Για τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με την Επανάσταση του 1821 μίλησε στο Mega το απόγευμα της Κυριακής (23/3) ο συγγραφέας και Διδάκτωρ Ιστορίας, Σταύρος Παναγιωτίδης.
Ο ίδιος επικαλέστηκε αναφορές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «το έθνος μας ουσιαστικά “γνωρίστηκε” στην Επανάσταση. Πριν, οι Έλληνες νόμιζαν ότι η Ζάκυνθος είναι τόσο μακριά όσο η Αμερική και το αντίστροφο».
Σύμφωνα με όσα είπε ο Σταύρος Παναγιωτίδης στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» και την Αναστασία Γιάμαλη ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με το 1821 είναι το κρυφό σχολειό.
«Δεν ισχύει, δεδομένου ότι δεν υπήρχε απαγόρευση να διδάσκονται τα ελληνικά. Στους Οθωμανός και τον Σουλτάνο ήταν αδιάφορο. Υπήρχαν πολλά σχολεία ελληνόφωνα, Λειτουργούσαν φανερά και πολλά σχολεία είχαν ιδρυθεί από Έλληνες εμπόρους του εξωτερικού και τον Κοσμά τον Αιτωλό».
Επιπλέον, ο Σταύρος Παναγιωτίδης τόνισε ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές του 1821 είχαν μελανά σημεία.
«Το πιο χαρακτηριστικό ήταν όταν το 1822 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πήρε από του Οθωμανούς το αρματολίκι Αγράφων, τα βρήκε δηλαδή μαζί τους, αλλά τελικά αργότερα επέστρεψε στην Επανάσταση».
«Ο ίδιος ο Καραϊσκάκης είχε πει ότι όποτε ήθελε γινόταν είτε διάβολος είτε άγγελος», πρόσθεσε ο συγγραφέας και Διδάκτωρ Ιστορίας.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί η πολιτική διαθήκη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη άνοιξε 55 χρόνια μετά το θάνατό του
Σύμφωνα με τον Σταύρο Παναγιωτίδη η πιο «γοητευτική περίπτωση» του 1821 ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που είχε ταξιδέψει αρκετά σε πολλά μέρη του εξωτερικού.