Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2020

Aγρίνιο- Λυσιμαχία: χωματερές και λύματα που καταλήγουν στη λίμνη

Τι υποστηρίζει το Ανυπότακτο Αγρίνιο που κινητοποιήθηκε μετά από καταγγελίες πολίτη
unnamedMε αφορμή μια επιστολή καταγγελία (με ημερομηνία 25/6/15 και αρ. πρωτ. 40973) προς τον Δήμαρχο Αγρινίου του κατοίκου Αγρινίου Γεωργίου Κανατσούλη, σύμφωνα με την οποία αγωγοί λυμάτων της πόλης του Αγρινίου στο σύνολο τους καταλήγουν στην λίμνη Λυσιμαχεία με αποτέλεσμα την συνεχή και αδιάλειπτη μόλυνσή της, το Ανυπότακτο Αγρίνιο ,που εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο από τον Στέλιο Μερμίγκη, προέβη σε επίσκεψη – αυτοψία στα εν λόγω σημεία.
Κατά την επιτόπια επίσκεψη των μελών του Ανυπότακτου Αγρινίου και σύμφωνα με όσα αυτά υποστηρίζουν, διαπιστώθηκε ότι σε όλα τα ρέματα που απολήγουν οι αγωγοί των λυμάτων της πόλης του Αγρινίου το σύνολο τους καταλήγουν στην λίμνη Λυσιμαχεία με αποτέλεσμα την συνεχή και αδιάλειπτη μόλυνσή της.

ΤΟ ΡΕΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
ΤΟ ΡΕΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι στις όχθες όλων αυτών των ρεμάτων λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες βρίθουν από σωρούς μπαζών και πτώματα ζώων σε αποσύνθεση σε τέτοιο μέγεθος και βαθμό που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως διαβεβαίωσαν όσοι συμπολίτες μας κατοικούν πλησίον αυτών των ρεμάτων, είναι ανυπόφορη η διαμονή τους ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Σημειωτέον ότι καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα που πέρασε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, όλα τα παραπάνω ρέματα αποτελούσαν χώρους εναπόθεσης πληθώρας ψόφιων προβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό που την συγκεκριμένη περίοδο ήταν σε έξαρση.

«Για όλα αυτά η ευθύνη της Δημοτικής αρχής είναι τεράστια. Όχι μόνο γιατί δεν γνώριζε το πρόβλημα (δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το γνώριζε και δεν έκανε τίποτα), αλλά και γιατί η παντελής άγνοια αυτής της κατάστασης θέτει την τοπική κοινωνία σε τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο», αναφέρει το Ανυπότακτο Αγρίνιο.
unnamedΩς μεγαλύτερη δυσάρεστη έκπληξη όμως χαρακτηρίζεται η επίσκεψη στο περιφραγμένο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου, το οποίο αντλεί τα λήμματα που πέφτουν στο ρέμα, το οποίο διέρχεται από τον κεντρικό αστικό ιστό του Αγρινίου και μεταφέρει των κύριο όγκο των λημμάτων της πόλης στο βιολογικό καθαρισμό, για τη λειτουργία του οποίου οι εξυπηρετούμενοι δημότες πληρώνουν αντισταθμιστικά 18,40 ευρώ ανά έτος και ανά υδρόμετρο.
unnamed (1)Το αντλιοστάσιο αυτό σύμφωνα με μαρτυρίες δεν έχει δουλέψει ποτέ. Χαρακτηριστική η «χαλασμένη» αντλία (Στη φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να την δείτε σκεπασμένη με νάιλον).

6
Ταυτόχρονα ο αγροτικός δρόμος ο οποίος ξεκινάει από το σημείο που βρίσκεται κατασκευασμένο το αντλιοστάσιο και καταλήγει στη Λίμνη Λυσιμαχεία αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη ανεξέλεγκτη χωματερή της περιοχής, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες είναι στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου. (Δείτε τις φωτογραφίες)

7 unnamed
Όλες οι ανωτέρω διαπιστώσεις καταγράφονται σε επιστολή του Ανυπότακτου Αγρινίου που εστάλη προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, τον Δήμαρχο Αγρίνιου, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγρινίου και η οποία κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Μάλιστα κατατίθενται οι εξής ερωτήσεις προς τον Δήμο Αγρινίου και τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
1ον Γνωρίζουν την έκταση και το βάθος του προβλήματος και ποιες ενέργειες έχουν δρομολογήσει ή σχεδιάζουν να δρομολογήσουν για την επίλυση του.
Ερωτάται η ΔΕΥΑ Αγρινίου.
1ον Είναι αλήθεια ή όχι ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο έχει χρόνια να λειτουργήσει;
2ον Είναι αλήθεια ή όχι ότι η αντλία του συγκεκριμένου αντλιοστασίου είναι χαλασμένη και αν ναι, για ποιό χρονικό διάστημα;
3ον Εκτός από το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, με ποιούς άλλους τρόπους οδηγούνται λήμματα του Αγρινίου στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης;
4ον Ποια η κατανάλωση ρεύματος, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις αποδείξεις πληρωμής της ΔΕΗ, κατά την τελευταία δεκαετία και ανά έτος του συγκεκριμένου αντλιοστασίου;
5ον Γιατί η ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν έχει συντάξει και δεν έχει αποστείλει στους καταναλωτές της τον περασμένο Ιούνιο, ως όφειλε σύμφωνα με το αρ. 19 του ν. 1069/80 το «Ενημερωτικό φυλλάδιο» στο οποίο πρέπει να αναγράφονται, «μεταξύ άλλων, τα ουσιώδη και αναγκαία προς ενημέρωσιν επί της δραστηριότητος της επιχειρήσεως στοιχεία, τα οποία θα λαμβάνωνται εκ του ετησίου απολογισμού και των εκθέσεων οικονομικής καταστάσεως, της απογραφής της περιουσίας της, του ετησίου Προγράμματος Επενδύσεων μετά των πηγών χρηματοδοτήσεώς του εκ του αποτελέσματος του διαχειριστικού ελέγχου, των δαπανών διοικήσεως, λειτουργίας και συντηρήσεως, της παραγωγικότητος της Επιχειρήσεως, της καταστάσεως του προσωπικού, των αμοιβών της διοικήσεως και του προσωπικού, ως και ετέρα στοιχεία επί των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων της επιχειρήσεως».
6ον Γνωρίζει ο Πρόεδρος της επιχείρησης και ο Γενικός διευθυντής της, ότι «η μη σύνταξις ή η μη αποστολή του ανωτέρω τεύχους συνιστά παράβασιν καθήκοντος»;

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. BAT

  Η Λυσιμαχεία αντι να αποτελεί πηγή ζωής για την πόλη του Αγρινίου αποτελεί σκουπιδότοπο γιατί κανείς απο τους τοπικούς άρχοντες δεν ενδιαφέρεται παραπέρα απο την κεντρική πλατεία. Ειναι κρίμα η πόλη των λιμνών να μην έχει ουσιαστική πρόσβαση σε καμία. Η ανάπτυξη του τόπου είναι συνδεδεμένη με την αξιοποίηση των λιμνών και αυτο πρέπει να το καταλάβουν όλοι!

 2. Μαίρη Τ.

  Εσείς εκεί στο Ανυπότακτο Αγρίνιο καλά κάνατε και το αναδείξατε αυτό και θα πρέπει τώρα ο δήμος ν’ απαντήσει! Δεν είναι δυνατόν, αυτά που κάτοικοι της πόλης τα ζουν καθημερινά και απειλείται ακόμα και η υγεία τους απ’ όλα αυτά που αναφέρετε εδώ και μάλιστα με φωτογραφίες, να μην τα γνωρίζει ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος… ΑΔΥΝΑΤΟΝ!!! Τα γνωρίζουν ή όχι, υπάρχει παράβαση καθήκοντος και βαριά αμέλεια!! Θέλουμε, γι’ αυτό, να μην το σταματήσετε και να μας ενημερώσετε για τ’ αποτελέσματα που θα έχει αυτή σας η πρωτοβουλία. Πιστεύω πως θα ήταν απαραίτητο και θα τσούζονταν περισσότερο οι υπεύθυνοι, αν αυτό το καταγγέλνατε και στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ! Ο οποίος τώρα θα πρέπει ακόμα κι αυτεπάγγελτα να παρέμβει, γιατί απειλείται η δημόσια υγεία… Θα το κάνει όμως; Τι λέει κι ο Συνήγορος του Δημότη γι’ αυτό;; Μήπως ο ίδιος θα πρέπει να το πάει στον Εισαγγελέα, μιας και μια ζωή προϊστάμενος του Γραφείου του ήταν;;;

 3. ΒΑΣΙΛΗΣ

  ΤΙ ΠΑΘΑΤΕ ΩΡΕ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΟΥΠΑ;

 4. Νikos

  Αυτος που σίγουρα θα το”πάει” στον εισαγγελέα ειναι ο …συνηγορος του δημότη!!
  Τωρα βεβαια,θα αρχίσει ο τσακωμός,τίνος ευθύνη ειναι,τινος αρμοδιότητα,οχι δική μου,οχι δική σου.Η δημοτική αρχή τόσο νωρίς και ειναι τόσο κακή..
  Καλώς το αναδεικνύει ο κ.Μερμήγκης,αλλά η αδιαφορία ειναι τόσο βαθειά ριζωμένη,οπως και η διαφθορά,οπως και η ανευθυνότητα του δικού μας “πολίτη”.Δυστυχώς αυτή η εικόνα,που μικρότερη η μεγαλύτερη,μπορεί να δεί ο καθένας οπου θέλει και φανταστεί,τόσο μέσα οσο και γύρω απο τη πόλη,ειναι ο κανόνας.Ξανα για την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής θα μιλήσουμε,αλλά και για την ασέβεια δήθεν υπευθύνων,που ειναι ακόμη στο πόστο τους και δεν ντρέπονται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.