Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Aναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αιτωλοακαρνανία.

Aναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αιτωλοακαρνανία.

To ποσοστό (49,44 %) που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στο νομό είναι το μεγαλύτερο που έχει λάβει ποτέ, ενώ αντίθετα η ΝΔ με 35,68 % έπιασε το μικρότερο της μεταπολίτευσης. Επιπλέον, η διαφορά των 13,76 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο κομμάτων, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πανελλαδική.

Η ΝΔ ήρθε πρώτη μόνο σε ένα δήμο (Μακρυνείας) από τους συνολικά 29 της Αιτωλοακαρνανίας, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει την πρωτιά στους υπόλοιπους 28.

Τα πρόσωπα που εξελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ λίγο πολύ ήταν αναμενόμενα, καθώς οι προβλέψεις συνέτειναν στην επανεκλογή των τριών βουλευτών, με τους Πάνο Κουρουμπλή και Βασίλη Αντωνόπουλο να παλεύουν για την τέταρτη θέση, την οποία τελικά κατέλαβε ο πρώτος. Απ την άλλη, στη ΝΔ έκπληξη για πολλούς αποτέλεσε η μη επανεκλογή του Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος κατετάγη πρώτος επιλαχών.

Από τους συνολικά 8 βουλευτές μόνο ένας εκλέγεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για τον δικηγόρο Κώστα Καραγκούνη. Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός, ότι έσπασε η παράδοση που ήθελε πάντα στο ΠΑΣΟΚ να εκλέγεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα πρόσωπο που δεν κατείχε την κοινοβουλευτική ιδιότητα ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Κανένας από τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο δεν προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν τα ποσοστά τους παρουσιάζοντας μικρή άνοδο της τάξης του 0,03% και 0,04% αντίστοιχα σε σχέση με το 2007. Βέβαια για την Κουμουνδούρου η Αιτωλοακαρνανία προκαλεί για ακόμη μια φορά ”πονοκέφαλο”, καθώς πρόκειται για έναν απ τους 10 νομούς της επικράτειας όπου συγκέντρωσε τα μικρότερα ποσοστά. Απ την άλλη ο ΛΑΟΣ αύξησε αισθητά την εκλογική του δύναμη κατά 1,03 %.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.