Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

2011: Ανασκόπηση στη χρονιά που πέρασε…

Προβλέψιμα είναι (σε κοινωνικό επίπεδο) το 2011 σε επίπεδο ελληνικής επικαιρότητας. Αυτό βέβαια επηρεάζει λίγο πολύ τη δικιά μας πραγματικότητα στο τόπο που ζούμε, βέβαια με τις δικιές του ιδιαιτερότητες, ευχάριστες και δυσάρεστες


Από τη δημιουργικότητα στην ομαλή λειτουργία και στην επιβίωση των θεσμών.

Οι δύσκολες μέρες που περνάει η Ελλάδα άλλαξαν τον πήχυ των στόχων τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και στη τοπικη αυτοδιοίκηση: Πλέον πρωταρχικός στόχος τίθεται η ομαλή λειτουργία της σε επίπεδο υπηρεσιών και η επιβίωση των θεσμών που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Η προτεραιότητα για τα λειτουργικά έργα άμεσης ανάγκης ( επισκευή δρόμων, ζημιών κτλ) έδωσαν τη θέση τους σε προτεραιότητα στα μεγαλεπίβολα-έτσι φτάσαν δυστυχώς- σχέδια και διεκδικήσεις για έργα ζωτικής και περιφερειακής σημασίας όπως η Ιονία Οδός. Εξαίρεση αποτελεί το έργο Άκτιο-Αμβρακία που προχωρά κανονικά. Αν και η θεσμική ευθύνη του καθενός από τα παραπάνω είναι χωριστή, εντούτοις όμως είναι ένα καθρέφτης της συνολικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής.Από την άλλη παρατηρείται στροφή σε θεσμούς κοινωνικής υποστήριξης όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

 Η ανεργία, οι νέοι που επιστρέφουν μαζικά στη πόλη μας και ο προσωπικός τους αγώνας
Όλο και πιο έντονο είναι το φαινόμενο επιστροφής των νέων στη πόλη μας τόσο μετά τις σπουδές τους όσο και μετά από κάποια χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε μεγάλες πόλεις, κυρίως Αθήνα. Νέοι που ψάχνουν σχολαστικά τις λιγοστές ευκαιρίες εργασίας που δίνει έτοιμες ο τόπος μας ενώ από την άλλη αναζητούν επιστρατεύοντας τις ικανότητες και την φαντασία τους δράση σε νέους τομείς στο δύσκολο πάντα αυτό οικονομικό περιβάλλον που δυστυχώς αφήνει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον λίγα περιθώρια.
Σε όλο αυτό το φάσμα άξιο αναφοράς είναι οι συλλογικές εκφράσεις νέων που δίνουν ζωή στη πόλη όπως οι ποδηλάτες που τη χρονιά που μας πέρασε αναδείχθηκε ως το πιο μαζικό κίνημα κάνοντας μάλιστα και τις παρεμβάσεις τους όπως για το δάσος του Αγίου Χριστοφόρου


Η αντίδραση της κοινωνίας και η διαφορετική μορφοποίηση της,

Η κοινωνία καλείται να αναπροσαρμόσει τα αντανακλαστικά της στις νέες μορφές κρίσεις και απειλών που αντιμετωπίζει επιλέγοντας διαφόρους τρόπους αντίδρασεις. Συγκεκριμένα ιδιαίτερη απήχηση είχε το Μάιο-Ιούνιο το κίνημα των αγανακτισμένων που γέμιζε εκείνους τους μήνες την πλατεία του Αγρινίου. Πολλές συγκεντρώσεις φορέων ξεπέρναγαν σε όγκο και σε δράσεις τα καθιερωμένα όπως οι συγκεντρώσεις μαθητών, φοιτητών αλλά και επαγγελματιών όπως έμποροι, εστιάτορες, δημόσιοι υπάλληλοι ιδίως τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο, ενώ στη πόλη μας αισθητή την παρουσία τους έκαναν πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας όπως η καταστροφή των ταμειακών μηχανών, το κάψιμο των χαρατσιών έξω από τη ΔΟΥ κ.α.


Η άνοδος στην Α Εθνική

Κορυφαίο γεγονός για τη πόλη μας το 2011 δεν ήταν άλλο από την άνοδο του Παναιτωλικού μετά από 33 χρόνια απουσίας στην Α Εθνική. Αποτέλεσε δικαίωση για τις πολύχρονες συγκροτημένες προσπάθειες της διοίκησης υπό την προεδρία του Φώτη Κωστούλα μα κυρίως ήταν η εκπλήρωση των ονείρων των χιλιάδων οπαδών και φιλάθλων της ομάδας. Βασικότερο όλων όμως ότι η πορεία του Παναιτωλικού έδωσε τη πολυτέλεια στη πόλη μας να έχει τη νότα εκείνη αισιοδοξίας που δυστυχώς είναι περιζήτητη στις μέρες μας ότι ακόμα και σε αντίξοοες συνθήκες (στη προκειμένη περίπτωση το κατεστημένο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου) ο επιμένων νικά.

Η αύξηση της εγκληματικότητας.

Δυστυχώς η Ελλάδα της κρίσης μετατόπισε την επικαιρότητα από τα έργα και τις ποικίλες δραστηριότητες σε καθημερινές ειδήσεις κλοπών, ληστειών, οργανωμένου εγκλήματος  και άλλων παραβατικών πράξεων, πολλές  εξ αυτών πρωτόγνωρες για τη τοπική κοινωνία μας. Ο όγκος όλων αυτών των υποθέσεων δείχνει τόσο μεγάλος που  κραυγαλέα ζητάει αποτελεσματική αντιμετώπιση στα αίτια τους εν τη γενέσει τους.

Το οικολογικό έγκλημα της καταστροφής των δασών

Θύμιζε σε έκταση την καταστροφή των δασών στη Πελοπόννησο το 2007. Δάση σε όλες τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας τυλίχθηκαν στις φλόγες και χιλιάδες στρέμματα κάηκαν  Αυτή τη φορά βέβαια η έκταση τους πέρασε ως ασσύμετρη απειλή μονάχα στη σιωπή και στις αμφιβολίες της τοπικής κοινωνίας ενώ πέραν μιας σύλληψης οι αυτουργοί ( ηθικοί και μη) φυσικά παραμένουν ασύλληπτοι…

Η μετανάστευση

Όλο και περισσότεροι ξένοι μετανάστες έρχονται στην περιοχή μας κυρίως για ευκαιριακή απασχόληση ( αγροτικές εργασίες κ.α). Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει με το κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Αμφιλοχία το οποίο τελικά δεν έγινε. Από την άλλη συχνές είναι εικόνες που βλέπαμε σε μεγαλουπόλεις ,όπως μετανάστες να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στα φανάρια,  να έρχονται και στη πόλη μας. Το Αγρίνιο γίνεται λοιπόν δειλά έστω ένα μέρος του γενικότερου μεταναστευτικού ζητήματος.

Το τρίπτυχο Πανεπιστήμιο, Εφετείο, εκτροπή Αχελώου και η τωρινή του διάσταση

Αναμφίβολα το τρίπτυχο Πανεπιστήμιο, Εφετείο και ματαίωση εκτροπής αποτελούσε βασικό πλαίσιο διεκδίκησης της τοπικής μας κοινωνίας τα τελεταία χρόνια. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και προσπαθεί να ορθοποδήσει στο δικό του δρόμο υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη των συγχωνεύσεων των ΑΕΙ καθώς και κοντινών πόλεων που το εποφθαλμιούν. Μετά κόπων και βασάνων πέρασε από την κηδεμονία του Πανεπιστημιόυ Ιωάννινων σε αυτό τον Πατρών, με τους φοιτητές να είναι μονίμως σε αγώνα διεκδίκησης για τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζει.

Η υπόθεση του Εφετείου είχε επίσης ευτυχή κατάληξη ύστερα από αγώνες πολλών ετών και επιτέλους λειτουργεί στο Αγρίνιο από 16ης Σεπτεμβρίου.

Όσο για την εκτροπή του Αχελώου, η υπόθεση το 2011 εκδικάστηκε στο Δικαστήριο Ευρωπαικών Κοινοτήτων και αρχές του 2012 αναμένεται η απόφαση. Φυσικά το θεσσαλικό λόμπι πιέζει, η Αιτωλοακαρνανία αντιτίθεται και οι προτάσεις της εισαγγελέως του ΔΕΚ διαβάζονται με ξεχωριστό τρόπο στις δύο περιοχές. 

Το πολιτικό σκηνικό και οι  ανακατάταξεις τους.

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και στο τόπο μας:  Τα διλήμματα ψήφισης ή μη του μνημονίου οδήγησαν τον βουλευτή σε ανεξαρτητοποιήση ( Παναγιώτη  Κουρουμπλή )ενώ αρχηγοί μικρότερων πολιτικών κομμάτων επισκέφτηκαν το νομό όπως ο Αλέξης Τσίπρας και η Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι έδωσαν και αποκλειστικές συνεντεύξεις στο agrinionews) Αλέκα Παπαρήγα αλλά και εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων. Τάση στα μικρότερα κόμματα έδειξαν και εκλογικές αναμετρήσεις σε συνδικαλιστικά σωματεία ( ΕΛΜΕ) ενώ ο κόσμος δείχνει με κάθε τρόπο την αμφισβήτηση του.Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επανασυντάσσονται ( Το πρώτο  εν όψει και εσωκομματικών εξελίξεων) μπροστά στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών.

Οι προσδοκίες

Το 2012 είναι ένα έτος δύσκολο για ευχές. Παρόλα αυτά στο τόπο μας μπορούμε να αναζητήσουμε μια νότα αισιοδοξίας στο πλούσιο αξιοποιήσιμο οικονομικά φυσικό περιβάλλον που τον περιβάλλει ( καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.α.) Κυρίως όμως στο τόπο μας πρέπει να απαιτήσουμε την αξιοποίηση των όποιων δημιουργικών δράσεων υπάρχουν,  την δημιουργική αμφισβήτηση και εγκατάλειψη πεπαλαιωμένων πρακτικών διαχείρησης προβλημάτων και κυρίως τις ευκαιρίες που του αξίζει συνάμα με την απόκρουση αστικών προβλημάτων που έρχονται από μεγαλύτερες πόλεις…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.