Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

28η Οκτωβρίου στο Αγρίνιο με περηφάνια αλλά… στην σκιά του κορονοϊού (φωτορεπορτάζ)

28η Οκτωβρίου στο Αγρίνιο με περηφάνια αλλά… στην σκιά του κορονοϊού (φωτορεπορτάζ)

Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις εορτάζεται φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ για όσες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα, όπως δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, προβλέπεται τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Στη σκιά της πανδημίας τιμάται η επέτειος του «ΟΧΙ» όπως έγινε φέτος και με της 25ης Μαρτίου. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελεί το βροχερό σήμερα Αγρίνιο…

Ανήμερα της Επετείου, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, στη Μητρόπολη τελεστηκε Δοξολογία ενώ παράλληλα σημαιοφόροι και παραστάτες σχολείων παρατάχθηκαν στον αύλειο χώρο  επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής και κατά μήκος της οδού Σπύρου και Ελένης Τσικνιά, στην πλατεία Ειρήνης και μέχρι την πλατεία Μαρίας Δημάδη.

Μετά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Ελένη Μπρούτα,  Φιλόλογο στο Γυμνάσιο Ματαράγκας ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Μαρίας Δημάδη. Την ελληνική σημαία πλαισίωναν χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές του Τμήματος της ΚΕΔΑ και ο καθηγητής  Φ. Τσιάμης.

Εκεί, στο Μνημείο Πεσόντων, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από μικρή αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής και εκπροσώπων αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας .

Κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, οι Βουλευτές Γ. Βαρεμένος και Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Ν. Φαρμάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Γ.Φαρμάκης,  οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Χρ. Σταρακά, N.Καζαντζής και Γ. Καραμητσόπουλος, ο αν. Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας,   ο Διοικητής Πυροσβεστικής Αγρινίου Ευστράτιος Πετράκης, εκπρόσωπος των προσκόπων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ημέρας : « Φέτος, συμμετέχουμε στον εορτασμό  για την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 χωρίς παρελάσεις και  με περιορισμένες εκδηλώσεις.  Κρατάμε ψηλά τη σημαία και στέλνουμε  μήνυμα  υπερηφάνειας και  πατριωτικής ανάτασης.   Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν με ομοψυχία στο κάλεσμα της Ιστορίας. Πολέμησαν με σθένος  υπέρτερες δυνάμεις  και κατήγαγαν μοναδικές νίκες.Στη µνήµη  εκείνων των ηρώων,  που συνετέλεσαν στο μεγάλο θαύµα του Έπους του 1940,  αποτίουµε φόρο τιµής και ευγνωμοσύνης. Έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε την «28 του Οχτώβρη μέσα στα άδυτα της Εθνικής ψυχής.  Ας την κάνουμε συνείδηση. Ας την κάνουμε πανοπλία. Ας την κάνουμε κανόνα ζωής», όπως έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης. Ας μη ξεχάσουμε ποτέ τους μεγαλειώδεις  θριάμβους στους οποίους οδηγεί η ομοψυχία έναν γενναίο Λαό”.  

Δείτε φωτορεπορτάζ από τη Δοξολογία, τις αντιπροσωπέιες των σχολείων και την κατάθεση στεφάνων.

   

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.