Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

3 -2-1830: Ανεξάρτητη Ελλάδα με σύνορα στον Αχελώο χωρίς το Βραχώρι

3 -2-1830: Ανεξάρτητη Ελλάδα με σύνορα στον Αχελώο χωρίς το Βραχώρι

map1830

Είθισται όλα σχεδόν τα κράτη να έχουν ως εθνική επέτειο την ημερομηνία ανεξαρτησίας. Στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει καθώς η έναρξη της επανάστασης , η γνωστή 25η Μαρτίου 1821.

Την ανεξαρτησία της όρισε το πρωτόκολλο του Λονδίνου που έγινε περίπου σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου 1830.  Σύμφωνα όμως με το άρθρο 2 στο νέο Ελληνικό κράτος το Βραχώρι ( σημερινό Αγρίνιο) έμενε οριακά έξω στον πρώτο σχεδιασμό του , με τα σύνορα να συμπίπτουν με τον Αχελώο, τη Λυσιμαχία και την Τριχωνίδα.

Το πρωτόκολλο αυτό  το οποίο απέρριψε αμέσως η Εθνοσυνέλευση του Άργους έμεινε στα χαρτιά και δεν εφαρμόστηκε και ακολούθησε η τροποποίηση του το 1832 ( Συνθήκη του Καλεντέρ Κιόσκ).

Διαβάστε το απόσπασμα που άφηνε έξω το Βραχώρι  και τη μισή Αιτωλοακαρνανία:

2.η διοριστική γραμμή των συνόρων της Ελλάδος, αρξαμένη από τας εκβολάς του Ασπροποτάμου, θέλει ανατρέξει τον ποταμόν αυτόν έως κατέναντι της λίμνης του Αγγελοκάστρου, και διασχίσασα τόσον αυτήν την λίμνην όσον και τας του Βραχωρίου και της Σταυροβίτσας, θέλει καταλήξει εις το όρος Αρτοτίνα, εξ ου θέλει ακολουθήσει την κορυφήν του όρους ’ξου, την κοιλάδα της Κοτούρης και την κορυφήν του όρους Οίτης έως τον κόλπον του Ζητουνίου, εις τον οποίον θέλει καταντήσει προς τας εκβολάς του Σπερχειού.

 Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.