Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Η 331η Μοίρα Παντός Καιρού -Εκεί ανήκε ο Γεώργιος Μπαλταδώρος

mirage708aΣτην 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης ανήκε ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο ιπτάμενος που έχασε την ζωή του στην πτώση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου.

Η βάση της 331ης Μοίρας Παντός Καιρού βρίσκεται στην Τανάγρα και οι πιλότοι της είναι γνωστοί ως… οι «φρουροί του Αιγαίου».

Έμβλημά τους ο Θησέας, ο οποίος δείχνει το στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Ζεύγος μαχητικών ήταν και ο σημερινός σχηματισμός, ενώ ο πιλότος που επέβαινε στο δεύτερο Mirage ανέφερε την απώλεια του αεροσκάφους που προπορευόταν και στο οποίο κυβερνήτης ήταν ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος.

Η ιστορία της

Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές.

Αμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου.

Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Ακόμη, την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε την προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μαΐο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας. Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Εικόνα που είχε δημοσιεύσει ο Γεώργιος Μπαλατδώρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βρισκόταν μέσα σε MIrage.

haf.gr

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.