεστιβάλ HULDA
Πηγή έμπνευσης του Φεστιβάλ HULDA είναι η δουλειά του τουρκοσουηδού καλλιτέχνη İlhan Koman. Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για δημιουργικό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού από διαφορετικές χώρες και χώρους, με στόχο την εκδημοκράτιση της πρόσβασης στον πολιτισμό και την ελευθερία της έκφρασης. Εξερεύνηση και συναναστροφή, αλληλεπίδραση και δημιουργικότητα βρίσκονται στο κέντρο της αποστολής του φεστιβάλ: καλλιτέχνες και δημιουργοί διαφορετικών χωρών, παραδόσεων και μορφών τέχνης σχεδιάζουν και υλοποιούν εργαστήρια για τους κατοίκους του κάθε προορισμού, με αφορμή το ταξίδι του Hulda, την περιοχή την οποία επισκέπτονται και την εμπειρία τους.
Το 2ο Φεστιβάλ HULDA θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ περιοχές της Μεσογείου: την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Μαγιόρκα-Μενόρκα, τη Μάλτα, τη Σαρδηνία, τη Σικελία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Πληροφορίες:

Εγκαίνια: 15 Αυγούστου, 20.00, Λιμάνι Αμφιλοχίας
Διάρκεια: 16-20 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 18.00-22.00 (M/S Hulda, Λιμάνι Αμφιλοχίας)
Ώρες εργαστηρίων: 19.00-22.00 (Πινακοθήκη Μάργαρη)

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες:
ArtBOX.gr, Λυδία Χατζηιακώβου, info@artbox.gr, τηλ. 2310 22 4626
www.artbox.gr

—–

Ο İlhan Koman και το M/S Hulda

İlhan Koman (Εντίρνε 1921-Στοκχόλμη 1986)
“Tέχνη είναι η ανθρώπινη περιπέτεια προς το άγνωστο.”
Η φράση αυτή του İlhan Koman συνοψίζει τη ζωή και τη φιλοσοφία του. Το υπεράνω συνόρων όραμά του διεύρυνε τη ζωή και τη δουλειά του πέρα από μία χώρα και έναν πολιτισμό, σε μια ποικιλία υλικών και μεθοδολογιών. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (1940-47), ο İlhan Koman ταξίδεψε στο Παρίσι με κρατική υποτροφία, όπου εργάστηκε στην Ακαδημία Julian και στη Σχολή του Λούβρου (Ecole du Louvre). Το 1955 εντάχθηκε στην ομάδα “Groupe Espace 1951” του Andre Bloc και ίδρυσε, μαζί με άλλους καλλιτέχνες, το τουρκικό “Groupe Espace.” Το 1958 μετακόμισε στη Στοκχόλμη, όπου έγινε Καθηγητής στην κρατική Σχολή Καλών, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Design (Konstfackskolan – Swedish School of Arts, Crafts and Design). Το 1965 αγόρασε το M/S Hulda, όπου έζησε από το 1965 ως το θάνατό του το 1986.
Έργα του Koman ανήκουν σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο, όπως τα: Museum of Modern Art (MoMA, Νέα Υόρκη), Moderna Museet (Στοκχόλμη), Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris (Παρίσι), Palais des Beaux-Arts de Bruxelles (BOZAR, Βρυξέλλες), Seattle Art Museum (Σιάτλ), Museo J. Battle (Μοντεβιδέο), National Museum for Painting and Sculpture και santralistanbul (Κωνσταντινούπολη).
Στην ύστερη περίοδο της δουλειάς του, σχεδίασε κυρίως έργα μνημειακών διαστάσεων, από τα οποία ορισμένα υλοποιήθηκαν στη Σουηδία και άλλα στην Τουρκία.

M/S Hulda
Το M/S Hulda έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο της Σουηδίας. Πρόκειται για σκούνα με δύο κατάρτια που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Sjötorp στη Σουηδία το 1905 ως εμπορικό, φορτηγό πλοίο της Βαλτικής. Το 1965 αγοράστηκε από τον καλλιτέχνη İlhan Koman, που έζησε σε αυτό για πάνω από δύο δεκαετίες, ως το θάνατό του το 1986. Από τότε και μέχρι το πρώτο Φεστιβάλ HULDA, το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Βασιλικό Λιμάνι Drottningholm στη Στοκχόλμη. Για τους σκοπούς του φεστιβάλ, επισκευάστηκε με βάση τα αρχικά σχέδια και παρόλο που διαρκώς συντηρείται για τις ανάγκες του προγράμματος, τα αρχικά του στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.