Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Aμφίβολη η υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας

Aμφίβολη η υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας

d47a687ae97e9f721f6c406d6a38aff2_LΑκόμα ένα νέο έργο με παραχώρηση είναι η Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας. Το έργο με τίτλο “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου: υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας” πρόκειται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου.

Η ιστορία του συνδέεται με την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας και τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Υλίκη μιας και από το 2012 προσπαθούν (χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα) να δημοπρατηθούν ταυτόχρονα. Έξι φορές έχει χρειαστεί να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της έναρξης δημοπράτησης.

Το έργο συναντά σημαντικές αντιδράσεις κυρίως από την κοινωνία της Λευκάδας. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχουν (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) όλοι οι ενδιαφερόμενοι: οι συμμετέχοντες, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις (3) φάσεις:

Α’ Φάση: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – Προεπιλογή,

Β’ Φάση: Ανταγωνιστικός Διάλογος – Διαβούλευση,

Γ’ Φάση: Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών και ανάδειξη Αναδόχου.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε εν αναμονή της διεξαγωγής της δημοπράτησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν περιμένουμε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2017 ενώ η ολοκλήρωση δεν θα μπορεί να είναι εφικτή νωρίτερα από το 2021.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πρόκειται για έργο παραχώρησης της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του έργου της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας (σε αντικατάσταση της υφιστάμενης γέφυρας), με τα συνοδά έργα.

Το έργο περιλαμβάνει:
— Την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (συμπεριλαμβανομένης της υποθαλάσσιας σήραγγας). Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία-Λευκάδα) νοτιοανατολικά του Κάστρου της Αγ. Μαύρας και το πέρας θα βρίσκεται στον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας,

— Την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας κάτω από τον υφιστάμενο Δίαυλο Λευκάδας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου, συνολικού μήκους 1,1 χλμ. περίπου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων από τον Δίαυλο και η ταυτόχρονη είσοδος/έξοδος των οχημάτων στο νησί της Λευκάδας, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων οδικών συνδέσεων με το υφιστάμενο δίκτυο,

— Τη διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας, στο τμήμα από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας,

— Την κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενου και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής Λευκάδας, εφόσον ενταχθεί στο έργο παραχώρησης.

Τα τυχόν απαιτούμενα συνοδά έργα (ευρύτερες διευθετήσεις, ευρύτερα οδικά έργα κ.λπ.), περιβαλλοντικά και λοιπά θέματα και εγκαταστάσεις, θα ανακύψουν κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

  ypodomes.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.