Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Το 2017 δέσμιοι του χρόνου

fotakisΓράφει ο Βασίλης Φ. Φωτάκης

Το 2017 καλούμαστε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε όλα όσα σωρευτικά βάρυναν την τύχη αυτής της χώρας με τις όποιες κακοδαιμονίες κουβαλήσαμε χρόνια ολάκερα. Προβλήματα άλυτα επί ετών και μια δημόσια διοίκηση ξεχαρβαλωμένη. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες πρωταρχικά ζητήματα σε μια παραπαίουσα κοινωνία. Εθνικά θέματα ανοιχτά και ένα εσωτερικό σε απίσχναση από κάθε στοιχειώδη συνοχή και στόχευση.

Ο οπορτουνισμός των κυβερνώντων, ο λαϊκισμός και η έξαρση του εθνικισμού υπό του φόβου μιας εθνικής κρίσης συνομολογούν ότι η Ελλάδα αναμφίβολα θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με Εξωγενείς κινδύνους (όπως είναι το Κυπριακό, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, η ανάγκη περιφρούρησης των εθνικών συνόρων, οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές) όσο και με ενδογενείς (όπως η υψηλή ανεργία, η υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας , η απαξίωση θεσμών, η εσωτερική ασφάλεια και η δημόσια τάξη). Η αντιστροφή της μειωμένης ικανότητας του κράτους να λειτουργήσει ως… κράτος, αποτελεί στοίχημα επιτυχίας που αφορά όλους μας.

Ο βρόχος του κρατισμού συνεχίζει να σφίγγει και να ταλαιπωρεί, ενώ το θεσμικό κενό στη διαχείριση της χώρας συνεχώς μεγαλώνει. Ο εθνικολαϊκισμός και ο φασισμός εγκαθίστανται ενώ  η απουσία ευθυκρισίας και η αδυναμία αξιολόγησης των προβλημάτων μεγαλώνουν.

Δυνάμεις απο-ευρωπαϊσμού λειτουργούν ως σειρήνες σε ένα λαό που αδυνατεί να καταλάβει ότι η κρίση υπήρχε και πριν τα μνημόνια. Οι πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ που μονοπώλησαν την εξουσία στην μεταπολίτευση, δεν εξέπεσαν του θρόνου τους για όσα έκαναν πριν την κρίση, δεν τιμωρήθηκαν για αυτό, αλλά για αποφάσεις που έλαβαν εξ όσων χρειάστηκε να διαχειριστούν τα αποτελέσματα. Αυτό ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη διότι ο  ευρωσκεπτικισμός δυναμώνει, αλλά το μόνο στήριγμά μας θεσμικά και ουσιαστικά στη χώρα είναι αυτή η προβληματική, θα συμφωνήσω, Ε.Ε.

“Η Ζωή είναι Επίλυση Προβλημάτων” μας λέει ο μεγάλος φιλελεύθερος διανοητής K.Popper στο ομώνυμο βιβλίο του. Η αναβλητικότητα όμως στο διηνεκές όλων των σοβαρών θεμάτων που ταλανίζουν την χώρα και η μη εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων συντηρούν ένα ξένο προς το επιχειρείν και την κανονικότητα πλαίσιο.

Απαιτείται να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση, ώστε να  υπάρξουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους στην συνέχεια από την ΕΚΤ, αλλά και ένας έντιμος συμβιβασμός με το ΔΝΤ ώστε να εξακολουθήσει η χρηματοδότηση από το 3ο Μνημόνιο.

Ο πλούτος της χώρας διαρκώς συρρικνώνεται, η παραγωγική της βάση είναι ρημαγμένη και τα χρέη της συσσωρεύονται σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ομολογουμένη κατάρρευση των τραπεζών και των ΔΕΚΟ απαιτεί να αλλάξει ριζικά ο τρόπος διοίκησης αυτών των οργανισμών. Η πτώχευσή τους είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Προέχει να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρέος. ’Ετσι με νέες διοικήσεις και μετοχικές συνθέσεις αλλά και με μια νέα-σύγχρονη κουλτούρα διαχείρισης να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρειάζονται καίριες αποφάσεις χωρίς ιδεοληψίες ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη σταδιακά και να έρθουν επενδύσεις. Αναμφισβήτητα το κρισιμότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι εκείνο των «κόκκινων δανείων», ώστε η χώρα απρόσκοπτα να μπορεί να βγει στις αγορές το 2018, με τη λήξη του Μνημονίου, και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όσο η  φτώχεια, η ανεργία και ο πειρασμός της δραχμής συντηρούνται στην κοινωνία τόσο θα υπάρχουν δυνάμεις που θα δυναμιτίζουν τον ορθό δρόμο της λογικής. Οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλευτισμού να μιλήσουν χωρίς υπονόμευση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η απαξίωση των θεσμών, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων αλλά και το φαινόμενου του λαϊκισμού συντελούν στην ενίσχυση της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας.

Η απρόσκοπτη – τάχιστη λειτουργία της δικαιοσύνης και η μη μετατροπή των νόμων σε εργαλείο ασυδοσίας θα δυναμώσουν το περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Στις άμεσες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται η μείωση της φορολογίας δημιουργώντας συνάμα ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και η μείωση του κόστους του κράτους. Φυσικά αυτό συνεπάγεται γενναίες αποφάσεις καθώς οι φόροι ενός κράτους είναι συντελεστής του κόστους της οικονομίας του και μείωση του κόστους επιτυγχάνεται κυρίως μέσω αύξησης της παραγωγικότητας. Οι δαπάνες δηλαδή του κράτους καθορίζουν το ύψος της φορολογίας ώστε να μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση των δομών του. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς δανεικά χωρίς επιβάρυνση των επόμενων γενεών σε ένα λειτουργικό κράτος με βιώσιμη ανάπτυξη και με όλες εκείνες τις δικλείδες που απαιτούνται θωρακίζοντας τόσο θεσμικά όσο και δια μέσω της οικονομίας την κυρίαρχη ύπαρξή του.

ΥΓ.  «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους». Πλάτων

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Αιτωλομπανάνας

  Γειά σας κ. Φωτάκη.
  Είμαι ο Αιτωλομπανάνας, ο αρχαιότερος οπορτουνιστής του νομού Αιτωλομπανανίας.
  Στις δεκαετίες που πέρασαν από τις πλάτες μου, συνάντησα κατά καιρούς πολλούς σαν εσάς.
  Μειλίχιους πολιτευτές που κόπτονταν για το δημόσιο συμφέρον και είχαν το “πασπαρτού” για να μπαινοβγαίνουν στους κομματικούς μηχανισμούς.
  Από τη ΝΔ στον Καρατζαφέρη, μετά στην Ντόρα και τελικά ξανά στη ΝΔ μέσω του “μαντριού” της δημοτικής αρχής.
  Δεν θα υπήρχε καμία παρέμβαση από εσάς, αν στην κυβέρνηση βρισκόνταν ο γόνος της οικογένειας που έχει σιχαθεί η ελληνική κοινωνία και μιλάω για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
  κ. Φωτάκη, οι κάτοικοι της Αιτωλομπανανίας είναι κατά καιρούς αφελείς αλλά όχι βλαμμένοι. Ξέρουν πολύ καλά τι θα συμβεί στη ζωή τους αν γίνει πρωθυπουργός ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος που “ξέπλυνε” μέσα από την εκπομπή της η Τατιάνα Στεφανίδου.
  Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε.
  Οι “βλάκες” που ανακάλυψε η ομάδα αλήθειας του κόμματος σας, αυτοί που δεν ήξεραν πόσα εκατομμύρια είναι το ένα δις, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κάνει 1+1 για την καθημερινότητά τους.
  Οι δικοί σας πολιτικοί προπαγανδιστές δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα επικοινωνιακά και εξευτελίζουν τους υποψήφιους ψηφοφόρους τους.
  Ο λογαριασμός όταν έρθει η ώρα θα πληρωθεί με μούντζες που θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και εσείς οι “άριστοι” υπολογίστε τα δάχτυλα.
  Θα συντάξει και ο Αιτωλομπανάνας επιστολή αγαπητέ πρόεδρε. Επώνυμα. Με σπαρμένες τις Έριδες γύρω από το όνομά του. Γιατί ο Αιτωλομπανάνας είναι αυτός που του λές καλημέρα. Είναι ο ταξιτζής που ανταλλάσεις μπινελίκια.Είναι ο δημότης που θέλει να ζήσει σε μια σύγχρονη πόλη.Είναι αυτός που δεν επικοινωνεί μαζί σας ούτε με ράκαλ………
  Καλή χρονιά και το 2017 ας φέρει λιγότερους νεοφιλελεύθερους υμνητές του καπιταλισμού στην επαρχία της Αιτωλομπανανίας που ονομάζεται Αγρίνιο.
  «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους». Πλάτων……..Συ είπας πρόεδρε. Ας το εμπεδώσουν καλά αυτό οι αγρινιώτες για τις δημοτικες εκλογές του 2019.
  Εις το επανιδείν κ. Φωτάκη
  Φιλικά
  Ο Αιτωλομπανάνας
  ο αρχαιότερος οπορτουνιστής του νομού.

 2. Ακης Ροδιτης

  «Κ. Φωτάκη, οι κάτοικοι της Αιτωλομπανανίας (όσοι είναι διορισμένοι στο δημόσιο, συνταξιοδοτημένοι από τα 45-50 τους με 100.000 εφάπαξ, που δεν είναι λίγοι και τις Κυριακές παίζουν ξύλο κάτω από τα lift του Παρνασσού) είναι κατά καιρούς αφελείς αλλά όχι βλαμμένοι. Ξέρουν πολύ καλά τι θα συμβεί στη ζωή τους αν γίνει πρωθυπουργός ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος….»

  «Γιατί ο Αιτωλομπανάνας είναι αυτός που του λες καλημέρα.(εμένα ακόμα μου κρύβεται) Είναι ο ταξιτζής που ανταλλάσσεις μπινελίκια.(ο ταξιτζής όπως κάθε ιδιώτης και ελεύθερος επαγγελματίας, που τώρα δίνει ολόκληρη την είσπραξή του για τα λεβεντόπαιδα της «αιματοβαμμένης» ΕΡΤ και για τους εξαφανισμένους ξεσκατιστές των hot spots πρώην «Γκουαντάναμο» ) Είναι ο δημότης που θέλει να ζήσει σε μια σύγχρονη πόλη (με λογαριασμούς νερού και ρεύματος που θα πληρώνουν μόνο τα κορόιδα, με κοινόβια, καταλήψεις και μαύρα πανό κρεμασμένα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και με αυτοδιοίκητο(!), Παρισινές Κομμούνες και άλλες αριστερές παπαριές με τα λεφτά του ΕΣΠΑ ) .Είναι αυτός που δεν επικοινωνεί μαζί σας ούτε με ράκαλ (οι αστράτευτοι αριστεριστές συνοδοιπόροι του Καρανίκα και τα βύσματα της παλαιοΠΑΣΟΚαρας του Κουρουμπλή στο αεροδρόμιο των Καλυβίων, αμφιβάλω αν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ!)»

  Αιτωλομπανάνα, σε χτύπησε το κάλιο της μπανάνας στο κεφάλι!

 3. Αιτωλομπανάνας

  Όταν έπαιζες μποξ σε είχανε για σάκο;
  Μόνο από πολλαπλά χτυπήματα στο “δόξα πατρί” μπορεί να εξηγηθεί τέτοιο παραλλήρημα.
  Στον κ. Φωτάκη απευθύνομαι και παρεμβαίνει ο συνήγορος από τα aldi.
  Άντε στη λούμπα σου τώρα που θες να έχεις άποψη για όλα. U.F.O ε U.F.O.
  Βαπτιστήκατε όλοι στην μπανανία επιχειρηματίες και τώρα σας τρομάζει το μεροκάματο. Θα λουστείτε όσα κάνατε μέχρι τώρα και από iphone θα πάρετε ράκαλ να λέτε τον πόνο σας.
  Τράβα αλλού να τρολάρεις γιατί εδώ τα βρήκες σκούρα.
  Όταν σε ξαναβρώ στο κουρείο θα στα πω και από κοντά.

 4. Ακης Ροδίτης

  Μου αρέσει που έχεις επιχειρήματα… Κάτι χρόνια τώρα από κοντά τα λες…. Παλικάρι!!! χαχαχαχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.